Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ct sinusa


Autor Poruka

dora

13.12.2002. 15:03

Postovani,

29 mi je godina i vec od malena (od 6.te godine) muku mucim s upalama sinusa. 1992. bila sam (mjesec dana)hospitalizirana zbog teske upale sinusa,poc.upale mozga i cellulitis orbitae. Nakon zalijecenja,problemi su se nastavili. Probala sam gotovo sve,ali bez uspjeha. Buduci da su se upale pocele ponovno javljati u zestokom obliku, doktor me poslao na CT. Molim Vas da mi protumacite nalaz i informirate koje bi rjesenje moglo malo olaksati zivot (da li u obzir dolazi operacija i sl.)
Nalaz:
"Na slojevima CT ucinjenim u aksijalnim i koronarnim ravninama kroz podrucje paranazalnih sinusa endonazalno vidljiva je devijacija nosnog septuma u desno. Paradoksalno oblikovana srednja lijeva nosna skoljka u svom prednjem dijelu. Etmoidne bule nadvijene nad oba OMC-a.Nema vidljivih znakova zadebljanja sluznice u maksilarnim sinusima. Tek diskretni znakovi upalnih promjena u etmoidnom labirintu. Sfenoidni i slabije razvijeni frontalni sinus takodjer ne pokazuju znakova upalnih promjena."

Zahvalna,
Dora

mr.sc.dr. D. Markov

22.01.2003. 12:09

Poštovana Dora,
Kod vas se radi o devijaciji nosne pregrade i upali sinusa. Savjetujem vam kontrolni pregled kod otorinolaringologa koji će vam preporučiti operaciju nosne pregrade i FESS( endoskopsku operaciju sinusa). Operacijom nosne pregrade poboljšat će se prohodnost nosa, a odstranjenje upalno promjenjene sluznice bolju ventilaciju paranazalnih šupljina (sinusa).