Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u prednjem dijelu vrata i otežano gutanje


Autor Poruka

nanika

10.02.2016. 20:10

Postovani
Vec tjedan dana imam osjecaj u grlu kao da ne mogu gutati
Jedan dan mogu jesti samo kasastu hranu dok drugi dan mogu malo krucu ili pak uopce ne mogu gutati
Najprije mi je bio osjecaj u grlu kao da progutam ali da stalno nesto stoji u grlu kao da je nesto zapelo
Obavila sam pasazu jednjaka ali je sve bilo u redu a ja i dalje imam taj osjecaj
Je li moguce da je zaista jaka upala grla ili nesto drugo? Koje jos pretrage preporucate? Hvala

mana-hr

20.02.2016. 10:35

Poštovani, već 2 tjedna imam (povremenu) jaku bol u grlu/ušima/limfnim čvorovima na vratu/ tonzilama. Da pojasnim, nakon 4 dana jakih bolova u grlu i otežanog gutanja (bez temperature) liječnica opće prakse na temelju pregleda ordinira Silapen 3x kroz 10 dana, uz dijagnozu gnojne angine. Na moje inzistiranje učinjen je i nalaz krvi koji je pokazao uredne vrijednosti leukocita i ostalih parametara jedino je CRP bio 28. Tijekom 10 dana uzimanja silapena stanje je bolje ali se i dalje (pogotovo u večernjim satima i kroz noć) javlja intenzivna bol koja se seli- jedno večer je bolno grlo i lijevo uho drugo večer desno, pa limfni čvorovi, jedna večer prođe bez bolova isl. Ponovnim pregledom liječnica utvrđuje da upala još traje i ordinira Sumamed kroz 3 dana. Obzirom da isključivo dojim 4 mjesečnu bebu i da sam već popila antibiotik, a nije urađen ni bris ni KKS što biste Vi preporučili? Je li moguće da tegobe uzrokuje ponavljajuća virusna infekcija obzirom da starije dijete pohađa kolektiv i svako malo je netko od ukučana prehlađen? Unaprijed zahvalna

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

23.03.2016. 19:55

Za nanika: Poštovana, ev. možete učiniti još i egofagoskopiju, iako za sada nije neophodna obzirom na uredan nalaz pasaže jednjaka. Smetnje koje opisujete mogu biti i psihološke prirode.

Za mana-hr: Poštovana,obzirom da ste u kratkom vermenskom periodu uzeli dvije vrste antibiotika, nije preporučljivo više eksperimentirati sa istima bez nalaza bakteriološkog brisa koji se uzima 3-4 tjedna nakon zadnje doze antibiotika. Respiratorne infekcije su uglavnom uzrokovane virusnim uzročnicima i tijelo ih samo sanira.

sumskajagoda

26.04.2016. 13:10

Poštovani, prije 13 dana imala sam operaciju histerektomiju. U vratu mi je bila zabodena braunila . Trenutačno još uvijek osjećam zatezanje ,a opipom se ispod prsta osjeti kvrga koja boli prilikom dodira. Da li je to normalno obzirom da me još boli ? I kome da se javim u slučaju da to već predugo traje, u bolnicu ili otorinolaringologu?

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

dzogeraj

14.05.2016. 15:15

Postovani,

u decembru sam imala streptokok u grlu koji je izlijecen pencilinima. Prije 10ak dana sam izvadila bris iz usiju jer u lijevom uvu povremeni cujem "lupkanje" i on je bio u redu. Usput sam izvadila bris grla, nosa i jezika. U nosu su mi nasli stafilokoku, na jeziku kandidu spp., a grlo je ok. Za nos sam primila 5 pencilina, a za jezik popila kutiju Nistatina ( 10 komada).
Problem je u tome sto nikakve simptome nisa imala, ni svrab, ni peckanje, apsolutno nista, pa me kandida iznenadial i zabrinula. Inace sam veliki hipohondar, pa sam odmah presla na antikandida dijetu koje sam se pridrzavala sedam dana. Novi bris cu vaditi uutorak jer su mi rekli da sacekam 10ak dana od lijekova.
Na jeziku nemam bijele siraste naslage, vec mi je jezik pomalo grub i izgleda kao bijelo-dlakav. I ta bjelina se ne moze ukloniti. Ali, s obzirom na to da sam hipohondar, povremeno umisjam svrab. sa stomakom nemam nikakvih prblema karakteristicnih za kandidu. A u grlu povremeno imam neki tupi bol. Na mjestu gdje se spajaju vrat i glava, sa prednje lijeve strane. Zanima me je li to opasno i sta bi moglo biti?
Kod orl sam zakazana tek krajem naredne sedmice.
Molim Vas da mi odgovorite, jer izludjujem sama sebe.
Unaprjed hvala happy

Juricap

25.07.2016. 12:20

Poštovani
Vec 2 dana osjecam kao da mi je nesto zapelo u gornjem desnom djelu vrata dali to uopce moguce (da mi je nesto zapelo) cini mi se da je komadic kruha kako da to uklonim
Unaprijed hvala molim odgovor

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 22:15

Za šumskajagoda: Poštovana, normalno je da 13 dana nakon operacije osjećate bol i induraciju na mjestu uboda braunile. Vremenom će se oteklina smanjiti, ali ako je osjećate i nakon 30-40 dana, učinite UTZ navedenog područja.

Za džogeraj:Poštovana, niste bolesna i nije Vam potreban ORL pregled.Niste ni trebali uzeti svu navedenu terapiju budući da normalno u nosu i usnoj šupljini imamo podstanarske bakterije koje zovemo saprofiti i s kojima živimo u lijepom suživotu dok ne dođe do pada vlastitog imuniteta.

Za Juricap: Poštovani, ne možete ukloniti nešto ako nije postavljena dijagnoza stranog tijela ( a postavlja je samo ORL specijalist). Inače, anatomija vrata je takva da u normalnim uvjetima, osim ako se ne radi u ribljoj kosti ili divertikulu, ništa ne može “zapeti” ili zaostati u probavnom traktu.

mateo1306

28.10.2016. 19:30

Pozdrav!
Imam 20 godina i već 2 tjedna praktički nisam ništa jeo, sve nešto pomalo po 2-3 zagrizaja, zato jer me guši dok oću progutat, i počne se želudac dodatno na to napinjat, molim vas ako imate kakav savjet ili znate u cemu je problem pomozite.
Lp

fola688

08.11.2016. 18:10

Poštovani,
već me nekoliko dana boli prednji dio vrata te mi je otežano gutanje.Uz to svako jutro mi curi krv iz nosa te mi se stvaraju kraste.Zanima me je li to povezano i kako pristupiti liječenju.
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2016. 16:35

Poštovani, ukoliko ne možete gutati i osjećate bol u području grla, neophodno je da učinite ORL pregled. Jedino tako možete dobiti točnu dijagnozu. Dali ste mi premalo anamnestičkih podataka. Krvarenje iz nosa nije povezano sa otežanim gutanjem.