Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


limfni čvor na vratu


Autor Poruka

flekica

05.09.2012. 22:10

Smatrate li da je normalno da vec 3 godine ( a mozda i malo duze ) mi s lijeve strane vrata stoje povecana 3 limfna cvora ( prema mojoj procjeni ne rastu ) Tada je napravljen uzv kojim je utvrdeno da je jedan velicine 14mm , a druga dva 6 i 8 mm i da su reaktivni. Hematolog, orl su mi rekli da je to posljedica upale ( takoder i kronicne upale angina i zdrijela ) i da to ne treba kontrolirati. KKS i DKS uvijek uredni

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2012. 14:05

Poštovani,ponekad reaktivno promijenjeni limfni čvorovi ostanu trajno povećani zbog stvaranja obilja vezivnog tkiva unutar samog čvora. Ukoliko citološka punkcija potvrdi navedenu promjenu, nemate razloga za zabrinutost.

mmajer

03.10.2012. 19:15

poštovani!prije nekih mjesec dana sam opipao neku oteklinu na desnoj strani vrata ispod čeljusti i proteže se skoro do uha...ne boli i ne smeta...na oko se ne vidi tek kad opipam onda osijetim...zanima me vase misljenje?hvala

acavlovi

09.10.2012. 10:50

Poštovani, evo već u narednih tjedan dana povećani su mi limfni čvorovi. Jedan odmah ispod donje čeljusti koji je bolan, s lijeve i desne strane vrata i ispod ušiju te na stražnjoj strani vrata nedaleko od clavicule. Naime da napomenem prije mjesec dana sam bio u bolnici, preležao zbog akutnog tonzilitisa. Ždrijelo mi je lagano crvene boje, bezbolno. Na stražnjoj strani vrata nedaleko clavicule te na lijevoj strani i ispod ušiju su bezbolni dok na desnoj strani vrata i ispod čeljusti su bolni na dodir i lagano je otežano gutanje. 13.09.2012. sam radio KKS, UK nalazi uredni sa povećanim RDW-KV 14.7.

Naime ja sam uvijek osjetljiv na upale grla, tonzilitise i takve stvari pa ih malo malo i zaradim.
Zanima me stručno mišljenje kakva bi to dijagnoza mogla bili i dali da pričekam jos 2 tjedna ili da odmah odem na pregled kod otorinolarigologa.
(Prijašnje dijagnoze: orhitis, epidididmitis, epididimorhitis bez apscesa)

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.10.2012. 18:30

Poštovani,
Uz pomoć UTZ-a i punkcije limfnih čvorova možete provjeriti da li su limfni čvorovi povećani zbog upalnog procesa. Ukoliko je nalaz pozitivan, potrebno je otkriti i sanirati žarišni upalni proces. Nije isključena povezanost povećanih limfnih čvorova sa nedavno liječenim tonsillitisom, budući da limfni čvorovi mogu biti palpabilni još tjednima nakon sanacije procesa.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.10.2012. 18:40

za mmajer:
Poštovani, oteklina ispod ruba donje vilice može diferencijalnodijagnostički nastati zbog upale limf. čvorova, submandibularne žlijezde ili ciste. Točna dijagnoza se postavlja temeljem nalaza UTZ-a vrata i punkcijom tvorbe. Obzirom na nalaz, planira se terapija.

acavlovi

29.10.2012. 14:55

poštovani, dali je nužno potrebna punkcija tvorbe ili se moze vidjeti sa UZV i UZV kolodoplerom bez ukljucivanja punkcije?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

30.10.2012. 14:05

Nalaz citološke punkcije povećava sigurnost u postavljanju točne dijagnoze i nadopunjuje se sa nalazima UTZ-a. Nemojte se bojati postupka, on je gotovo bezbolan budući se koristi vrlo tanka iglica.

adnan

26.12.2012. 12:10

Poštovana,
moj sin ima 2 god i 10 mjeseci. U septembru je krenuo u vrtić i odmah je krenulo sa upalama krajnika (ima uvećan i treći krajnik) čitav septembar i oktobar. Uzimao je razne antibiotike, krajem oktobra mu je dijagnosticirana streptokokna angina i došlo je do uvećanja limfnih čvorova sa obe strane vrata, koji su bezbolni. Terapija su bile pencilinske inekcije 7x, nakon toga upala je sanirana , ali su se limfni čvorovi smanjli samo malo . Sredinom novembra smo načinili UZ I kolor dopler vrata i nalaz je bio reaktivna vratna limfadenopatija više desno uz uvećane limfodone od 1,0-cm - 3,3 cm. Kontrola za 4 mjeseca. ORL specijalista je potvrdio mišljenje dj. radiologa da se radi rektivnoj limfadenopatiji. Nakon toga pa do danas imali smo dvije male upale, ali smo izbjegli antibiotike i sanirali ih narodnim lijekovima, hoću reći da nakon streptokokne angine pa do danas grlo nije bilo potpuno mirno. Po mojoj procjeni limfni čvorovi se polagano postepeno smanjuju, ali već evo dva mjeseca nakon streptokokne angine oni se nisi vratili u normalno stanje. Moje je pitanje sljedeće: dali je normalno da nakon preležane strep. angine, limfni čvorovi se ne vrate na svoju normalnu veličinu nakon 2 mjeseca. Ako jeste, nakon koliko vremena mogu očekivati da se vrate u normalno stanje? Unaprijed hvala na odgovoru!

