Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem kronični sinusitis i sljevanje u grlo


Autor Poruka

drazen_st

12.09.2010. 06:15

Poštovanje,
još od djetinjstva imam problem sa desnom nosnicom, zbog urođene devijacije (suženja) dišnog prolaza.
Sad mi je 33 godine, i molim za savjet šta mi je najbolje da učinim da riješim problem.
Bio sam dugogodišnji pušač, i cigareta sam se ostavio zbog problema začepljnosti desne nosnice, stvaranja bakterija, glavobolja, kronične upale sinusa, sljevanja sadržaja non stop u grlo i kronične grlobolje zbog toga.

Važno je napomenuti da kada sam duže vrijeme (par mjeseci) izvan svih štetnih isparenja (dim cigareta, uljna isparenja, dim svake vrste) meni se desna nosnica "otčepi" i dišem bez ikakvih problema i tegoba, sasvim normalno.

Međutim, zbog prirode mog posla (rad u relativnoj zadimljenosti nastale gorenjem drva) ponovno se javlja začepljenost nosnice isto kao i kod pušenja cigareta.

Znači sluznica reagira na zagađivače začepljenjem.

Na upale sinusa, glavobolje i druge stvari sam navikao i ne smeta mi toliko, ali me jako brine konstantno sljevanje sadržaja iz sinusa u grlo, koje me boli zbog toga neprekidno mjesecima. Nema kašlja ni nikakvih drugih simptoma, samo bol kako se neprekidno sljeva sadržaj iz sinusa u grlo.

Razne sprejeve za otčepljivanje nosa sam koristio, ali sam ih odbacio jer mi bude još gore kad ih prestanem koristiti.

Trenutno korisnim Rino horn "lulu" koja se napuni slanom vodom i udiše u jednu nosnicu a voda izlazi na drugu. Kao i sprej na biljnoj bazi slana voda + mentol, ali sve je to nedovoljno za trajno rješenje.

Šta bi mi savjetovali?

Unaprijed se zahvaljujem!

D.


Domagoj Parazajder, dr. med.

13.09.2010. 19:35

Definitivno učinite orl pregled, potrebno je utvrditi stanje nosne šupljine, značajnost devijacije nosne pregrade na mehanizam disanja, te procijeniti stanje paranazalnih sinusa (imate očite simptome kronične upalesiinusa). Na temelju toga treba predložiti, obično prvo konzervativno, a možda i operativno rješavanje problema. Irigacija nosa fiziološkom otopinom može pomoći, no neće izliječiti razvijenu bolest. Lijepi pozdrav!

drazen_st

13.09.2010. 20:35

Hvala Vam najljepša.
Učinit ću ORL pregled u Splitu.

Pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

17.09.2010. 13:05

Nema na čemu, pozdrav!

drazen_st

17.09.2010. 22:50

Evo dobio sam rendgensku snimku, a naručen sam i kod specjaliste uho-grlo-nos za tjedan dana.

Komentar radiološkog nalaza je:

"RTG nalaz paranazalnih šupljina pokazuje nježnu ovalnu sjenu u donjem dijelu desnog maksilarnog sinusa, polipoidnog izgleda."

drazen_st

30.09.2010. 19:16

Evo dijagnoza je uspostavljena, blagi polip u paranazalnim sinusima i sumnja na istovremenu devijaciju tj. lošu prohodnost desne nosnice.
Dr. Račić mi je propisao Avamys spray za nos, međutim sprejem ga već nekoliko dana, a nikakve baš nikakve promjene u začepljenoj desnoj nosnici ni u bolnom grlu.. da li je devijacija "jača" od polipa, i dominira mojim problemom?

Dr. mi je rekao da će me nakon završene terapije sprejem, poslati na nekakav test udisaja, tj. prohodnosti nosa.

Da li će taj test pokazati devijaciju?

Ima li kakvih boljih sistema?

Kako da što prije riješim problem, molim Vas savjet..



katica

07.10.2010. 20:50

Poštovani!

