Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


limfni čvor na vratu


Autor Poruka

edin

05.09.2008. 00:35

Poštovani,
prije nekih 20-ak dana napipao sam veću oteklinu na desnoj strani vrata, tik ispod ušne školjke. Pošto se nije smanjivala, prije 10 dana sam uradio UZV pregled, gdje mi je ustanovljeno postojanje otekline koja "najvjerovatnije odgovara uvećanom limfnom čvoru", promjera 17X10 mm, jasno ograničene, bez interakcije sa okolnim tkivom. Nalazi krvi su mi bili uredni (sedimentacija niska, neznatno uvećani leukociti i niže željezo). Uradio sam i CT sinusa i epifarinksa - uredan, te ORL pregled. Prepisan mi je antibiotik, te mi se 7 dana nakon uzimanja čvor smanjio na 15X6 mm. u naredna tri dana, koliko sam uzimao antibiotike, nije došlo do daljeg smanjenja. Nakon toga, skoro svi liječnici mi preporučuju uklanjanje čvora radi dalje analize. Sutradan idem na dalje konsultacije kod par maksilofacijalnih hirurga.
Pročitao sam dosta postova na sličnu temu, te sam, od mogućih infekcija koje vi navodite kao moguće uzroke povećanja limfnih čvorova, skoro imao infekciju mitesera na vlasištu i, već duže vrijeme, ranicu u desnoj nosnici uz povećanu sukrvicu.
Interesuje me vaše mišljenje na osnovu ovih nalaza. Da li smanjenje čvora u prvih 7 dana uzimanja antibiotika znači da se radi o benignom uvećanju? Koliko može potrajati da se čvor vrati na regularnu veličinu i da li mogu očekivati ponovni rast sada kad više ne uzimam antibiotike? Da li je moguće i da se radi o promjeni na parotidnoj žlijezdi? Takođe, da li da sačekam ili da idem na uklanjanje čvora (primijetio sam da, u odnosu na vas, svi liječnici ovdje u Sarajevu puno dramatičnije gledaju na ovaj problem i insistiraju na hirurškom zahvatu-istina, ne insistiraju na hitnosti).
Pošto sam popriličan hipohondar, molim vas da mi što prije odgovorite. Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.09.2008. 09:50

Poštovani, ukoliko vam limfni čvor na vratu perzistira, prvenstveno učinite citološku punkciju istog. Ukoliko je UZV nalaz potvrdio da se radi o limfnom čvoru, i uklanjanjeje jedna od dijagnostičkih/terapijskih opcija, no prije zahvata treba biti siguran da li se stvarno radi o limfnoim čvoru ili o čvoru u parotidnoj žlijezdi, što je također moguće (operacija parotidne ćlijezde je već ozbiljna stvar i treba je planirati sukladno nalazu). Čvor koji opisujete ipak je najvjerojatnije samo reaktivan čvor (vrlo vjerojatno zbog opisane upale u vlasišti, limfna drenaža nosa ne ide u to područje). Dakle, princip kod uvećanog čvora na vratu je UZV / citološka punkcija te tada, sukladno nalazu citologije praćenje ili kirurško odstranjenje. Javite mi rezultat, sretno!

edin

29.09.2008. 18:25

Poštovani, hvala na odgovoru.
Ja sam u međuvremenu radio još neke preglede i situacija je sljedeća: Čvor se nije smanjio, na UZV snimku se čini da je dobro inkapsuliran. Doktor mi nije preporučio punkciju, zbog toga što nalazi mogu biti nepouzdani, već radije uklanjanje. Ono što me čudi je da ni nakon nekoliko pregleda (UZV i ORL), još nemam sigurne dijagnoze da li se radi o limfnom čvoru, cisti ili adenomu. Svi smatraju da je najvjerovatnije limfni čvor, ali ostavljaju i ove ostale mogućnosti otvorene. Čak ni na osnovu CT snimke mi nisu mogli odrediti sa 100-procentnom sigurnošću. Kako je to moguće i koji je način da sa sigurnošću utvrdim o čemu se radi? Spominjete kako je operacija parotidne žlijezde puno ozbiljnija i da treba uraditi posebne pripreme. Možete li molim Vas pojasniti o kakvim pripremama se radi i zašto je taj zahvat ozbiljniji.
Takođe, interesuje me na šta je još mogao reagovati limfni čvor, s obzirom da nisam osjetio nikakve simptome neke upale ili infekcije. Infekcija vlasišta koju sam spomenuo se nalazila prilično daleko od čvora, gotovo na drugoj strani glave. Ustvari, radilo se praktično o malo žešćoj reakciji kože nakon mitesera. Ttakvih situacija sam imao mnogo i ranije, nikada sa bilo kakvim posljedicama.
Ja sam se, inače, već odlučio za operaciju (mada su mi neki doktori nudili i da još malo sačekam), pošto me ovo sve previše brine da bih mogao ostaviti situaciju kakva jeste narednih par mjeseci ili duže.
Još jednom hvala na Vašem trudu

