Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


konstantne upale vanjskog uha


Autor Poruka

Ianna1

12.08.2015. 20:15

postovanje,imam sina od desetak god,koji zadnjih dvije godine muci muku s upalama vanjskog uha.Dijete je s posebnim potrebama i jako mu je to bolno i neizdrzivo. Ponekad su upale mjesovite vanjsko/srednje uho,ali otitis externa je ipak u vecini slucajeva,cca 5-6x godisnje. uvjek smo dobili kapljice maxitrol ili tobrex,nakon 10 dana boli i muke je proslo,ali na kratki period,zatim se ponovno pojavila bol i crvenilo zvukovoda. radili smo bris na pocetku ove god,rezultat-koagulaza negativan stafilokok.dobili ciloxan kapljice,kapali desetak dana i bilo je dobro. ovo ljeto nam se ponovila upala na moru.nakon dva dana ronjenja zavrsili s bolovima u ambulanti-upala i vanjskog i srednjeg uha. (dobio maxitrol i rexocef). vratili se doma,nakon desetak dana boli i muke mu je proslo i evo sada unazad dva tjedna opet bolovi i upaljen zvukovod.u dogovoru s dr nismo dali kapljice napamet nego smo radili bris uha-ponovno koagulaza negativan stafilokok.danas bili i na kontroli,veli dr da mu je zvukovod jos vise crven i otecen i dao mu ciloxan kapljice.
Da li mozda postoji jos kakva terapija u vezi ove bakterije i upale uha koja je njemu uzasno bolna?
Bili u nekoliko navrata na pregledu kod otorinca (tada jos nismo imali nalaz brisa i nije nas trazio) i nalaz je b.o.sve uredno-(pneumootoskopski, rinoskopski,otofaringoskopski nalaz,timpanogram obostrano tipa A i DPOAE).
sto jos mozemo uciniti da izlijecimo i sprijecimo te bolne upale?
unaprijed hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 21:45

Poštovana,
upale zvukovoda su tipične ljetne upale, odnosno vezane su uz prekomjerno izlaganje kože zvukovoda vodi, morskoj, bazenskoj ili tijekom tuširanja. Voda se u zvukovodu zagrije, stvarajući tako izvrstan medij za razvijanje bakterijske ili gljivične upale. Osnovna pravila preventive čestih upala zvukovoda jesu: spriječiti ulazak vode u zvukovod primjenom gumenih čepića, sušenje zvukovoda vatiranim štapićima i primjena kapi 3% acidi borici čime se postiže kiseli pH kože zvukovoda.
Ukoliko niste zadovoljni tempom liječenja upale zvukovoda primjenom kapljica, uvijek se mogu primjeniti trakice sa antibotskom mašću koje se mijenjaju svaka 2 dana od strane ORL specijaliste.

edta

04.03.2016. 10:05

Poštovana dr., molim Vas za savjet. Prije 2 dana sam bila kod dr. opće prakse radi bola u uhu i dijelu lica tik uz uho, te sam počela piti Clavius tbl. 2x1. Danas mi se javila vrtoglavica i povratila sam, pa su mi dodatno propisane Maxitrol kapi 4x4 i Acici borici 3% 4x3 kapi. Dijagnoza mi je: Otitis meda et externa I. sin.
Zanima me da li smijem koristiti kapi Acidi borici, ako imam upalni proces?

Prije 6 mjeseci sam imala dijagnozu Otitidem I. sin, koja je bila liječena Klavocinom i Maxitorol kapima. Tek nakon popijenog Klavocina, završila sam s vrtoglavicama koje su bile intenzivno prisutne skoro 2 tjedna, a zatim sam još mjesec dana, čim bi se saginjala ili malo brže okrenula, imala osjećaj da će mi se zavrtjeti. Prije toga nikada nisam imala nikakvih problema s uhom ni upala.
Prije 6 mjeseci sam obavila sljedeće pretrage: TA/tg/STAR, VNG, MR mozga-PC kutevi, neuloški pregled i RTG kralježnice.
TA je lijevo utvrđena nagluhost s pragom sluha 15-80dB, desno uredan prag sluha. Utvrđen je spontani levonistagmus (5st), pogledni nistagmus je bio negativan u svim smjerovima. Kalorijski test: lijevo oslabljen odgovor (36%). MR mozga: oštećenje lijevog vestibulokohlearnom aparata, najvjerojatnije periferno.
Pregled neurologa bo. RTG kralježnice: nešto uži i.v.prostor C2/C3 i C3/C4 sa znakovima incipijentne deformirajuće spondiloze i spondilartroze (imam 36 godina).
Zamolila bih Vaše mišljenje, smatrate li da i sada trebam napraviti neke dodatne pretrage?
Mogli li si kako pomoći i spriječiti da se i ovaj put oporavak ne produži na skoro 2 mjeseca?
Unaprijed Vam puno hvala na svim odgovorima.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.03.2016. 20:00

Poštovana, obzirom na opetovano podraživanje vestibularnog osjetila koje nastaje kao posljedica prethodne upale srednjeg uha, preporučujem da ubuduće paralelno sa antibiotskom terapijom koristite i betahistidin tbl a 24 mg 2x1, koje će eliminirati pojavu otogenih vrtoglavica. Na taj način možete značajno smanjiti vrijeme oporavka.