Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hitno-sarcoma


Autor Poruka

Asko

16.01.2004. 01:40

Postovani doktore,
Obracam Vam se sa nadom da cete mi uspjeti pomoci sa prijedlogom i misljenjem jer vise ne znam sta da radim. Zivim i radim u Australiji. Prosle godine u septembru mjesecu pronadjen mi je tumor velicine 4-3-2.5 cm u predjelu (otprilike) iza pljuvacne zlijezde. Nakon CT scana i MRI zakazana je operacija za 1. oktobar. Operacija je prosla odlicno kao i oporavak. Doktori su bili "zadovoljni izgledom" tumora jer po njima radilo se o benignom tumoru koji je njima tako izgledao. Znaci zatvorena masa sa cistim granicama bez sirenja na okolne zlijezde i tkiva. Slanjem na biopsiju ovdje u Australiji nisu mogli da ustanove o kojoj se vrsti tumora radi tako da je uzorak koji su poslali obisao pola svijeta dok konacno iz Amerike nije stigao nalaz da se radi o sarkomi. Gradiran je kao srednje agresivan bez metastaza. U prosle dvije nedelje sam uradio kompletne pretrage: MRI vrata, CT mozga, X-ray pluca, ultrazvuk abdomena, kompletne testove krvi (bubrezi, jetra, tiroidna zlijezda....) i svi su nalazi OK. Specijalista koji me je operisao , nakon dobijanja dijagnoze iz Amerike, salje me kod onkologa na razgovor jer nije siguran da li je potrebna radijacija ili ne sobzirom da je tumor kompletno uklonjen. Razgovor sa onkologom nije pomogao zato jer su mi rekli posto je ova vrsta tumora jako rijetka u svijetu , nemaju bas iskustvo stim i da jednostavno ne znaju sta da mi kazu- radijacija ili ne. Dali su meni da odlucim . Ne znam sta da radim. Sobzirom na nuspojave radioterapije nisam bas za tu opciju a sa druge strane bojim se povratka tumora i eventualnog metastaziranja.

Molio bih vas za vase misljenje i prijedlog sta da uradim u ovom momentu. Nemojte mi preporucivati da cujem misljenje jos nekog doktora ovdje jer vec sam pokusao i odgovori su bili isti. Zato se i obracam Vama.

Unaprijed veliko Hvala.

prof.dr. Željko Bumber

27.01.2004. 22:33

Mislim da zracenje nije potrebno no svakako kontrole onkologa te jednom godisnje NMR . POsaljite mo tkivo da ga mi analiziramo i potvrdimo dijagnozu (ORL Salata 4 , Zagreb, prof.Bumber )

Asko

05.02.2004. 09:21

Postovani dr. Bumber

Puno Vam hvala na savjetu i uvazavajuci vase misljenje odlucio sam odustati od radio terapije nadajuci se naboljem. Za otprilike mjesec dana imam kontrolu taku da cu traziti od svog doktora da posalje uzorak tkiva na Vasu adresu.
Jos ako bi mi mogli poslati Vasu e-mail adresu kako bih Vam poslao cjelokupnu dokumentaciju vezanu za moj slucaj bio bih Vam strasno zahvalan. Mozete mi je poslati na moju gore navedenu adresu.

S'postovanjem

Asko

prof. dr. Željko Bumber

09.02.2004. 10:08

Fotokopiju dokumentacije pošaljite na: ORL Klinika Šalata 4 ,Zagreb, Croatia na moje ime.