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.09.2008. 20:05

Poštovani, na dobro učinjenom UZV vrata uglavnom se bez problema može izdiferencirati limfni čvor od čvora u parotidnoj žlijezdi. Pošto je operacija parotidne žlijezde velik zahvat koji traje i do nekoliko sati potrebna je preoperativna obrada (klasična obrada kao i prije svake operacije u općoj anesteziji). Povećani limfni čvor najčešće je reaktivan, no vrlo često se ne nađe uzroka njegovoj povećanosti, odosno, i banalna virusna infekcija gornjeg dišnog trakta ili običan stomatološki zahvat mogli su za posljedicu imati trajno povećani limfni čvor. Dakle, vađenje limfnog čvora i slanje na analizu da, ukoliko je stvarno riječ o limfnom čvoru, ili o čestim benignim tumroima potkožja - aterom ili lipom. No ukoliko je čvor u parotidnoj žlijezdi onda je priča drugačija. Citološka punkcija i pregled nalaza kod iskusnog citologa rješio bi većinu problema (uz napomenu da se i u parotidi nalaze limfni čvorovi, no oni su rijetko uvećani). Javite što ste obavili, sretno!

biser

30.09.2010. 19:45

Poštovani!
Moj petogodišnji sin je prije godinu dana imao više od 5 upala grla u nekih 5 mjeseci i svaki puta je dobio neki od antibiotika.U jednoj od tih upala jako se povečao lijevi limfni čvor ispod vilice,više prema uhu.Taj je čvor do sada još zadebljan.Tokom ljeta su mu otkrivene alergije,pa i alergijska astma potvrđena na Srebrnjaku,tamo sam isto pitala liječnika za taj čvor,odgovor je bio da je u redu,radio je i kompletnu krvnu sliku.Brine me što mi se povremeno čini kao da je ipak prevelik,vidi se ako dijete lagano podigne gavu kao jajasta izbočina.Prije tjedan dana smo bili kod naše liječnice zbog recapata i pokazala sam joj taj čvor,no i ona kaže da je čudno da se još nije povukao.
Da li je moguče da tako dugo kod djece ostane čvor zadebljao?Ima li to veze s alergijama i astmom?Trebam li se bojati mononukleoze?
Zahvaljujem na vremenu koje ste mi posvetili i odgovoru!

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:50

Najvjerojatnije je ipak riječ o reaktivnom čvoru, tj. o čvoru zaostalom nakon preboljele upale, a isti može biti povećan dugo vremena (i godinama). Infektivna mononukleoza je akutna zarazna bolest i manifestira se vrlo izraženim simptomima i promjenama u laboratorijskim parametrima (dakle, na temelju opisanog se može isključiti). Ukoliko čvor raste ili je stvarno dosta velik, može se učiniti citološka punkcija istog da se ukloni svaka sumnja, no ukoliko ste zabrinuti, za početak obavite orl pregled. Lijepi pozdrav!

Tasaaa

19.10.2010. 18:40

Dobar dan,

Imam uvecan limfni cvor na desnoj strani vrata u zadnjih godinu i po,bolan je na dodir (umjerena bol).Ono sto me zanima da le je to normalna pojava ili zahtjeva dodatan ljekarski pregled? Imala sam veoma ceste i dugotrajne upale krajnika i grla.Da li da odem ljekaru ili ne,ili u svakom slucaju koliko je opasno imati povecan limfni cvor?
Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.10.2010. 20:35

Jedan povećani limfni čvor koji ne raste obično predstavlja samo reakciju na ranije preboljelu upalu u drenažnom području tog čvora.
Problem je kada se javlja više čvorova na više mjesta ili kada čvor raste.
Ukoliko ste zabrinuti, možete učiniti pregled vašeg obiteljskog liječnika koji vas može uputiti na UZV vrata i citološku punkciju čvora. Lijepi pozdrav!

