Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


limfni čvor na vratu


Autor Poruka

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

23.03.2016. 19:55

Za Venera22: Poštovana, obzirom na sve Vaše smetnje, radi se najvjerojatnije o povećanom limfnom čvoru koji će vremenom postati nepalpabilan. Ukoliko Vas muči sumnja, učinite citološku punkciju čvora.

Za blueye: Poštovani,limfni čvor je nestao i nema potrebe razbijati glavu zbog čega je nekoć bio povećan. Povećan može biti i zbog vrlo banalne stvari, npr. male aftice na sluznici usne šupljine ili prištića na koži lica.

ivan333

06.04.2016. 09:45

Lijep pozdrav,imam 18 godina,prije nešto više od godinu dana opipao sam s obe strane ispod čeljusti kvržice ne veće promjera od 2 cm,okruglastog oblika,mekane su i pomične,ne smjetaju mi,ali pošto ih ovoliko dugo imam,stvarno mi počinju ici na živce i zabrinjavati me zašto ih toliko dugo imam,nisam ništa drugo ne obično primječivao,kada sam bio mlađi jedino sam imao problema sa anemijom,pa sad..zanima me što da napravim a da izbjegnem nekakve procedure...hvala lijepa,lp happy

Glikokonjugat

07.04.2016. 10:05

ivan333: To se zovu limfni čvorovi, svi ih imamo, preživjet ćeš blunk

Poštovana doktorice: Nakon Božića sam napipao dva lipoma (prema citologinji povećana limfna čvora, dakle slažemo se da se ne slažemo big-smile ) na vratu, jednog straga (8 mm), drugog nuhalno (11 mm). Obavio sam punkciju pod kontrolom ultrazvuka. Mišljenje glasi ovako: " Nalaz najviše o odgovara dermatoplastičnoj limfadenopatiji (kao odraz prisutne kronične dermatoze). Međutim jaka proliferacija Langerhansovih stanica (vjerojatno i interdigitalnih dendritičnih stanica) se može naći i uz druge kožne promjene udružene s hematološkim bolestima. Dolazi u obzir učiniti T i B klonalnost iz punktata limfnog čvora protočnim citometrom i PCR-om te ukoliko se dokaže klonalnost PHD i limfnog čvora i kožni promjena. Leukogram: eozinofili granulociti su 9, a referentno je 0-7. Sve ostalo je normalno.
Imam atopijski dermatitis, to je bitno naglasiti....
Sad, obavio sam punkciju za T i B klonalnost, čekat ću rezultate do kraja mjeseca. U međuvremenu sam obavio KKS i CRP i svi nalazi su uredni.

Prvo pitanje, PHD nalaz znači uklanjanje limfnog čvora( lipoma je li) i dijela kože zahvaćenog AD-om radi analize? Jesam li dobro shvatio?

Sram me što tu pišem pogotovo jer imam objavljen rad iz područja hematologije, ali što više razmišljam o tome i bacam se u neka istraživanja, to me više strah raznih Hodgkinovih i Non-Hodgkinovih limfoma i sličnoga.

Imam li razloga za brigu prema Vašem mišljenju i bi li bilo uputno učiniti još koju pretragu krvi tipa ALP ili SE?

Ragnar

20.08.2016. 20:05

Postovani,

Molio bih vas za savjet. Radi se zapravo o mojoj djevojci. Vec neko vrijeme ima problema sa malaksaloscu i umorom. Zali se na povremenu bol iza lijevog uha (limfni cvor?)
Ima kratak dah i ponekad je to ispraceno glavoboljom u ceonom predjelu. Snimala je stitnu zlijezdu i sa njom je sve u redu. Nalazi krvi su joj takodje u redu. Takodje jako cesto moram da joj masiram dio izmedju palca i kaziprsta jer kaze da je jako boli zateze. Ruke joj se ponekad tresu. Takodje nekada se zali da joj utrne lijeva strana lica ali ne u potpunosti vec malo. Pored svega toga ima policisticne jajnike, astmu i ostecenu sluzokozu zeluca od silnih lijekova kojima su je kljukali od kada je bila mala. Koristi Ventolin.
Molim vas ako mozete da mi odgovorite sto prije kakvo je vase misljenje na osnovu svih ovih informaija.

