Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Foramen ovale persistens Q21.1


Autor Poruka

marija71

06.05.2010. 22:06

Imam 38 godina na pregledu mi je uočen čujan sistolički šum intenziteta 2-3/6 s p..m. nad ictusom,srce ritmične akcije (72/min) ,jasnih tonova.Nakon toga napravljen ECHO srca: bez vegetacija,foramen ovale,nešto šira donja šuplja vena.EKG:srednja električna os,SR 82/min .HR MSCT Toraksa:Cirkularno oko srca na nivou apeksa vidljiv manji perikardijalni izljev širine plašta do 10 mm intratorokalno i aksilarno se ne vide uvećani limfni čvorovi.Molim Vas ako mi možete detaljno objasniti što to sve znači,da li treba još nešto napraviti,da li su kakva ograničenja potrebna,liječenje.Hvala!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

16.05.2010. 19:45

Poštovana,

podataka u Vašem dopisu je relativno malo, ali mogu reći slijedeće: malo je neobično da se na ehu srca perikardni izljev ne opisuje, a CT ga vidi? "Nešto šira šuplja vena" je također nejasan nalaz, dok na temelju Vašeg opisa mogu zaključiti da ste raditi transtorakalni (tzv obični) ultrazvuk srca. To, naime, nije metoda na kojoj je sa sigurnošću moguće postaviti dijagnozu otvorenog foramena ovale (inače, to je vrlo česta pojava, kod oko 20-25% svih odraslih osoba, i samo po sebi ne zahtijeva intervenciju ukoliko nema simptoma). Morate također imati na umu da je ultrazvuk srca dosta subjektivna pretraga i da nije sasvim svejedno tko ga radi.

Moj savjet je da se ipak javite kardiologu na konzultaciju (smetnje?, EKG?, obiteljska anamneza itd.).