Vicko84

23.12.2010. 18:46

Poštovani, prije 5 mjeseci sam otkrio limfni čvor na vratu (desna strana) veličine oraha. Obavio sam pregled kod otorinolaringologa, a zatim i citološku punkciju i ultrazvuk vrata. Ovako su glasili nalazi:

Ultrazvuk:
Desno na lat. strani vrata vidi se pravilno oblikovana, oštro ograničena tvorba hipoehogenih odjeka promjera 40 mm, leži iznad vene jugularis te se na tom mjestu učini ciljana punkcija pod kontrolom uzv. Duž velikih krvnih žila lanac povećanih limfnih čvorova najveći promjera 14 mm bez prikaza hilusa te se na tom mjestu ulini ciljana citopunkcija pod kontrolom uzv. Kod pregleda lijeve strane vrata vide se submandibularno povećani limfni cvorovi najveći promjera 15x12 mm te se na tom mjestu učini ciljana citopunkcija po kontrolom uzv.

Citopunckija
U razmazuma sva tri punktata nadjena je polimorfna populacija malih limfocita, stanice centra folikla, imunoblasti "tingible body" makorfazi i pokoja plazma stanica.
Misljenje: Reaktivna hiperplazija limfnog cvora. Preporucje se infektoloska obrada i citomorfoloska kontrola za 4-5 tjedana.

Otorinolaringolog mi je preporucio vadjenje limfnog cvora pa sam to i obavio u KB Merkur.

Problem je sto mi sada nakon operacije ne znaju tocno reci o cemu se radi, nalaz jos nisam dobio jer doktor koji radi patohistološki nalaz nije sto posto siguran o cemu se radi, tj. sto je uzrok tako velikom limfnom cvoru. Isključeno je bilo sto zlocudno ali nisu sigurno sto je. Mene brine taj ali...No, receno mi je da bi bilo dobro da kad dobijem nalaz da odem odjel za infektoloske bolesti i iskljucim sve druge opcije izmedju ostalih i HIV. Napomena: igrom slucaja sam se testirao na HIV 2007. i test je bio negativan, a poslije sam bio i donor krvi.
Molim Vas vase misljenje. Na koje bi druge infektoloske bolesti mogao ukazivati ovakav limfni cvor?

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.12.2010. 00:35

U svakom slučaju učinite prelged infektologa, a što se tiče zaraznih (infektivnih) bolesti koje idu sa povećanjem limfnih čbvorova, njih ima velik broj, no većina je njih vrlo rijetka; najčešće se ipak radi ili o jednostavnoj bakterijskoj infekciji ili reakciji na ozljedu kože, a dolaze u mogućnost i zoonoze, odnosno bolesti prenese od životinja. Za infekcijom HIV-om tipičnim se smatra povećanje limfinih čvorova u tri regije (ovo je samo jedna), no u standardnoj infektološkoj obradi radi se i testiranje na HIV (s obzirom na vaša testiranja te doniranje krvi, ta je vjerojatnost mala). Što se tiče patologije na merkuru, izvrsna je, i često se baš njima šalju uzorci pacijenata sa sumnjom na neke bolesti. Nadam se da sam pomogao odgovorm, lijepi pozdrav!

kruška...

10.01.2011. 23:07

I meni problem predstavlja limfni čvor na vratu! Boli umjereno, no problem je što se bavim pjevanjem pa mi u tome radi probleme.prije tjedan dana sam izvadila umnjak i od onda su mi simusi, a s njima i limfni čvor podivljali. Limfni čvor je povečan mjesecima, i sve sam mislila da je od umnjaka, međutim sada se brinem!
Je li moguće da je isti čvor sada zbog sinusa velik?

AntonioŠ

28.01.2011. 18:31

Poštovani ja sam Antonio imam 17 godina živim u Rijeci danas sam bio na KBC-u sušak i imo ultrazvuk vrata jer imam veliku uzbočinu limfnih čvorova na vratu dobio sam nalaz sa slikama na kojem piše : U desnoj submandirnoj regiji vidi se konglomerat od 3 limfna čvora smiješten uz prednji pol submandibularne žlijezde. Največi mijeri 17x13 mm. Također se vidi jedan smiješten kaudalno od žlijezde veličine 9x6mm. Sama žlijezda mijeri 31x12 . Preporučijem citološku punkciju.. Zanima me vaše mišljenje dali to može biti nešto opasno kao tumor ili rak isprepadan sam malo sa time moram čekati petak da mi izvade uzorak limfong čvora bojim se nalaza Hvala..