Prije 6 mjeseci operirala sam polipe. Prije operacije nisam imala nikakav osjećaj mirisa, nos mi je stalno curio (vodenasti sekret). Nakon operacije miris mi se vratio, međutim nakon operacije stalno sam ispuhivala žuti gusti sekret, a ta sekrecija naročito je izražena zadnja 2 mjeseca .Nos ne mogu ispuhati već mi se sve slijeva u grlo. Koristim Awamys sprej za nos ujutro 2X2.

Molim Vas za savjet što učiniti da barem mogu ispuhati nos, da mi se ne slijeva sekret u grlo.

Zahvaljujem na odgovoru.



Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:50

Polipoza je često povezena i sa posljedičnim kroničnim upalama sinusa. Najbolje je učiniti kontrolu orl-oga da se vidi stanje u nosu i uključi eventualna dodatbna terapija. Za početak ispirite nos sa fiziološkom otopinom (3x dnevno obilno).
Drugi odgovor - opisanome spreju za nos treba neko vrijeme da ostvari učinak (i do dva tjedna). U svakom slučaju, prof Račić je izvrsna adresa za liječenje problema od strane nosa, tako da ga se slobodno držite. Lijepi pozdrav!

abynthe

19.08.2012. 10:25

Postovani

Imam kronicni bronhitis i sinusitis jos od djetinjstva
.Uglavnom su mi kao djetetu davali Sumamed na koji sam postala imuna i dobila poremecaj hormona.
Uglavnom ja zaljecim bronhitis,ali ne mogu ga izlijeciti i sve dok mi se ne pojavi povisena temperatura,ne obazirem se puno na to,jer sam navikla na to.Medjutim zadnjih 17 dana sam dobila neku upalu,popracenu sinusitisom i bronhitisom,te mi je doktorica prepisala asitrim,nakon sto mi terapija nije pomogla,izvadila sam krvne pretrage i pokazale su slijedece:Leukociti su prije 11 dana bili 9,3,neutrofili 40,limfociti 50,sedimentacija 41..Nakon tih nalaza doktorica mi je prepisala hiramicim(inace sam alergicna na penicilin,i nakon dvije kutije hiramicina doslo je do pogorsanja pretraga:Leukociti suprije 2 dana bili 14,4,trombociti 436,neutrofili nisu ukupni izvadjeni ali nesegmentirani su 2,a segmentirani su 37,,limfociti su 53,sedimentacija je malo pala na 31,a CRP je 4,2.Medjutim ono sto me najvise brine je napomena gdje pise :atipicni LIMFOCITI.4.
To me je prepalo jako jer doktorica mi kaze da nalaz nije nimalo stereotipan,i nije logican.
Napominjem da je sve zapocelo sa blagom povisenom temperaturom 37,2,koja sada varira izmedju 36,5-37.C
Ucinila sam jednu pogresku i nakon sto sam pila hiramicin,(vidjela sam da ne pomaze) i samoinicijativno sam uzela taj dan dvije tablete Lekoklara,jer sam mislila prekinut sa hiramicinom,ali prijatelj koji je lijecnik kaze da popijem hiramicin do kraja,a da lekoklar ne uzimam.
Sad ne znam jeli mogao taj poremecaj u krvnoj slici nastati jer sam popila vise antibiotika nego sto je trebalo...
Mnogo sam zabrinuta i trebala bih otprilike da mi kazete vase misljenje
Veliki pozdrav i hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

04.09.2012. 15:00

Poštovana,
Poremećaj u svezi nivoa atipičnih limfocita u krvi ne postoji budući da je njihova referentna vrijednost od 0 do 5%. Nema razloga za zabrinutost. U svakom slučaju, njihov povišen nivo može govoriti u prilog niza bolesti od kojih su najčešće one virusne etiologije. Ostale vrijednosti krvnih nalaza su razumljive i očekivane obzirom na upalni proces. Nakon potpune sanacije upalnog procesa, vrijednosti laboratorijskih nalaza spuštaju se u nivo referentnih vrijednosti