Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


začepljeno uho,trudnica


Autor Poruka

deebee21

22.02.2016. 20:00

Poštovani,već jedno tri i pol tjedna mi je začepljeno lijevo uho.U početku se odjednom začepilo,ništa me nije boljelo već se samo začepilo,nakon par dana,prilikom doručka mi se napola odčepilo,i uskoro se skroz odčepilo,i onda sam dobila i herpes od pada imuniteta,i uskoro mi se ponovno začepilo ali ne da je konstantno začepljeno već osjetim prilikom gutanja nekakvo kao kvrckanje u uhu,i prilikom par puta nešto valjda napravim i konstantno se osjeti neko kvrckanje iliti pucketanje,i povremeno mi se odjednom začepi pa popusti ali cijelo vrijeme osjetim prilikom gutanja ili tako nekad to pucketanje.Nekada zna biti baš intenzivno a nekada blago pa se na to i naviknem.Ali evo ludim već tri tjedna,bila sam kod dr.opće prakse koja je pogledala uho i kaže da nije ništa s vanjske strane i rekla mi je samo da kapam nos.Naime,u trudnoći sam,15.tjedan,pa kapam redovito fiziološkom otopinom i imam neki sprej za nos,ali to sve pomogne trenutno i onda opet po starom.Ne znam možete li mi kako pomoći sad Evo prije nekih tj.dana sam pokupila neku prehladu pa mi se još i nos zacepio i od tad mi se događa ovo intenzivno pucketanje..ne znam je li od toga..A Imam i još jednu predpostavku iako sumnjam da je to,prije nekih 3 mj mi se prilikom ručka dogodilo da mi je nešto vilica kvrcnula i boljela me par dana ova kost kod lijevog uha što kao spaja vilicu s ostatkom glave i tada sam primjetila da mi ta kost s lijeve strane izgleda veće nego ova s desne,ne znam je li se to tada dogodilo ili sam tek tada to primjetila ali i dan danas mi je "veća" ta lijeva kost nego desna,nisam išla kod doktora za to jer me ubrzo prestalo boljeti..da nije možda s tine povezano možda se nešto unutra dogodi pa mi začepi uho,ne znam..znam da je normalno u trudnoći da se uši ponekad začepe,al kažem traje skoro četiri tjedna i vrlo je neugodno..
Nadam se vašen odgovoru,lijep pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.03.2016. 20:20

Poštovana, imate dva izolirana problema. Prvi je zatvaranje Eustahijeve cijevi, što se manifestira pucketanjem u ušima, oslabljenim sluhom i autofonijom, a dijagnoza se postavlja jednostavnom audiološkom obradom - timpanometrijom i tonskim audiogramom. U terapiji se osim kapi u nos, koristi i propuhivanje Eustahijeve tube ( politzer) ili autoinsuflacija po Valsalvi koju sami radite kod kuće. Drugi problem je vezan za funkciju temporomandibularnog zgloba koji se nalazi ispred uha i predstavlja mjesto zgloba donje vilice i lubanje. Zglobna tijela se mogu djelomično pomaknuti iz ležišta ili se mogu pojaviti upalne promjene tog područja. Navedene probleme rješava maksilofacijalni kirurg.