Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi


Autor Poruka

dancica

05.01.2011. 14:06

poštovani

Ja imam problem sa disanjem,nos mi je konstantno zapušen,ne osećam ukus i miris i imam polipe u nosu koji su se spustili do te mere da ih mogu dohvatiti prstom.pre 4 god.imala sam operaciju polipa i bila sam tri god.ok mada ni tada nisam osećala ukus i miris ali sam bar mogla normalno disati,sada su se polipi povratili ja znam da ih moram opet čupati ali postojili neka laserska intervencija jer je lokalno čupanje polipa pravo mučenje.Unapred hvala

Anzelm

27.02.2011. 12:25

Postovani,
volela bih da cujem Vase misljenje i savet na moj sledeci probolem. U zadnjih pola godina desilo mi se u dva-tri navrata da dobijam uzasne glavobolje u ceonom delu glave.
Bol traje nekoliko sati, pri dodirom prsta ceoni deo, koren nosa levo i desno i ispod obrva osetim jak bol. u toku noci sve otekne i skoro mi se oci zatvore. Pri tom nemam nikakav sekret iz nosa. Otok traje dan-dva. Da li je ovo povezano sa migrenom koju imam, narocito kada sam u PMS-u, ili je akutna upala ceonih sinusa. Napominjem da bolujem od spondiloze vratnih prsljenova. Molim Vas za odgovor! S postovanje, Mirjana

ina1984

20.03.2011. 05:16

Postovani,

piem Vam zbog problema koji su u zadnje vrijeme sve izrazeniji i ometaju me u svakodnevnim aktivnostima. Ne znam da li da kazem da je sve pocelo prije nekoliko mjeseci kada sam u desnom uhu svakih nekoliko dana osjecala pulsiranje, poput nekakvog ''kuckanja'' koje traje minutu. U zadnja 3 mjeseca 3 puta sam zaradila nekakvu virozu, zadnja je pocela prije 10-ak dana i mogu reci da sam je prilicno tesko podnijela. Novi simptom ovaj puta bio je zacepljen nos, uzela operil sprej nekoliko puta i osjetila trenutno olaksanje. Unazad 3 dana pocela sam osjecati pulsiranje i pritisak u usima, glavi, vratu, sljepoocnicama.. Takodjer su mi sve izrazeniji sljedeci simptomi: bol u podrucju cela, obraza, gubitak orjentacije i iznenada vrtoglavica usljed naglih pokreta i pokusaja da se vizuelno usredotocim na jednu tocku, zacepljenost usiju (kao da cujem sebe dok pricam) osobitno nakon ispuhivanja nosa, sve cesce vidim i svjetlucave tockice, zacepljenost nosa ali sa slabim prozirnim gustim sekretom (u pocetku prehlade bio je zuto-zelene boje i ljepljiv). Sekret mi se vise slijeva niz grlo i imam osjecaj kao da se grlo ''sužava''. Najviše me muči to što ne mogu sagnuti glavu jer imam užasne pulsirajuće bolove u predjelu čela, nosa, obraza (čak kao da me boli gornja čeljust). Konstantno pulsiranje je prisutno stalno u vratu i licu, kao da imam povišeni tlak. Molim Vas samo da mi kažete da li ima osnove da posjetim liječnika jer mi ovo stvara poteškoće kod kuće i na poslu.
Unaprijed hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

27.03.2011. 15:45

1 za:dancica - polipoza nosa suvremeno se liječi endoskopskim operacijama (FESS, nakon prethodne obrade (CT sinusa), kojom se uvrđuje ekstenzivnost bolesti). Operacija se vrši u općoj anesteziji (ne boli). Potrebno je vršiti redovite postopetrativne kontrole i terapiju, kod jednog dijela pacijenata polipoza se vraća, no dobrim kontrolama period između dvije operacije može se ili znatno produljiti ili do reoperacije ne mora ni doći. Lijepi pozdrav!
2: za: Anzelm - ukoliko izostaju ostali simptomi upale sinusa (začepljenost nosa, sekrecija...) najvjerojatnije se ipak radi o migreni, vratna kralješnica ne utječe na bolove u čelu/korjenu nosa. U slučaju sumnje na upalu sinusa može se učiniti orl pregled i pp CT sinusa. Lijepi pozdrav!
3. za:ina1984 - svakako učinite pregled vašeg liječnika, većina simptoma koje imate prvenstveno upućuju na upalu sinusa, možda i katar eustahijeve tube. Simptomi vrtoglavice mogu biti i psihogeni, no spomenite ih liječniku kako bi mogao učiniti adekvtanu dijagnostiku (pregled orl-oga ili neurologa?). Lijepi pozdrav!

