Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


svrab kože


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

major_brale

21.11.2016. 23:45

Poštovanje.. Prije 3 mjeseca počeo je svrab kože u porodici imamo svi iste sitne bubuljice najviše po nogama, rukama i stomaku. Na pregledu su rekli da je svrab upitanju na terapiji smo bili i 2 puta ali svrab ne prolazi..Na drugom pregledu dr kaže da nije svrab..Šta može izazvati svrab kože u porodici a da nije šuga upitanju''? Na mjestu gdje se pojave bubuljice počne da svrbi naručito ujutru kad se ustane i po danu. po noći ne svrbi kad se jako počešu prokrvare. To traje već 3 mjeseca.. Nalazi su svi uredu..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.11.2016. 23:15

Svrab, šuga ili scabies je ista bolest. Svrab se može sigurno dijagnosticirati samo pretragom na svrab pod mikroskopom, a ne samo pregledom. Ne mogu Vam reći o čemu je točno riječ.

svire

20.09.2021. 18:40

Pozdrav,
U poslednjih par meseci, javlja mi se osip koji svrbi, narocito na rukama, dlanovima zglobu i prstima, ponekad na nadlaktici... Samo se pojavi crvenilo, koje zasvrbi i nestane posle nekoliko minuta kao da nije ni postojalo... Uvek je razlicitog oblika i velicine... Oblik ume da podseca na neku mapu drzave... Plasim se da nije šuga, ali me zbunjuje to sto se povlaci... Ponekad nemam tih simptoma i po par dana uopste...
Sad me zanima da li crvenilo koje nastaje od suge moze tako da se pojavljuje naizmenicno i da nestaje simptom posle par minuta... Ili su to bas bubuljice i tackice koje stoje tu stalno dok se ne izeci?
Hvala na odgovoru. Pozdrav

Borna Pavičić, dr. med.

27.10.2021. 23:25

Poštovani,
prema opisu moglo bi se raditi o urtikariji. No, za diferencijaciju i točnu dijagnozu te terapiju potreban je klinički pregled dermatovenerologa.