Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pareza glasnice


Autor Poruka

irena

11.09.2003. 11:27

Poštovani,
Moj je suprug prije 6 tjedana operirao koarktaciju aorte.Nakon operacije govorio je vrlo tiho, gotovo šaptom i uz veliki napor. Pregledom kod ORL dijagnosticirana mu je pareza jedne glasnice, uz obrazloženje da će mu se stanje popraviti obzirom da će zdrava glasnica preuzeti ulogu ove koja nije u funkciji. Naknadnim pregledom nakon nešto više od mjesec dana drugi ORL je također konstatirao parezu rekavši da se stanje ne može popraviti.Moj suprug doduše govori znatno bolje nego neposredno nakon operacije, ali još uvijek tiho i uz izvjestan napor.Svo vrijeme nakon operacije uzimao je kalcij i multivitamine. Molim Vas da mi odgovorite da li će se stanje s vremenom popraviti.Što poduzeti ukoliko se glas ne vrati?Kakve metode liječenja postoje i kome se obratiti? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

prof.dr. Željko Bumber

24.09.2003. 11:43

Paraliza glasnica koju opisujete može se opservirati 6 mjeseci prije konačnog zaključka o oporavku.Nisam optimist. U većini slučajeva desna glasnica (pokretna) vremenom sve bolje dolazi u dodir sa lijevom (nepokretnom) i glas se poboljšava. Sama činjenica da se glas poboljšava i u vašeg supruga govori tome u prilog. Moguće su i glasovne vježbe kod logopeda. Ako glas ostane loš postoje načini da se nepokretna glasnica približi zdravoj no o tome nakon ORL kontrole.