Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenoidi


Autor Poruka

Dalija

25.07.2002. 11:03

Postovani doktore,

imam sina od 6 godina (visokog 138 cm i teskog 40 kg, dakle vrlo naprednog za svoj uzrast), koji je imao ceste upale uha u razdoblju od 10-og mjeseca prosle, do 5 mjeseca ove godine. Upale su bile uzrokovane stalnim curenjem i zacepljenoscu nosa (isao je u vrtic, pa je to valjda nuzno). Popio je nebrojene antibiotike (bar jedan ciklus mjesecno) i za vrijeme trajanja terapije bi bilobolje, pa sve iz pocetka. Bili smu na ORL pregledu gdje je lijecnik zakljucio po djetetovom izgledu (!) da ne treba razmisljati ni o kakvim daljnjim pretragama, osim AST (nadam se da je ispravno napisano) i brisa nosa i zdrijela. Svi nalazi su bili negativni, s tim da napominjem da je u medjuvremenu radjeno 5 briseva i svaki bi bio negativan, kao i pregled sluha koji je OK. Osim upala uha, nije mi sin imao bitnih teskoca preko dana, a nocu bi disao na usta (cini mi se bez apneja) i ujutro bi mu nos bio zacepljen, ali se to u toku dana smirilo i zadrzao bi se samo nazalni govor. Jedino sto me brinulo, ti su antibiotici i upale uha. Citala sam na forumu da ste jednoj mami sa slicnim problemima preporucili fiberendoskopski pregled. Zanima me da li je taj pregled invazivan i koliko, kako dijete na njega pripremiti, ima li zamjenske dijagnosticke metode kojom se moze potvrditi ili iskljuciti dijagnoza adenoidnih vegetacija i moze li se ta pretraga napraviti u KB Osijek? Osim toga, kako tretirati vegetacije koje nisu za operaciju i kada ocekivati da se one smanje, obzirom da sam citala da se mogu same povuci oko djetetove 8. godine.
Dijete mi je pomalo paranoicno oko odlaska u bolnicu, jer je imao iskustvo bolnickog lijecenja s tri godine, nakon kojeg je bio dosta traumatican skoro godinu dana nakon izlaska. U slucaju da ipak treba ici na operaciju, u kojoj bolnici postoji mogucnost boravka uz dijete?
Zahvaljujem se unaprijed,

Mama

mr.sc.dr. D. Markov

12.08.2002. 16:44

Poštovana Dalija,
Kod vašeg sina vjerojatno se radi o povećanim adenoidima( trećoj manduli). Fiberendoskopski pregled nije invazivan. Ako se fiberendoskopski nadju povećani adenoidi i ukoliko bi dijete i dalje imalo učestale upale uha, bit će neophodna operacija. Ako je dijete vezano uz vas moguća je hospitalizacija majke i djeteta na ORL klinici Šalata.

Dalija

16.08.2002. 09:27

Hvala puno na brzom odgovoru.

Dalija