MalaTija

31.01.2011. 15:20

Poštovani,
prije otprilike dva tjedna primjetila sam uvećani limfni čvor na desnoj strani vrata (uz simptome laganog svrbeža po nogama). Također, samopregledom sam ustanovila još jedan ispod pazuha. Doktor opće prakse me je poslao na vađenje kompletne krvne slike -neutrofilni gran.-40.4 (44-72); limfociti 48 (20-46). Nakon vađenja krvne slike uputio me kod otorinolaringologa na ultrazvuk. Zanima me Vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem.

jelenaa983

12.02.2011. 05:15

Postovanje,moj problem je sledeci..
pre tri meseca pojavila mi se kvrzica sa leve strane vrata malo iznad kljucne kosti,posle nedelju dana pojavila se jos jedna ispod nje,tik iznad kljucne kosti. Radila sam eho,krvna slika je u redu stim da je sedimentacija eritrocita uvecana40. isla sam na pregled kod infektologa,nije mi uvecana slezina i jetra,a u tom periodu kad su se pojavile nisam imala nikakve zdravstvene probleme niti respiratorne infekcije.Doktor je dosao do zakljucka da su se mozda pojavile usled stresa i pada imuniteta. Ne znam da li da ih ostavim tako i ne mislim na njih,sto mi doktor preporucuje,ali smetaju mi pri pomeranju vrata i oticu povremeno uz neprijatan ali ne strasan bol. ta mi vi preporucujete? pozdrav

bante

04.03.2011. 00:26

Nakon uočenog limfnog čvora na vratu obavljene su mi slijedeće pretrage. Krv:SE-25, Leukociti-17, Hematokrit-0.411, tromobiti-150, granulociti-21, Limfociti-68,5. Nakon toga poslan sam na citodiagnostiku koji daju slijedeći nalaz i mišljenje:" Klinički i inspekcijom uoči se više limfnih čvorova na vratu. Punktiraju se dva, koja su palpatorno najveća, prvi čvor na vratu lijevo, iza gornje trećine SCM mišića i drugi lijevo, submandibularno. Citomorfološkom analizom uzorka bogate celularnosti iz oba čvora nađu se monomorfne limfatične stanice, srednje veličine jezgara i zrela strukture kromatina.
Limfocitna neoplazma. Morfološki prvenstveno CLL/SLL. Daljna hematiloška obrada"
Nakon toga izvršena mi je punkcija koštane srži ( za sad nepoznati nalazi ) te sam upućen na Ct trbuha i zoraxa.

Molio bih Vas za vaše mišljenje i moguću diagnozu.
Hvala!

bante

04.03.2011. 11:45

Još sam zaboravio navesti da sam već duže vremena 3 god. imao problema sa glasnicama ( upala i naslage na glasnicama - nalaz uredan ) taj se problem dugo vukao zajedno sa prehladom koja je naestala prije par dana
Hvala

antares

24.03.2011. 20:25

Uvećani limfni čvorovi na samoj jednoj strani vrata
Imam 24 godine i na samo jednoj strani vrata već neko vrijeme imam puno uvećanih sitnih bezbolnih čvorića s time da svi nisu jednake veličine dok se na drugoj strani neda ništa napipati. Inače osjećam se zdravo te sam se javila svom obiteljskom liječniku koji je rekao da je to vjerojatno neka upala i da će proći.
Kako to ne prolazi a moj liječnik ne reagira, tako je i moja zabrinutost i sumnja sve veća te Vas molim za savjet koje pretrage da obavim i kome da se javim kako bi se otkrio uzrok uvećanih limfinih čvorova .

Domagoj Parazajder, dr. med.