natasa89

14.10.2012. 19:45

Poštovani,

možete li mi reci koje su tablete učinkovitije Cinnabsin tablete ili Sinupret forte?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.10.2012. 18:40

Poštovana,
obje vrste tableta spadaju u pomoćna ljekovita sredstva biljnog porijekla koje se upotrebljavaju u liječenju akutnih i kroničnih upala sinusa.Poslovna etika mi ne dozvoljava protežiranje lijekova na javnim portalima.

Markova mama

24.10.2012. 09:55

Poštovani!

Unazad 3 godine imam velikih problema sa sinusima, imam desnostrano devijaciju septuma, i "spinu", prilikom fiberskopije, dr. je rekla da joj se "ne sviđa" izgled desnih paranazalnih sinusa, jer se vide kao neki ožiljci na sluznici. Jako je nezgodno što svaki puta kada idem na kontrole (u Vinogradsku) svaki puta me pregledava drugi specijalizant, tako da nitko nema potpunu sliku mojeg stanja, već svaki puta priču moram pričati ispočetka.

Imam često desnostrano jake glavobolje u tipu migrene od kojih mi jako suzi desno oko, desnostrane upale grla, u području iza tonzila. Često mi otiču limfni čvorovi, ponekad imam zimogroznice bez veće temp. -cca. 37,3°C, također sam imala česte napade vrtoglavice, kočenje s jakim bolovima u vratu, upalni mastitis, upalu desnog uha, osječaj topline u zglobovima, "trganje" u kostima itd. a napominjem i probleme s kožom -koji klinički izgledaju kao stafilokokni prištići, međutim me dr. uvjerava da je to "alergija", a također s tim ima problema i suprug, a povremeno i dijete.

Međutim, na sve to dobila sam dijagnozu sinusitisa alergijske etiologije, i kapi Avamis, koje mi uopće nimalo ne pomažu, nego mi dapače začepe nos, kao i Claritine ablete, koje isto tako ne pomažu. Bris nosa je svaki puta bio "sterilan", što smatram apsurdnim jer mi je propisivano 3 vrste antibiotika, koji djelomično jesu riješili neke simptome, tj. žuto -zeleni iscjedak i zadah, no ostale su učestale prehlade, upale i curenje iz sinusa i začepljenje nosa, kao i pobrojani simptomi. CRP mi je zadnje bio 8,5. a igE 137. Što učiniti, da li tražiti drugo mišljenje drugog doktora?

PS. Vrlo je čudno da u zadnje vrijeme jako mnogo ljudi pati od tih nekih "fantomskih" sinusitisa kojima se očito ne zna točan uzrok, pitam -je li moguće da su se pojavili neki novi uzročnici, ili neki stari mutirali zbog zloupotrebe antibiotika, je li moguće da se brisevi pogrešno rade, tj. da se manja koncentraciju patogena pogrešno računa kao "fiziološka flora"? Zanima me vaše mišljenje o tome.

danijela303

24.10.2012. 23:45

Molim vas za pomoć, imam upalu sinusa već 2tjedna, Bila sam kod lječnice i dala mi je sprej Tafen i tablete klavocin, to sam koristila tjedan dana ali bez poboljšanja. Danas sam otišla opet na kontrolu i rekla mi je da ćemo sada početi sa terapijom jačih tableta Formilid uno. Imam jake glavobolje, boli me predio srednjeg čela, te imam osjećaj kao da mi pulsira u glavi. Molim vas za savjet što da napravim sa time, dali se ide specijalisti na pregled ili neki drugi pregled.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.11.2012. 09:55

Poštovana, čeona glavobolja prilikom rinosinuitisa obično nastaje zbog sakupljanja sekreta u frontalnim sinusima, odnosno zbog zatvaranja sinusnih ušća, uslijed čega dolazi do stvaranja negativnog tlaka unutar sinusnih šupljina i nakupljanja transudata. Fromilid tbl spadaju u red klaritromicina koji prolaze kroz koštanu barijeru i stoga predstavljaju terapiju izbora kod rinosinuitisa. Glavobolje bi sasvim sigurno prestale kada bi se lijekovima otvorila sinusna ušća i tako izjednačio tlak unutar sinusa sa atmosferskim tlakom. Navedenu terapiju pripisuje ORL specijalist.