NisanJesamNisam

30.12.2012. 18:45

Poštovani,
Što bi se dogodilo kada bi se krajnici operirali pod upalom ili blagom upalom?Za 3 dana idem na operaciju krajnika,ali me je prekjučer počelo boliti grlo.Sada se osjećam puno bolje,grlo me više ne boli,ali nekako se ne osijećam da sam onako skroz zdrava.Koja je vaša preporuka?

Joca96

31.12.2012. 17:30

Dragi moji,imam 17 godina i prije 2 dana sam iznad kljucne kosti primjetila neko uvecanje,kao kuglica(pokretna je,nije veca od 1 cm i nije bolna).Sada me interesuje da li bi trebala da se obratim ljekaru,jako sam zabrinuta.Nikakvih drugih tegoba nisam imala.Pozdrav. happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.01.2013. 16:50

Za Adnana: Poštovani, reaktivno povećani limfni čvorovi ponekad mogu mjesecima perzistirati,pogotovo u slučajevima tinjajućih upala, dok u rijetkim slučajevima mogu ostati i trajno povećani zbog fibrozne alteracije.

Za NisamJesamNisam: Poštovana, kontraindicirana je operacija nepčanih krajnika u vrijeme trajanja i neposredno nakon upalnog procesa. U slučaju operacije u navedenom stanju, možete očekivati veću mogućnost nastanka komplikacija.

Za Joca 96: Poštovana, ukoliko promjena perzistira dulje od mjesec dana, obratite se doktoru zbog citološke punkcije čime ćete riješiti sve svoje dvojbe.

adnan

07.01.2013. 14:50

Hvala na odgovoru!

Ivaa89

07.01.2013. 16:10

Poštovani,
prije 4 dana uočila sam povećan limfni čvor na vratu,veličine oko 1 cm.Bezbolan je na dodir i pomičan.Nisam imala povišenu temp,krvna slika mi je u redu i dobro se osjećam.Grlo mi je malo upaljeno ali moja dr kaže da nije reagirao zbog grla.Nakon 2 dana mi se malo smanjio,ali ona tvrdi da joj je velik i da želi znati zbog čega je reagirao.Čak je spomenila da će me poslati infektologu i hematologu ako u pitanju nije virus,što me zabrinulo!! Mononukleozu sa prebolila prije 6 god.Imam li razloga za brigu??

vanad

09.01.2013. 14:55

Poštovani,
Imam povećane limfne čvorove (barem mislim), nisam bio kod doktora jer nisam doma. Imam lagano upaljeno grlo, te otežano mi je gutanje, limfni čvorovi su mi povećani uz donju čeljust, sa jedne i druge strane, sa desne mi je manje. Međutim imam nekih sitnih problema sa zubima, a nešto sam pročitao da limfni čvorovi mogu oteknuti od toga.
Zanima me da li su to razlozi ili može biti nešto drugo? I da li se to mora nešto Hitno liječiti ili može čekati.?

acavlovi

12.01.2013. 10:15

Evo ovako, nakon 3 mjeseca odugovlačenja napokon sam jucer ujutro otisao (tek) izvaditi krv. Cvorovi su i dalje ostali povecani.
Na istim mjestima kao sto je i bilo navedeno.
Zanima me samo jedno: dali se uopće maligna(benigna) ostecenja mogu vidjeti na krvnom nalazu (npr. leukociti) i dali je uopće moguce da limfni cvorovi
nakon niza upala grla, tonzilitisa, gnojnih angina ostanu zauvijek povecani i nakon koliko se ocituju teski simptomi neke maligne bolesti limfe.
(nista od navedenih simptoma za takve maligne deformacije nemam osim naravno otecenih cvorova i UMORA no ipak posto sam 17godisnjak smatram da je to normalno u mojoj adolescentskoj dobi,... ) - [ znam, znam da bih trebao otici na punkciju i uzv ali cekam dok mi doktor ocita nalaze iz lab-a i cekam njegovu reakciju] .. jos nesto sam zaboravio, a to je da sam ja bio vec kod doktoora prije 2 mjeseca i odradio sam terapiju antibioticima ali nisam reagirao,... cvorici i dalje stoje kako i jesu.