Hvala unaprijed. Pozdrav

Pixieca2

28.08.2016. 00:00

Poštovana,

već skoro 2 godine imam malu nateklinu limfnog čvora s desne strane iza na vratu, ne boli na dodir uopće, pomično je, ne raste, ali u zadnje vrijeme me malo uhvatila panika jer sam trenutačno pod užasnim stresom zbog faksa. Prije 3 godine sam imala reaktivni artritis i još niz upala uz to, pila sam jake antibiotike. Je li moguće da mi je od tih upala ostao taj čvorić? Nažalost, nikako ne stignem do liječnika jer sam cijeli dan zaposlena pa bi mi savjet jako dobro došao
Hvala unaprijed!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 21:50

Za ivan333:Poštovani, ako želite “izbjeći procedure”, nemojte raditi niti poduzimati ništa. Imate povećane limfne čvorove i sami si odgovorite na pitanje da li želite saznati uzrok. Ako je odgovor potvrdan, učinite minimalno UTZ vrata, po potrebi i njihovu citološku punkciju.

Za Glikokonjugat: Poštovani kolega, ako se traži PHD nalaz čvora, tada to podrazumijeva kompletno odstranjivanje čvora i njegovo slanje na analizu ( po logici, ako se već operira, neka se promjena kompletno odstrani),odnosno uzimanje uzorka kože ( dovoljno je 5mm promjera).Uzorak kože se uzima na mjestu najizraženijih promjena. Nemojte se bojati limfoma; znate da oni obično dolaze u vidu paketa tvrdih limfnih čvorova, sasvim drukčije konzistencije nego reaktivni limfni čvorovi ili lipomi koji su izrazito mekani.

Za Ragnar:Poštovani, moje mišljenje je da Vašoj djevojci nije potreban savjet niti pregled ORL-oga.

Za Pixieca2:Poštovana, iako reaktivno povećani limfni čvorovi ponekad zbog fibroze mogu trajno ostati povećani, potrebno ih je razlučiti od ateroma koji su vrlo česti na opisanom području.

majcepajce

15.09.2016. 17:25

Postovani,
Nedavno sam opipala malu kvrzicu na levoj strani vrata, vrat me konstanto boli i imam blago povisenu temperaturu vec danima, koja ne spada uprkos antibiotiku koji sam pila, Krvna slika je uredu, koje analize bi trebalo dalje da uradim i da li to moze da bude nesto opasnije?

Unapred zahvalna

dalibor88

17.09.2016. 10:40

Poštovani,
Desna tonzila mi je nesto uvecana a obe su dosta izrovane i utvrdena je kronicna upala tonzila. To traje vec 2 mjeseca, popio sam 2 razlicita antibiotika koji nisu djelovali, na brisu grla je utvrdeno da nema steptokoka niti gljivica, Steptolizinski titar je isto negativan. Moj doktor sumnja da je virusna upala ali meni je cudno sto uopce nisam dobio temperaturu a to traje vec 2 mjeseca. Na desnoj strani vrata nesto nize od uha mi je lagano nateknut limfni cvor , otprilike kao pola graska. Glas mi je malo promuko. Zanima me sto dalje napraviti koje pretrage , Hvala Dalibor 39god

DorotiOzz

16.10.2016. 22:30

Postovanje, Pre mesec dana sam uzela da izmasiram vrat i u jami kod desne kljucne kosti napipala dve male mekane pomicne kvrzice velicine zrna bibera, verovatno i manje (ne znajuci da su to limfni cvorovi, vec misleci da su neki cvorici koje masazom treba "razbiti"blunk. ja sam to krenula da masiram i agresivnije stiskam, pa jedno 15ak minuta te agresivne masaze...Sutradan je to podrucje krenulo uzasno da me boli i da otice i u roku od 3 dana se to pretvorilo u tvrdu lopticu velicine oraha koja boli... Bolelo me je dobrih 15 dana, posle je bol poceo naglo znatno da se smanjuje, sada me uopste ne boli.ali velicina se nije niti povecavala niti smanjivala. Moram da napomenem da sam 10 dana pre te pojave bila prehladjena, kijanje na svakih 5min, zapusen nos, suv kasalj...ali to je proslo pre nego sto se ovo desilo...E sad, posto sam bila na vec dosta pregleda, analiza i niko mi jos nista konkretno ne govori (ostala je jos biopsija i pregled orl koji ce biti tek za 2 nedelje, a do tad nisam ziva), ja iskreno sumnjam na najgore,,,napisacu vam sve analize pa bih vas zamolila da mi kazete samo da li je moguce ikako da je to nesto bezopasno ili je svakako u pitanju zlocudni proces, samo biopsijom treba da se utvrdi da li je primarni ili sekundarni...
Ovako:
UZV VRATA:

