Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


urastanje dlačica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lukinas

20.03.2017. 16:00

Imam problem urasle dlake na dojci,jednu sam uspela iscupati a drugu ne,napravila sam ranicu jer sam tiskala,malo me to sad brine jer je crveno i pece me,da li ce proci ako mazem nekom kremom antibakterijskom ili da ipak idem kod dr na pregled
Lp hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.03.2017. 09:40

Ne treba ići na pregled. Možete mazati antibiotskom mašću, npr. Mirobact (mupirocin) 2x dnevno kroz 7 dana.

kozaroza12345

27.03.2017. 23:30

Poštovani,

već ranije sam imala problema s urastanjem dlačica zbog čega su mi ostali i ožiljci. Prije par dana mi se upala ponovila radi se o čirevima koji izrastu i puni su gnoja. Otišla sam kod liječnice te mi je propisala Klavocin i Belogent te mi je rekla da više ne brijem noge britvicom nego da prijeđem na epilator.
Koliko je epilator koristan, pošto sam čitala da nekima nije toliko pomogao s urastanjem dlačica. Liječnica mi je također rekla da nakon depilacije epilatorom posprejam nogu antiseptikom, je li to dobra ideja?

Hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.03.2017. 21:30

Epilator je sigurno bolji za vaš problem urastanja od brijanja britvicom. Sprejanje antiseptikom može pomoći. Najbolje rješenje bi bila epilacija laserom.

ena_10

29.07.2017. 22:25

Poštovani doktore,

imam dijagnosticiran pruritus simplex perianalis et analis, lichen simplex chonicus perianalis i foliliculitis glutealis. Trenutno ne koristim nikakvu terapiju jer sam morala dati analni otisak 3 dana i rezultat je negativan. Tih tri dana, po preporuci liječnice se nisam prala kako bih dobili što točniji nalaz. I pretpostavljam zbog te loše higijene izrasla mi je bolna kvrga koja je prije dan imala manji bijeli čep a sada je narasla i čepa nema. Kvrgu nisam tiskala.
Pretpostavljam da se radi o upali dlačnog folikula, molila bih da pogledate sliku na linku https://ibb.co/iVGq4k
Sa svrabom kože toga dijela tijela borim se već 5 g. s tim da je posljednje 2g. stanje znatno pogoršano.

Mislite da bi se moglo raditi i o hemeroidima budući da sam prije 2 mjeseca isto imala više kvrga koje su bile bezbolne i povukle su se nakon 10 dana unutar kojih sam po preporuci dr. obiteljske medicine mazala Faktu mast. Stolica mi je uredna bez krvi i bolnosti.

Hvala na odgovorima.
S poštovanjem!






Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.07.2017. 13:25

Najvjerojatnije se radi o upali dlačnog folikula ili žlijezde. Treba mazati antibiotsku mast 7 dana.

njuska55

20.03.2019. 20:45

Postovani.
Djevojka sam od 27 godina te imam problem s kojim se mucim vec oko dvije godine, a to je kvrzica velicine graska na podrucju stidne regije, nesto medijalnije od prepone, oko kvrzice stidne kosti. Prije godinu i pol sam bila na dva Uzv pregleda, na jednom su mi rekli da je kvrzica uvecan realtivni limfni cvor, a na drugom da je prisutna hipoehogenija zona nepravilnijeg izduzenog izgleda. Moja doktorica opce prakse mi je rekla da je to urasla dlaka. Svi gore navedeni lijecnici su mi rekli da stanje nije “za brigu” i da se javim ako bude izrazenijih tegoba.
Dakle u te dvije godine koje su prosle od kad imam tu kvrzicu mene ona periodicno boli. To je bol koja se javlja na dodir iako ju rjedje osjetim u nekim kretnjama. Nije jaka i ne ogranocava mi funkcioniranje, ali je prisutna. Recimo bolilo bi me kad perem zube i naslonim se na umivaonik jace ili kad stisnem krvzicu. I ta bol bi potrajala tjedan dana pa bi zatim prosao period od tri, cetiri tjedna bez boli i onda bi se bol opet javila.
Prosli tjedan sam obavila ginekoloski pregled, Uzv i papa test, nalaz je uredan. Obavila sam jos dva UZv zdjelice, tj. bolnog podrucja i obavila punkciju tvorbe. Rekli su mi da tvorba nije limfni cvor. Na radioloskom nalazu te iste punkcije pise sljedece: Ucini se citoloska punkcija nepravilne hipoehogene zone subrapubicno desno 1.1x1,1cm, spikularnih dorzalnih kontura.
Na oba uzv koja sam ucinila prije same punkcije su mi rekli da se tvorba nalazi u potkozju te da je prisutna vaskularizacija.
Inace imam 157cm i 51 kg.
Molim vas da mi malo pojasnite nalaz citoloske punkcije te da mi objasnite termine “hipoehogeno” i “spikularno” i “dorzalno”. Te da mi malo objasnite taj nalaz i date svoje misljenje. Znam da vam je tesko “na slijepo” nesto govoriti, ali bila bi vam jako zahvalna kad biste mi dali svoje misljenje jer sam jako zabrinuta.
Hvala unaprijed

njuska55

20.03.2019. 20:45

Htjela bih se jos samo nadovezati na svoj prethodni post, na povrinskom dijelu koze nemam nikakvih manifestacija. Prije dvije-tri godine sam isla nekoliko puta na depiliranje secernom pastom (cijela stidna regija) te sam imala nekoliko puta urasle dlake u preponama u vidu gnojnih i bolnih cireva. Prestala sam s tim nacinom uklanjanja dlaka te ponovno brijem dlake brtvicama ili šišačem te su mi od tada povrsinske dlake rijetko upaljene (barem ne u tom tezem obliku).
Nadam se brzom odgovoru i hvala jos jednom!

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:05

Poštovana, ukoliko se ne radi o limfnom čvoru, da bi se znalo točno o čemu je riječ, potrebno je kirurški ukloniti promjenu i poslati materijal na patohistološku analizu (PHD). bez kliničkog pregleda je teško nagađati o čemu se radi, u obzir dolazi granulom stranog tijela.
Nalaz citološke punkcije je u domeni citologa i radiologa pa preporučam da se obratite kolegama koji su taj zahvat i radili da Vam pojasne te termine.