Hvala na razumijevanju!
Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

18.01.2013. 15:20

Poštovani, 30.10. ste već dobili odgovor na Vaše pitanje. Razmišljate i raspredate o malignoj bolesti, a niste učinili osnovne preporučene pretrage.

svezazdravlje

25.01.2013. 16:25

Poštovana,

Imam 22 godine i prije nekoliko mjeseci otkrila sam kvržice na vratu, prvo s lijeve strane, zatim i s desne. Odmah po tom obavila sam liječnički pregled u jednoj od privatnih poliklinika gdje sam dobila sljedeće nalaze: lijevo submandubularno LN vel 9,9mm. Desno uz angulus mandibula LN vel do 8,2mm. Obostrano uz karotide LN vel do 6,1mm. Štitnjača uredne veličine i eho strukture. Kod tog pregleda privatni radiolog preporučio mi je punkciju no prije samog čina odlučila sam se za mišljenje u jednoj od općih bolnica gdje su mi rekli kako su ovi čvorovi premali za punkciju i da njihovi radiolozi to ne šalju na punktiranje bez obzira na preporuku privatnog radiologa. Zbunjena zbog različitih mišljenja krenula sam po treće mišljenje te je taj put nalaz glasio ovako: Žlijezde slinovnice i štitnjača pokazuju uredan nalaz. Desno parotidno i submandibularno par limf. ćvorova s hiperehogenim hilusom, najveći parotoidno vel. oko 8,8mm dok su ostali veličine do 6mm u smislu reaktivnih limf.čvorova. Ilijevo patotidno submandibularno par limf. čvorova s hiperehogenim hilusom, največi parotidno vel.oko 8mm. Uz oba MSKM nekoliko vretenastih limf.čvorova, največi desno u kranijalnom dijelu vel. oko 15x2,5mm. Taj put radiolog mi je rekao kako imam puno čvorova na vratu ali da su to čvorovi koji mu ne izgledaju sumnjivo, koji su više izduženi i da on preporuča redovite kontrole a ne punkciju, (svakih 6 mjeseci) kako bi se vidlo što se događa s njima. Isto tako radila sam ultrazvuk abdomena i dojki. Na ultrazvuku abdomena nalaz je bilo potpuno uredan, dok mi je na ultrazvuku dojki utvrđeno nekoliko manjih cisti na obje dojke (najveća 9mm) te isto tako nekoliko reaktivnih limfnih čvorova s obje strane pazušnih jama. Zbog svega ovoga postajem zbunjena i zabrinuta, s medicinske strane svi govore kako je to normalno i nezabrinjavajuce (da to može nastati od zubiju te da si provjerim to a isto tako da postoje uvijek situacije kod ljudi kojima se jednom povečani limfni čvorovi nikad skroz ne povuku) no mene psihički razmišljanje o svemu tome ne napušta. Što se tiče limfnih čvorova na vratu ponekad osječam manje bolove u vratu poput bolova uzrokovanih zalezanošću i sl. koji su izraženiji na dodir, bojim se da li je potrebno posred svega toga provjeriti grlo i uho jer ponekad osječam probadanje u njima. Isto tako često mi se javljaju bolovi s lijeve strane trbuha i lijeva ruka i noga (poput konstantih bolaova u mišićima), s ginekološke strane nalazi su bili u redu. Radila sam i tumorske markere CA125 te su i ti nalazi bili dobri, inače nalazi krvi i urina u natrag nekoliko mjeseci uvijek su gotovo 100% uredni. Molim Vas za vaše misljenje o iznesenoj situaciji?

acavlovi

05.02.2013. 20:50

Uzv vrata s punkcijom cvora
Ehografski se prikazuje uredno smjestena stitnjaca, primjerene velicine i uredne ehostrukture parenhima.

Velike zlijezde slinovnice uredne su morfologije sa nekoliko manjih reaktivnih limfnih cvorova unutar parenhima.

Na vratu, narocito lijevo u gornjoj trecini vrata straga prikazuje se nekoliko diskoidno oblikovanih limfnih cvorova.

Desno supraklavikularno prikazuje se jace hipoehogen cvor, povrsne lokalizacije, dimenzija 1,4x0,4 cm. Ucini se ciljana punkcija tog cvora.
Citoloski u osrednje celularnim razmazima punktata vide se limfociti i brojne transformirane limfaticne stanice - centrociti i centroblasti, zatim po koji imunoblast,
te histiocitarne stanicd.
Nalaz punktata ukazuje na hiperplaziju limfnog cvora.

DKS: neseg 1, seg 59, ly 31, mono 6, eo 1, reaktivnih ly 2.

Misljenje: blaza ehografski i citoloski reaktivna limfadenopatija na vratu.
Nasa kontrila pp. - u slucaju dulje perzistencije ili porasta cvora.

Molim vas objasnjenje

Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.02.2013. 14:30

Acavlovi: Poštovani, svi povećani limfni čvorovi predstavljaju normalnu reakciju na okolni upalni proces. Tražite žarište upale koje izaziva povećanje limfnih čvorova.