Desno natkljucno vise pojedinacnih nodusa i jedna grupa od 3 limfonodusa ,promer im je 10-15mm. Okruglaste su, hipoehogene, bez vidljive centralne refleksije. Veci nodusi su bogato centralno, ali neravnomerno vaskularizovani. Ima uvecanih nodusa do 10-12mm, koji prate subklavikularne sudove. U dsnoj aksili su vise reaktivnog tipa izmene do 7-8mm, levo u nivoima III-IV ima duguljasti, reaktivno izmenjenih lgl. UVECANA DESNA TONZILA 15mm.U stitastoj zlezdi, u desnom reznju, dva cisticna nodusa, bez povisene vaskul.aktivnosti.

(E SAD NAJVISE ME ZABRINJAVA OVAJ OPIS limfnih cvorova, jer sam procitala da na uzv mogu tacno da se vide maligno izmenjeni bez daljih analiza i to bas opisuju ovako okruglasti, hipoehogeni, bez vidljive centralne refleksije...itd...Zanima me da li oni mogu biti takvi i da nisu kancerski izmenjeni? Najvise mi to unosi paniku, s obzirom da su sve ostale analize manje vise ok valjda) I moram da napomenem da se taj paket cvorova kod kljucne kosti u poslednja tri dana (dakle posle svih ovih analiza) naglo smanjio ja mislim bar za trecinu, i nekako je meksi i dalje je pomican.Krajnik se ne smanjuje

RTG PLUCA:
BEZ AKTIVNIH PATOLOSKIH PROMENA.

KRVNE ANALISE:

KKS:

ER- 4,25
HGB- 126
Hct- 0,353
MCV- 83,1
Tr- 267
Le.- 7
Neut. 54,8%
RUCNO BROJANJE:
Limf.- 0,33%
neut.- 0,56%
Eoz.- 0,05%
Mono.- 0,06%
(takodje ne znam sta znaci ovo rucno brojanje i koje su ref vrednosti uopste sa ovim procentima?)

BIOHEMIJSKE ANALIZE:

Glukoza- 5,1
t bil/ d bil - 3,9/26,1 (??)
UP - 69 (ni ovo takodje nisam pronasla sta je?)
alb - 45
CRP- manji od 1
-Tgl- 0,64
Hol. - 4,10
K- 3,8
Na - 140
Ca - 2,45
Cl - 106
Fe. - 17,1
Feritin - 61,60
AST- 9
ALT- 5
Gama GT - 21
Alk. fosfataza - 50
LDH- 189
Urea- 5,2
Kreatinin- 65
Mok.kiselina- 356
lgl- 12,92
lgm- 2,26
lga- 3,01
Vitamin B12- 153
Folna kiselina- 41
Beta2mikrogolub- 1,27

Sedimentacija- 10

HORMONI STITNE ZLEZDE:

TSH- 0,68 (da li je ovo mnogo snizeno?)
T4- 14,80

TUMOR MARKERI:

CEA - 125
CA 19-9 - 13,30
CA125- 8,50
CA 15-3 - 9,90
AFP- 0,91

TESTOVI HEMOSTAZE:

INR- 1,330 (? Jel ovo ok?)
Fibrinogen- 2,84
aPTT- 32,0
d dimer- 283
PT- 14,7 (?)
TT- 14,7 (?)

