Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


psorijaza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jadranka

29.05.2001. 08:36

Već skoro 8 godina bolujem od psorijaze. Iz godinu u godinu sve mi je gore tako da su mi sada zahvaćene velike površine na nogama, laktovima, stražnjici i na vlastištu. Cijelo to vrijeme moj dermatolog mi prepisuje belosalic kremu/mast, oronazol šampon za kosu.... Slučajno sam saznala da su te kreme štetne i da se ne bi smjele koristiti duže od 3 tjedna godišnje!!?? Zašto mi to dermatolog nikad nije rekao?
Čula sam i za lječilište Naftalan i za njihovu terapiju te PUVA zračenje. Da li ja imam pravo na uputnicu za ambulantno liječenje ( nije mi potreban smještaj jer mislim da tih 30-tak km nije tako daleko od Zagreba za odvesti se svaki dan). Kome da se obratim jer iskreno, nemam povjerenja u svog liječnika.
Hvala.
Jadranka

Josip

30.05.2001. 20:45

Bolujem od psorijaze odprilike 6 g.Lijećim se uglavnom nekom kremom napravljenom u ljekarni.Moram napomenuti da je bolest zahvatila uglavnom vlasište.Nakon primjene kreme skinu mi se ljuske,koje se već slijedeći dan opet stvaraju.Molim za savjet i nekakvu primjerenu terapiju.

Mr.sc.dr. Branka Marinović

30.05.2001. 23:11

Dugotrajna primjena kombinacije betametazona +salicilne kiseline u obliku masti zasigurno nije preporučljiva. Što se tiče PUVA terapija, nju možete provoditi i u Zagrebu i to u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a na Šalati te u Klinici u bolnici "Sestre milosrdnice". Preporučam da se radi daljnje terapije javite u jednu od ovih Klinika gdje ćete dobiti savjet o daljnjim mogućnostima terapije.

Rian@

29.11.2020. 22:20

Poštovani, zadnjih 8 god bolujem od blažeg oblika psorijaze cijelog vlasista. Drzim ju pod kontrolom Belosalic losionom i Beloderm kremom na način da svakih 10-15 dana moram par večeri uzastopno mazati vlasište i potom sam neko vrijeme mirna. No budući da planiram trudnoću ne znam smijem li nastaviti s takvom terapijom. Također sam čula za druge lijekove poput Enstilar pjene, Kartalin kreme i Bioskin derma spreja. Bi li mogla koristiti nesto od toga u narednom periodu? Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

02.12.2020. 16:45

Poštovana,
lijekovi na bazi kortikosteroida se ne preporučaju u trodnoći, osim kratkotrajno u slučajevima kada je riječ o jakoj upali.
Preparate na biljnoj bazi možete koristiti.

Rian@

23.10.2021. 23:05

Poštovani, molim Vas za informaciju mogu li u trudnoći tretirati vlasište kremom Sorion sensitive, za koju proizvođač navodi da je sigurna za trudnice?
Sastav kreme je sljedeći:
Voda, hladno prešano kokosovo ulje (Cocos nucifera), glicerin, stearinska kiselina, cetil palmitat, gliceril stearat, Shea maslac (Butyrospermum Parkii), cetilni alkohol, polisorbat 80, cetearilni alkohol, nim (Azadirachta Indica – ekstrakt kore i lista), kurkuma (Curcuma longa – ekstrakt gomolja), indijski broć (Rubia cordifolia – ekstrakt korijena i stabljike), slatki indrajao (Wrightia tinctoria – ulje iz lista), fenoksietanol, etilheksilglicerol, dimetikon, BHA (butilirani hidroksianizol), BHT (butilirani hidroksitoluen)

Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

27.10.2021. 23:25

Poštovana, ima poseban forum za psorijazu, ali evo i ovdje odgovora.
Kremu Sorion možete koristiti u trudnoći.