Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Operacija devijacije septuma (septoplastika)


Autor Poruka

daniela123

23.02.2016. 19:30

Poštovana,

danas sam bila na pregledu kod specijalista na otorinolaringologiji. Nakon uistinu kratkog pregleda doktor je ustanovio da imam izrazitu devijaciju septuma, što je bilo i pretpostavljeno prije od strane moje doktorice opće prakse. Doktor mi je preporučio operaciju i nakon mog pristanka naručio me za točno tjedan dana. Pošto sam sasvim zadovoljna izgledom nosa ( osim činjenice da je iskrivljen prema desno što je posljedica devijacije septuma te bi septoplastika trebala riješiti taj problem ) malo me strah da li će zbog ove operacije doći do veće promjene u izgledu nosa. Operacija mi je prijeko potrebna jer mi devijacija stvara velike probleme pogotovo po noći, disati na nos skoro pa ne mogu. Htjela bih vas upitati postoje li ikakve teže posljedice ili rizici kod ove operacije? Kako se operacije izvodi? Doktor i medicinska sestra su rekli da je operacija rutinska i da ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Hvala Vam na odgovoru i srdačan pozdrav happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.03.2016. 20:00

Poštovana, operacija nosne pregrade je rutinska operacija u rukama dobrog operatera, ali uvijek postoje mogući rizici za pojavu komplikacija kao npr. perforacija, hematom septuma, pojava priraslica ili nosne lordoze ( ulegnuća nosa). Ukoliko je skretanje nosne piramide u desno nastalo kao posljedica iskrivljenog hrskavičnog dijela septuma,njegovom mobilizacijom problem nestaje, osim kada je zahvaćen i koštani dio. U tom slučaju, potrebno je mobilizirati ( frakturirati) nosne kosti, da bi mogli fiksirati piramidu u medijalnom položaju.