Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problematično lijevo uho....


Autor Poruka

pojava

16.08.2012. 20:25

pozdrav....imam 35 godina, več duže vrijeme posječujem svojeg doktora opće prakse zbog velikih bolova u lijevom uhu..znači imam osječaj čepa u lijevom uhu, te mi je ta strana lica toplija te mi strašno pucketa kad žvačem ili mičem vilicom, .samo ove 2012 godine imao sam 5 upala srednjeg uha i par upala zvukovoda...doktorica mi stalno daje antibiotike i to augmentin, klavocin, sada zadnje i klavobel bid 1 g u kombinaciji s garasone kapima i klaritinom te ketonalom za bolove...bio sam kod otorinca na rebru gdje su rekli da je sve u redu, pa sam išao na audiometriju na šalatu gdje nalaz audiometrije nije baš sjajan...ali timpanogram je u redu...ponovno se događa serija upala uha i antibiotici pa sam otišao po drugo mišljenje na otorinolaringologiju u kb merkur...u povjesti bolesti piše..OTS- dijelom blago injiciran bubnjić oko strije desno, lijevo b.o.molim adg i ty.
na audiogramu lijevo zamjedbeni skotom na na na 2 khz, prag lijevo10-10-60-40
timpanometrija- bilježi se krivulja sa complianceom desno 0,75, tlak 0,32, lijevo compliance0,68, tlak -52
dg: normoacusic cum lesio perceptiva lat sin
naravno iza tih pregleda koji su obavljeni u 4 mjesecu ove godine na ovamo ovo danas mi je 2 upala uha...znači sve u redu po nalazima a meni i dalje osječaj čepa u uhu te pucketanje kod micanja vilice...unazad par dana ušpricavam fiziološku otopinu kroz nos da otčepim eustahijevu tubu ali i dalje osječaj čepa u uhu i slabiji sluh te ta stana lica je toplija i crvenija od desne...molim vas pomozite mi...što da radim...kome da se javim za rješenje problema? jel problem u ventilaciji srednjeg uha i treba li miringotomija? molim vas pomozite...

pojava

03.09.2012. 18:50

puno vam hvala na iskrenom odgovoru...poštovanje....sad

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

04.09.2012. 15:30

Poštovani,
prvo morate isključiti uzroke čestih upala srednjeg i vanjskog uha, tj. uzeti bakteriološki i citološki bris nosa i epifarinksa, učiniti alergološke testove na inhalatorne alergene, i učiniti fiberendoskopski pregled nosa i ušća Eustahijeve tube. Pucketanje u lijevom uhu prilikom pomicanja donje vilice, žvakanja ili gutanja može biti znak disfunkcije Eustahijeve tube, ali i pokazatelj mogućih problema temporomandibularnog zgloba, stoga preporučujem i RTG snimku navedenog zgloba. Audiogram i timpanogram ne pokazuju problem u ventilaciji srednjeg uha, stoga je miringotomija u Vašem slučaju nepotrebna, ali postoji sensoneuralni gubitak sluha na frekvencijama višim od 2000 Hz kao posljedica trajnog oštećenja slušnih stanica. Također, zbog isključivanja cirkulacijske etiologije slušnog fenomena, nije naodmet učiniti i ECD dopler V-B sliva i Willisova kruga.