Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

atlantis

28.06.2001. 00:01

tj. alergija na sunce...
Nakon, chak i vrlo kratkog, izlaganja suncu (ne suncanja, vec recimo odlaska na posao) na kozi se pojavljuje crvenilo i svrbez, nakon nekoliko sati male izbocine, poput plikova velicine kape pribadace koji u sebi ne sadrze nikakvu tekucinu...
Pokusala sam s kalcijem, Dermazinom, Belodermom, Dimidrilom, Fensitilom i poslijednje s Telfastom, medjutim nista mi ne smanjuje i ne ublazava simptome. Prvi simptomi osjetljivosti poceli su prije desetak godina, no nakon nekoliko dana izlaganja suncu simptomi su se povlacili i prestajali do slijedecg proljeca, dok su ove godine izrazito jaki i ne smiruju se.
Svijetle sam puti i koristim kreme visokog faktora zastite, no chak ni to ne umanjuje upalu(?)...
Postoji li nacin barem ublazavanja simptoma, ako ne i sprjecavanja pojave istih?
Unaprijed hvala na odgovoru.

prof.dr.Jasna Lipozenčić

01.07.2001. 21:34

Promjene koje ste primjetili na svojoj koži nazivaju se polimorfna reakcija na svjetlo, jer ju obilježava raznolikost promjena na koži bolesnika nakon izlaganja sunčevu svjetlu.Promjene se obično pojavljuju s prvim jačim izlaganjem suncu na fotoeksponirnim dijelovima kože, obično tijekom ljeta nestaju, ali se sljedeće godine ponovo javljaju. Kod nekih bolesnika promjene mogu biti tako jako izražene da traju tijekom cijelog ljetnog perioda, bez smanjenja intenziteta što je sada slučaj i kod Vas. Terapija koju ste do sada primijenjivali korisna je za ublažavanje simptoma kad promjene već nastanu, ali navedena terapija ne može spriječiti nastanak navedenih promjena.Savjetujem Vam da se ovo ljeto maksimalno štitite od izlaganja sunčevim zrakama,jer je za ovo ljeto već prekasno za bilo koju drugu metodu liječenja, a u listopadu se javite na Kliniku za kožne i spolne bolesti,Šalata 4, u Ambulantu za fototerapiju gdje će Vas uputiti u detalje liječenja Vaše bolesti.

atlantis

04.07.2001. 02:30

Hvala lijepo na brzom i iscrpnom odgovoru...
Puno srece u buduchem radu...