Rainboow2500

11.11.2012. 13:00

Poštovani, imam 22 godine. U zadnje vrijeme imam česte glavobolje koje se javljaju odmah u jutro nakon buđenja, bol je tada najjači, tokom dana bol se postepeno smanjuje ( nikada ne prestaje skroz) i naveče opet jaki bolovi. Nekada traju i po 10 dana bez prestanka, onda se malo smiri i opet. Bol se javlja u prednjem dijelu glave, koja se prenosi na čelo, oči, nos i sljepoočnice. Imam osjećaj pritiska na licu, a najveća napetost je između obrva, oko očiju i sve do nosa, kao da mi je cijelo lice nateklo i oči mi suze. Ne kašljem, a kihanje se povremeno javi. Nekada imam i bolove u ušima i kada sam vani na hladnom, uši mi se začepe. Provjerila sam tlak, jer je nekada znao bio neznatno niži, ali to je dobro. Probala sam razne lijekove za glavobolju ( Analgin, Brufen, Lekadol, Cofadon, Neofen) . Posjetila sam ljekara opće prakse, koji me uputio da uradim nalaze krvi i naravno sve je bilo dobro, bila sam na pregledu kod oftalmologa i sa očima je sve uredu. Da napomenem da se nekada uz glavobolju javlja i blago povišena temperatura (37,5). Pušim cigarete ( ali ne previše ), ne konzumiram alkohol, nisam pod stresom, ne radim nigdje. Dovoljno spavam i ne preskačem obroke, pijem dovoljno tečnosti, ne provodim vrijeme ispred računala. Sve to držim pod kontrolom. Znam da moram da obavim i daljnje pretrage ( sada čekam termin za rtg sinusa) ali zanima me vaše mišljenje. Da li ova glavobolja može biti povezana sa sinusima ? Prije mjesec dana imala sam malo jaču prehladu koju je pratio kašalj i temperatura. Mislim da se nekon te prehlade i njenog izlječenja javila ova glavobolja, koja još uvijek ne prestaje. Rekla sam da su tokom dana bolovi slabiji, ali na trenutke me tako jako zaboli i faktički osjećam jaku temperaturu na tom dijelu glave i lice gdje se javljaju bolovi. Ostali simptomi koji se javljaju uz glavobolju su začepljen nos ( najviše u jutro i naveče ), otežano disanje i ponekad slijevanje sekreta iz nosa u grlo. Da napomenem da su bolovi jači ako uradim neke nagle pokrete glavom. Krajnike sam operirala prije 7-8 mjeseci. Opće stanje nije loše, ponekad osjećam umor, kao da mi je cijelo tijelo teško. Nikada do sada nisam imala ovakvu vrstu glavobolje. Prijašnje glavobolje su bile dosta blage i pretežno su se javljale kada trebam dobiti menzes i bolove sam riješavala samo sa jednom tabletom, ali ovo sad je skroz nešto drugo što uopće ne prolazi. Vaše mišljenje molim. Lijep pozdrav !

Lesly

29.11.2012. 18:35

Poštovani,prije 10 dana mi se nos jako začepio , i dobila sam blago povišenu temperaturu koja nije prelazila 37C.Obzirom da mi ni su pomogli mirovanje kod kuće niti "domaći"lijekovi prije 5 dana sam otišla liječnici opće prakse,koja mi je uradila nalaz krvi i urina, konstatirala da se radi o bakterijskoj upali sinusa , propisala mi Zinnat 500 2x 1 i preporučila Operil kapi 3 dana.Nakon 2 dana temperatura mi se spustila na normalu,te sam odlučila krenuti na posao , međutim, i dalje je ostao problem začepljenog nosa.Operil kapi sam koristila pu preporuci liječnice , niti dana duže, obzirom da znam da oštećuju sluznicu, ali mi se nos odmah začepio kada sam ih prestala korisititi.Ostalo mi je još 6 tableta Zinnata, ali ne vidim nekog poboljšanja u pogledu mojih sinusa.Hvala Vam i lijep pozdrav!


Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 12:45

Za Rainboow2500:

Poštovana,
Obzirom na povezanost glavobolje sa nosnom opstrukcijom, postnazalnom sekrecijom, jutarnje i večernje jačanje intenziteta , subfebrilnom temperaturom, lokalizacijom u području korjena nosa, čela i sljepoočnica i osjećajem pritiska, postoji opravdana sumnja u povezanost glavobolje sa procesom u sinusima, prvenstveno čeonim i etmoidalnim celulama. RTG sinusa nije adekvatna pretraga koja može potvrditi dijagnozu, već se kao standard koristi CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku. Ukoliko CT sinusa ne potvrdi postojanje procesa u paranazalnim sinusima, preporučuje se neurološka obrada.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 12:45

Za Lesly:
Poštovana,
Navedene ili slične kapi za nos možete koristiti do 10 dana, nakon čega po potrebi prelazite na kortikosteroidne sprejeve za nos. Ukoliko imate edem nosne sluznice i opstrukciju nosa, isti proces zahvaća i sluznicu ušća, te šupljine paranazalnih sinusa. Znači, prvo pravilo je održati nosne šupljine prohodnim, a slijedeće liječiti upalu sluznice adekvatnim antibiotikom koji prolazi kroz koštanu barijeru i čija je djelotvornost dokazana nakon bakteriološkog brisa nosnih šupljina ili sinusa.

Magdalena53

27.12.2012. 15:00

Poštovani!

Javljam se u vezi problema koji konstantno imam tijekom zimskog perioda.
Naime, u grlu stalno osjećam višak sluzi koju ne mogu iskašljati. ako i uspijem, ona se ponovno vrati.
Također osjećam da imam višak pljuvačke.
Nos mi nije začepljen, iako se unutrašnjost stalno suši, vjerujem da je sve to od grijanja.
Često imam zadah iz usta koji ne mogu povezati s ničim, bila sam na pregledu kod stomatologa koji je potvrdio da nemam nijedan pokvareni zub, niti bilo kakvu bolest desni.
Jedino što mi je dogodi je da mi nekad komadić hrane zapne u krajniku koji ima par udubina.
Inače nikad nisam imala problema ni s krajnicima niti s grloboljom, imam jako dobar imunitet, tokom godine mi se dogodi možda jedna manja prehlada.
Bila bi zahvalna kada biste mi rekli kako ovo riješim i kakav bi mi pregled preporučili ako je to potrebno.
Lijep pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.01.2013. 16:50

Poštovana, sekret koji osjećate u grlu i neugodan zadah iz ustiju najvjerojatnije nastaju kao posljedica kroničnog rinosinuitisa koji recidivira u zimskim mjesecima zbog naizmjeničnog kontakta sa hladnim i vlažnim zrakom u vanjskoj okolini, te toplog i suhog zraka u zatvorenim prostorima. Najidealniji scenarij za pacijente sa hiperosjetljivom sluznicom dišnog sustava je boravak na moru ili u planinama tijekom jeseni i zime. Realnija opcija je, međutim, uzimanje odgovarajuće terapije koju možete dobiti pri ORL specijalisti.

