Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Svrab madeža


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jopyy

16.01.2021. 11:55

Pozdrav, imam madež veličine oko 6mm na prsima s lijeve strane, malo iznad razine kože, kojeg posjedujem od 7/8 godine tj. preko 13 godina, već par godina me muči svrab zbog suhe kože pa sam par puta zakačio taj madež, nije bilo nikakvog krvarenja samo sam zakačio njegovu ljuskicu, ispod koje je i dalje bila ista boja kao i sama ljuskica samo hrapavija, svaki put nakon što sam ga zakačio on se vraćao u prvotni oblik kakav je i bio prije nego sam ga zakačio, madež je prilično okrugao, jednobojan pod svjetlom (tamnije smeđe boje), ne raste, jedino što me plaši jeste taj svrab, koji vjerovatno dolazi od suhe kože no odlučio sam postaviti pitanje jer zbog pandemijskih uvijeta nisam u prilici da odem na pregled. Po svim karakteristikama madež spada u skupinu junctional nevus. Hvala unaprijed na odgovoru.

Borna Pavičić, dr. med.

18.01.2021. 22:40

Poštovani,
suha koža svrbi, a ako je madež na području zahvaćenom suhoćom, onda je normalno da i on svrbi.
Potrebna je primjena sindeta ili uljnih preparata za tuširanje te obilna primjena emolijentnih sredstava za njegu suhe kože. Ukoliko dođe do slučajne iritacije ili traumatizacije madeža, možete primijenjivati antibiotsku mast kroz 7-10 dana, odnosno do smirivanja reakcije na madežu.

Jopyy

19.01.2021. 22:40

Poštovani dr. Pavičić, hvala na odgovoru i izdvojenom vremenu, samo još jedno pitanje, dakle normalno je da se na području gdje je vidljivo suha koža madeži također perutaju tj. odbacuju svoje ljuskice te se obnavljaju nakon i vraćaju u prvotni oblik kao što je slučaj i sa običnom kožom? Hvala još jednom.

Borna Pavičić, dr. med.

22.01.2021. 15:15

Poštovani, normalno je da se i madeži ljuskaju kada je koža suha. Njegujte kožu hidratantnim losionima i ljuskanje i suhoća će se ublažiti ili nestati.

Dragan1234

05.10.2021. 17:45

Pozdrav doktore, naime zasvrbilo me na preponi i ja sam refleksno počamao se i kasnije skužim da sam napravio blago crvenilo oko dva madeža i na njima..inače me ne boli na dodir i oni su inače smeđe boje. I kad razmišljam o tom ili čitam svrbi me, vak ne!
Možete mi reći trebam li se brinut?
(U linku Vam šaljem 3 fotografije a vi pokušajte otvorit i prokomentirat) Lp

https://www.photobox.co.uk/album/temporary

Borna Pavičić, dr. med.

27.10.2021. 23:25

Poštovani,
ne vidim fotografije, ali u koliko je riječ o iritaciji madeža, nije opasno, već treba primijenjivati neku od krema za smirivanje nekoliko dana (npr. Cicalfate, Epitheliale i sl.), ali svakako bi bio poželjan i pregled dermatovenerologa.