Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


SVT


Autor Poruka

Wizi

31.05.2013. 12:00

Postovani,

Pre par meseci bio sam na slavi - pojeo dosta hrane, dva zestoka pica, dva piva, celu noc sam osecao tezinu u zelucu. Ujutru sam osetio da mi srce stalno preskace, otisao u hitnu, radjen EKG, pritisak 130/80. Dijagnoza - PSVT (Misljenje jednog kardiologa da je rec o multifokalnoj atrijalnoj tahikardiji, drugog da je rec o Atrijalnoj fibrilaciji) puls 143. Nisam imao tegobe. Puls je bio toliki posto imam i nervozu srca, pa mi u ovakvim situacijama srce lupa. Terapija Propranolol, 3 x po pola dnevno, pola tablete i andol 100 svako vece, lorazepam po potrebi. Od tada je sve bilo u redu na kontrolama, svi testovi su radjeni, sve je u redu, holter EKG, ultrazvuk srca, test na koksaki, stitna zlezda. Doktor mi je rekao da ce mi izbaciti lekove, posto sam mlad i zdrav. Nakon tri meseca smanjena mi je doza na jednu cevrtinu dnevno propranolola ujutru i uvece. Nakon toga, moj doktor je zbog privatnih problema prestao da radi, i ja ne znam sta dalje da radim. Da li je i dalje potrebno piti propranolol? Treba li uraditi jos neke pretrage?

Hvala unapred na odgovoru.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

05.07.2013. 10:00

Za sada prestanite uzimati lijekove. Ako se aritmija ponovi (izbjegavajte provocirajuće situacije!), javite se kardiologu.

Napomena: savjeti putem interneta su općenite preporuke i ne mogu zamijeniti uobičajeni liječnički pregled u ordinaciji.