dada20

04.03.2013. 14:50

Poštovana,
21 mi je godina te odmalena imam problema sa čestima upala sinusa i alergijama(pelud,mačja dlaka,grinje,perje).prije godinu i pol napravljen mi je msct sinusa (nalaz:paranazalne šupljine umjerene pneumatizacije-polipoidno zadebljanje sluznice dna des.max. sinusa,rubno fokalno zadebljanjesluznice dna lij.max.sinusa- cellule etmoidalnog labirinta,sfenoidalni sinus,frontalni sinus slobodnog cavuma-septum nosa uspravan-orbitimetalni kompleks, nasoetmoidalni recessus,nasalni metausi,nasofarinks slobodni)za nalaz mi je rečeno da je djelomično u redu, oduvijek koristim razne sprejeve i kapi ali u zadnje vrijeme ne koristim ništa.također imam problema sa slijevenjem sekreta u grlo,treći krajnik mi je aktivan 40% (tako mi je rečeno od strane otorinolaringologa na zadnjoj endoskopiji nosa) i imam tinitus i otečenu sluznicu u nosu.
međutim u zadnjih par mjeseci mi curi prozirna vodenasta tekućina iz nosa (jedna nosnica malo više,posebno ako spustim glavu) nije to baš jako curenje nosa ali dosta je naporno,glavobolje imam u prosjeku jedan do dva puta mjesečno (boli me prednja strana glave,čelo,pritisak u očima),ne kišem baš puno ali osjetim kad mi malo jače curi ta tekućina da me malo svrbi nos pa kišem,te mi se zna dogoditi da imam metalan okus u ustima(inače imam gerb pa moguće da je od toga).zanima me da li je to curenje alergijske prirode kao i dosadašnji problemi ili negdje sam pročitala da može na takav način curiti likvor???inače nisam imala nikakvih trauma na glavi ili operacija,nemam problema ni sa težinom ni povišenim tlakom.
unaprijed hvala na odgovoru

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.03.2013. 15:05

Poštovani, serozna sekrecija iz nosa , postnazalna sekrecija i glavobolje sasvim sigurno imaju podlogu u alergijskoj reakciji, budući da ne zadovoljavate uvjete pojave rinolikvoreje. CT nalaz sinusa govori u prilog kroničnog sinuitisa . Terapija alergijskog rinitisa rješava navedene simptome. Također, nemojte zanemariti terapiju GERD-a koji može potencirati simptome kroničnog sinuitisa

narog

20.03.2013. 19:55

Dobar dan!

Molim za Vaše mišljenje.

Imam 27 god, dosta čestu glavobolju. Uglavnom lijeva stana glave. Išao sam na EEG - dijagnoza: povečana aktivnost theta valova.
Išao sam na CT mozga - zaklučak: Intrakranijalni status je primjeren za dob. Mekoktivni sadržaj u desnom maksilarnom, pojedinim etmoidnim celulama i desnoj polovini sfenoidnog sinusa može odogvarati upalnim promjenama - preporučuje se učiniti ORL pregled.

Sada ću vjerojatno na taj ORL pregled. Što me tamo očekuje? Da li vi mislite da su te moje glavobolje povezane s tim sinusima? Ja ne osječam nikakve tegobe oko sinusa, i kada me boli glava, boli me gornji dio glave...do čela. Nemam bolova oko očiju.

Ta možebitna upala sinusa...je li to nešto opasno? P.s. neda mi se više na nikakve pretrage jer imam neki filing, a ću se trebati pomiriti s tim glavoboljama...

Hvala

Jeca92

23.05.2013. 21:50

Postovani ima 21 godinu,zadnjih 5 godina imam problem sa disanjem kroz nos,imam utisak da je tu neko zacepljenje u takvim slucajevima jako sam umorna,kroz ruke osecam trnce nalik strujanjem,srce pocinje ubrzano da lupa i ostajem bez daha,uvek su mi davali antibiotike razne ali nista,i lekove za alergije ali zadnjih tjedan dana sve to isto samo se jos pogorsalo osjecam ukocenost gornje vilice i u rukama, i u kolenima jak bol i u levoj strani glave kao da prolazi neko strujanje,i hvata ma panika.sta vi mislite koja je dijagnoza i sta dalje jer ovako ne mogu normalno da funkcionisem.unapred hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.06.2013. 13:10

Za Narog: Poštovani, imate kroničnu upalu desnostranih sinusa koju ne možete usključiti kao mogući uzrok Vaše glavobolje bez obzira na činjenicu šte je glavobolja uglavnom lijevostrana. Na CT snimci sinusa je važno konstatirati prohodnost sinusnih ušća,i također treba isključiti mogući kontakt spine septuma i srednje nosne školjke. U svakom slučaju, potrebno je liječiti upalu sinusa i osluškivati moguće promjene u intenzitetu i dinamici nastanka glavobolja kako bi se pokušao povezati proces u sinusima sa nastankom glavobolje.

Za Jeca92: Poštovana, otežano disanje kroz nos nema apsolutno nikakve veze sa ostalim navedenim simptomima i relativno se lako liječi različitim sprejevima za nos ili operativnom terapijom.