Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Halacion kod djeteta


Autor Poruka

akinom88

05.12.2023. 01:20

Poštovani,

molila bih Vas za savjet. Dijete od 5 i pol godina, unazad cca 1-2 mjeseca ima pored desnog oka, ne uz rub, malu kuglicu. Inače je sklona konjunktivitisu, no s ovim se prvi put susrećemo. Odlazimo na pregled gdje se ustanovi da se radio o halacionu i dobivamo terapiju - tople bloge, 3x kapi na dan te mast navečer pred spavanje. Uz napomenu da se u slučaju pogoršanja napravi bris oka (nalaz oka uredan, napravljen nakon pogoršanja). Par dana nakon početka primjene terapije, navedena se kuglica povećava te je sad već podosta velika i crveno-ljubičaste boje, gornji dio kapka se također malo zadebljao, pa sam htjela provjeriti da li je to povećanje nekakav normalan tijek halaciona kod primjene terapije ili je potrebno ići dalje?? Ukoliko da, što nam je činiti. Ili će se sam od sebe povući?
Rečeno je da se kod tako male djece halacioni ne odstranjuju kirurški.

Unaprijed zahvaljujem.

Lijep pozdrav.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.02.2024. 00:00

Ako ne dođe do poboljšanja, kao u slučaju povećanja ječmenca i otekline vjeđe kod Vašeg djeteta, potrebno je dalje prilagođavati terapiju. Ako pak konzervativno liječenje ne pomogne, moguće je operativno liječenje koje se kod malene djece izbjegava zbog potrebe za zahvatom u općoj anesteziji.