Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


SVPT


Autor Poruka

jasmina_14

14.01.2013. 14:35

Osoba ima 61 godinu u toku 2012. godine imao je dvije aritmije srca jednu u mjesecu Junu, drugu u Oktobru, ovu što je imao u Junu nije išao doktoru trajale je oko pola sata, a prije toga je bio izložen teškom fizičkom radu. Ova aritmija druga se desila u Oktobru mjesecu iste godine u večernjim satima, te nije bio izložen fizičkom naporu, trajala je oko 2 sata u toku kojih je otišao do liječnika koji je tu osobu stavio na određene aparate gdje je na tom aparatu pokazivalo 220/min što znači nakon ukupno 2 sata od dolaska do liječnika i to sve trajalo je oko 2 sata, kada se ritam srca smirio te ga je nakon toga liječnik otpustio kući, iako ga je liječnik mislio zadržati na promatranju do jutarnjih sati ali smirivanje rada srca je uticalo na liječnika da ga otpusti kući. Od lijekova osoba nikad nije uzimala ništa, nikad nije pušila niti konzumirala alkohol.
Na povijesti bolesti piše:
Upućen zbog SVPT žali se na gušenje, nedostatak zraka, osjećaj stezanja u grlu,
TA: 140/90m kard.-polm.kompenziran
EKG SVPT 220/min (pravilna tahigradija uskih glrs kompeza) - ovo nemora sve biti tačno jer ne mogu pročitati
Dg: SVPT
i još nešto drugo mislim da se radi o lijekovima
i preporuka upućivanje kardiologu.

Osoba je obavila pregled kod kardiologa koji je nakon detaljnog pregleda pacijenta rekao da netreba uzimati niti jedan lijek već da će biti na promatranju tj. kontrola svaka dva mjeseca ukoliko bi se pojavila ponovo aritmija pacijenta uputiti na elektrofiziološko ispitivanje.
Osoba po savjetu kardiloga ne uzima nikakave lijekove iako je od strane drugog doktora bila preporuka za dva lijeka.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

05.07.2013. 09:55

Preporuka je dobra. Ako se aritmija ponavlja, po svoj prilici ima smisla elektrofiziološko ispitivanje s idejom kateterske ablacije

Napomena: savjeti putem interneta su općenite preporuke i ne mogu zamijeniti uobičajeni liječnički pregled u ordinaciji..