27.03.2011. 15:45

1 za: kruška - limfni čvorovi na vratu mogu ostati povećani dugo nakon vađenja zuba, upala sinusa gotovo nikad ne uzrokuje povećanje čvorova. Ukoliko se čvor nije povukao kroz nekoliko mjeseci, javite se svom liječniku da vas po potrebi uputi na UZV vrata ili orl pregled.
2 za: antonioš - nadam ste da ste nalaz patolhistološke obrade dobili, preptostavljam da je bila riječ o upalnom povećanju a ne tumorskom propcesu (iznimno rijekto u toj dobi). U svakom slučaju, sretno, javite se kako je prošlo.
3. za: malatija - uz pregled orl-oga, preporučio bih i pregled hematologa te infektologa jer su se čvorovi javili na više od jedne lokacije. Slobodno se javite na forum sa nalazom.
4. za:jelenaa983 - svakako učinite UZV varata i citološku punkciju čvorova kako bi se ustanovilo uzrok povećanja. Javite se sa nalazom!
5. za:bante - Nažalost, kod vas su posumjali na kroničnu limfatičnu leukemiju te je svakako potreba detaljna hematološka obrada (nalaz punkcije koštane srži u principu potvrđuje ili ne dijagnozu). Svakako javite na forum kakva je konačna dijagnoza- Lijepi pozdrav!

bante

31.03.2011. 22:10

Nalaz koštane srži:
Hipercelularni razmazi koštane srži, umnoženi zreli limfociti 95%.Potisnuta eritropeza i granulopeza. Nađe se tek pokoji megakariocit.
Imunofenotipizacija stanica koštane srži: 47% staniba B loze, uz monoklonsku proliferaciju lakih lanaca tipa kappa, CD11, CD5 CD20 i CD23+ nalaz ukazuje na leukemiju/limfom malenih stanica B-SLL/CLL.

CT toraksa:
U gornjem medijastinumu desni partrahelani primjera 21mm, u srednjem maedijastinumu paraezofegelani promjera 25 mm, desno hilarno promjera 20mm, lijevo hilarno promjera 22 mm. Mnoštvo uvečanih l.čvorova, pretežno do 2 cm vidi se obostrano u aksilima. Plučni parenhim je uredne prozračnosti-ne vidi se pleuralni izljev.
CT abdomena i zdjelice:
Jetra je uvečana 20 cm, urednih denziteta parenhima, bez žarišnih lezija. Ž. vodovi nisu prošireni. Slezena je znatno uvečana 22x12 cm, bez žarišnih lezija. Uvečana slezena potiskuje lijevi bubreg prema naprijed, kaudalno i medijalno. Gušterača i bubrezi su urednog nalaza, uz kortikalnu cistu lijevog bubrega vel. 10 mm.
M. mjehur uredne stijenke.
Prostata neuvečana sa sitnim prostatolitima.
U abdomenu se vidi mnoštvo uvećanih limfonoda, prvenstveno u korjenu mezeneterija, gdje su pretežno promjera do 2,5 cm i prate se sve do u malu zdjelicu.
U porti hepatis konglomerat promjera do 38 mm.
Peripankreatični više limfonoda promjera do 31 mm.
Paraortalno i perikavalno mnoštvo limfonoda od kojih je najveći konglomerat desno uz venu kavu promjera do 45 mm. ne vidi se slobodne tekučine.

Lab. nalazi: L 17,9, DKS neutro 25%, limfo 60%, mono 4%, atipični limf 11%, E4,10, Hbg 121, Htc 0,375, MVC 91,4, TR 100, retikluociti 15%, urea 5,7, kreatin 87, urati 345, GUK 6,2, ALT 17, AST 33, GGT 37, LDH 353, AF 104, Na 137, K 4,8, proteini 65, IGG 8,63, IGA 1,50, IGM 1,14

Planira se započeti liječenje sistemskom imunokemoterapijom po shemi R-FC lite.Ispisan zahtjev za odobrenje liječenja lijekom rituksimab.

Molio bih Vas za komentar i mogući tijek bolesti kao i djelovanje navedenog lijeka

Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.04.2011. 02:10

Kronična limfatička leukemija ima kroničan tijek i dobro reagira na terapiju, pogotovo novim generacijama lijekova. Broj leukocita je sada tek malo povećan, a uvečanost limfnih čvorova u organizmu je uobičajen popratni nalaz te bolesti. No kako hematologija kao specijalizacija nije previše srodna mojoj specijalizaciji, nažalost ne znam dati detaljnije podatke. Svakako se informirajte kod hematologa koji će provoditi liječenje. Puno sreće i lijepi pozdrav!