VIRUSNI MARKERI:

HCV, HIV, HBsAg - neraktivan

Mene najvise interesuju tumor markeri tj njihove ref.. vrednosti koje nisam uspela da nadjem i ovaj opis limfnih cvorova koji me najvise plasi ...Takodje i to da li je moguce da sa ovakvim krvnim nalazima neko boluje od neke zlocudne bolesti i takodje desni krajnik koji je uvecan(15mm), doduse ne znam od kada jer sam ga primetila tek pre 10ak dana pod opsesijom od ovog sa limfnim cvorovima, tako da ne znam od kad je takav jer mi ne stvara nikakve smetnje niti boli samo je tako uvecan, tako da bi moje pitanje sto se tice krajnika bilo da li je moguce da je on ostao uvecan od te upale grla tako dugo? Hvala vam unapred na odgovoru i vasem strucnom misljenju, puno bi mi znacilo u ovoj situaciji.

zeljkaju

06.11.2016. 21:30

Poštovani,imam 38 godina i prije odprilike godinu dana napipala sam 4 manja limfna čvorića u predjelu vrata (oko 1 cm ) koji su stalno iste veličine. Nakon toga otišla sam k liječniku opće medicine i on mi je rekao da to nije ništa zabrinjavajuće. Nalaz krvi je bio uredan. Sjećam se da mi je još kao djetetu taj isti liječnik rekao da imam izraženije čvoriće na vratu. Mene sada interesira ima li potrebe za uzv kontrolom ili bilo kakvim drugim mjerama i mogu li ti isti čvorići jednoga dana prerasti u nešto opasnije?
Zahvaljujem na odgovoru..

Eleonora555

17.11.2016. 14:55

Poštovana,
prije 3 tjedna imala sam bronhitis, liječnik mi je prepisao antibiotik koji sam pila 7 dana i nakon toga nekoliko mi je dana bilo uredu. Međutim, tada se ponovno javila visoka temperatura, šmrcav nos i grlobolja. Često mi je samo odjedanput došlo jako vruće i počela sam se znojit. Od tada, dakle već otprilike 2 tjedan imam povremeno temperaturu koja se kreće od 37,5° do 38,5° . Prije 4 dana primijetila sam i da su mi limfni čvorovi ispod čeljusti otečeni, otišla sam ponovno liječniku i dao mi je Sumamed koji sam jučer prestala piti. Jučer sam slučajno primijetila i malenu lopticu ispod brade (ne miče se). Upravo sam izmjerila temperaturu (37,4°), grlo me ne boli jako ali osjetim, malo kašljem, glava mi je nekako teška. Osjećam se umorno, pojavila mi se prnja na ustima, osjećam povremenu bol u natkoljenicama i slabost te mi je koža izrazito suha. Imam li razloga za brigu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijepi pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2016. 17:00

Za majcepajce: Poštovana, povećani limfni čvor je najvjerojatnije povezan sa povičeno temperaturom koju opisujete. Dijagnostička obrada čvora se poduzima samo ukoliko se spontano ne smanjuje unutar mjesec dana.
Za dalibor88: Poštovani, možete eventualno učiiniti punkciju limfnog čvora; ukoliko se radi o reaktivnom limfnom čvoru, čeka se njegova spontana regresija.
Za DorotiOzz: Poštovana, stanite na loptu, nema mjesta nikakvoj panici. Imate povećane limfne čvorove koje ste sama isprovocirala, nemate tumorsku bolest, a i čvorovi se polako smanjuju. Prema tome, čekajte, vremenom će se sve vratiti u normalu, ev. Možete učiniti ORL pregled, ali nemojte više odlaziti na nepotrebne pretrage.
Za zeljkaju: Poštovana, ako do sada niste učiniti UTZ pregled limf. čvorova, onda Vam nitko ne može odgovoriti na pitanje da li mogu prerasti u nešto opasnije, budući da nemate postavljenu dijagnozu. Prema tome, učinite UTZ i tako dobivate polaznu točku.
Za Eleonora555: Poštovana, po Vašem opisu moglo bi se zaključiti da imate upalu paranazalnih sinusa koja ne prolazi sa standardnim antibioticima, već je poželjno koristiti antibiotike koji prolaze kroz koštanu barijeru. Ali dijagnozu bi trebao potvrditi specijalist ORL.