Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi i uši


Autor Poruka

Manki

01.08.2013. 18:30

Poštovani,
Dakle sve je počelo prije dva tjedna nakon izlaska iz kluba gdje smo bili kraj zvučnika nekih 2 sata, dan i pol mi je zvonilo u desnom uhu no to je prestalo, otišao sam kod otorinolaringologa na pregled sluha, sve je u redu, timpanogram u redu, dakle ništa nije pronađeno, osim što mi je iz lijevog uha doktor izvadio poveći čep, i nakon toga mi je to uho već desetak dana osjetljivije na glasne zvukove, dakle lupanje žlice po tanjuru i slično, također nakon nekog glasnog zvuka u tom lijevom uhu se čuje kao kada čovjek hoda po suhom snijegu (aftershock zvuka, koji traje niti sekundu) ako me razumijete... Uz sve to, svaki put kada zijevnem jako kao da mi se odštopaju uši i krcne te kada progutam mi krcne isto tako, mene zanima pošto imam duže vrijeme probleme sa sinusima, te bih rekao da su se u zadnjih mjesec dana baš opet javili, konstantno slijevanje u grlo , iscjedak iz nosa, da li bi to bilo povezano s time te da li su gore navedeni simptomi normalni ili se trebam zabrinuti za svoje uši?
Hvala unaprijed na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2013. 15:55

Poštovani, preosjetljivost na zvukove će postepeno oslabiti budući da uhu treba vremena za sanaciju akustične traume. Neovisno o tome, iz opisane simptomatologije može se zaključiti da imate i problem sa funkcioniranjem Eustahijeve tube, odnosno katar tube koji je sasvim sigurno uzročno povezan sa upalom sluznice nosa i sinusa. Preporučujem učiniti timpanometriju i sanaciju rinosinuitisa.

Manki

04.08.2013. 16:35

Poštovana doktorice, hvala na odgovoru, timpanometrija je radena dvaput u zadnja 3 tjedna i svaki put je doktor iz Doma zdravlja Željezničar rekao da je sve u redu, uzeo sam jučer Nasonex koji mi je bio preporučen pa se nadam da je to bila dobra odluka što se tiče rinitisa, i još da vas pitam, zadnja dva dana kad se recimo sagnem do zemlje ili napnem, osjećam kao da mi voda ili vjetar prolaze kroz to lijevo uho, dakle samo u tim položajima kao da mi šumi kroz to uho? Čak mislim da sam se susretao ranije s tim problemom no ne znam dal mi je kao i sada bilo povezano s upalama jer mi nijedna nije bila zeznuta ko ova, trenutno posebno obraćam pažnju i brinem za uši pa me svaki simptom brine...

Hvala na odgovoru,
S poštovanjem.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.08.2013. 12:30

Poštovani, šum u ušima koji je povezan sa promjenom krvnog tlaka ili položajem glave u odnosu na ostatak tijela zahtijeva dopler obradu krvnih žila stražnjeg dijela vrata, točnije ECD V-B sliva i Willisova kruga.

Manki

12.08.2013. 20:10

Poštovana doktorice,
ali taj šum nije prisutan stalno u tim položajima, nego kod upala ili prehlada... Nije svaki put kad se sagnem ili napnem... I također uzimam Nasonex tjedan dana no i dalje osjećam tu i tamo pritisak ili osjećaj zaštopanog lijevog uha, no u mnogo manjoj mjeri nego prije.. Koje je vaše mišljenje o tome, da li bi se to trebalo povuć, te da li je moguće da je ovaj šum također povezan sa sinusima i problemima sa eustahijevom cijevi?
Hvala

Manki

17.08.2013. 20:35

Usput da dodam da je otorinolaringolog rekao da mi je uvučen malo taj lijevi bubnjić, i recimo kada svako malo uštrcavam fiziološku otopinu osjećam olakšanja, kada ne onda mi se javlja taj osjećaj pritiska, zaštopanosti itd. I samo da napomenem da kad pokušam jako ispuhat zrak kroz nos sa zatvorenim ustima u tom lijevom uhu kao da osjećam pritisak i da se nešto unutra napinje...

Manki

17.09.2013. 21:15

Poštovana doktorice, evo mali update:

Nakon mjesec dana korištenja nasonex spreja stanje je malo bolje, no još ponekad osjećam kao da mi je uho zaštopano, te ga autoinsulacijom treba odštopati, otorinolaringolog mi je rekao da na lijevoj nosnici vidi devijaciju te mi zbog nje nekada ta strana ne funkcionira. Ono što mene zanima, da kada ja glasno pričam, ili kad netko drugi glasnije priča, nakon što govor stane u uhu pola sekunde čujem onaj aftershock zvuka (kao koraci po snijegu) što sam vam i ranije opisao, dakle taj zvuk ili bolje rečeno refleks nastane samo poslije nekog glasnog zvuka, i nije stalno prisutan...obično je u vezi sa osjećajem zaštopanog uha, te kada ispušem uho kao da i taj osjećaj nestane određeno vrijeme... ponovn je rađena timpanometrija i audiogram i sve je u najsavršenijem redu, nikakve druge posljedice ne osjećam.

Čitao sam nešto o tensor tympano sindromu pa me zanima da li ovo moje ima ikakve veze s time? Te što mi je činiti po tom pitanju? Tog refleksa ili šuma nakon glasnog zvuka nema ukoliko u uho stavim prst, ili vaticu, ili komadić maramice pa mislim da je povezan nekako sa osjetljivošću na zvuk na tom uhu... Kada slušam glasnije glazbu nemam nikakve smetnje, ne osjećam osjetljivost ni na kakve zvukove na način da mi smetaju ili osjećam bol...

Ili je to i dalje sve povezano sa eustahijevom cijevi, mojim problemima sa nosom i sinusima... I to traje od kada je otorinolaringolog iz tog uha izvadio čep... Nekako si mislim da je možda taj čep me i štitio od tog neugodnog zvuka tj osjećaja...

Puno hvala na odgovoru

tina7794

16.10.2013. 22:55

Poštovanje!

Već nekoliko mjeseci imam problema sa sinusima o ušima. Što se sinusa tiče, začepljeni su i ništa dosad nije riješilo taj problem, doktor mi je prepisao Nasonex i kad nije djelovao, onda Rinoco. On je malo djelovao ali ništa posebno. Velik mi je to problem jer ne mogu disati po noći. Nedavno sam kupila Nazol, da kapam kad su stvarno jako začepljeni. Također mi užasno zuji u ušima, najviše u desnom. Doktor kaže da je sve u redu i da nije potrebno ići k specijalisti. Budući da sam studentica koja uči u miru i tišini, to zujanje me živcira. Osim zujanja, imam osjećaj da su mi i uši začepljene.

Lijep pozdrav

crna ovca

22.10.2013. 17:55

Poštovani,

javljam Vam se zbog začepljenosti lijevog uha koja se pojavila jučer popodne u laganom obliku, dok je danas začepljenost uha veća. Također. povremeno osjetim pucketanje u tom uhu prilikom promjene položaja glave Uhvatila me jača prehlada prije tjedan dana i još imam pojačan sekret iz nosa i grla tijekom kašljanja. Da li je do začepljenja uha došlo zbog prehlade ili je moguć drugi uzrok? Također, kupila sam Operil sprej i štrcam ga dvaput dnevno u nos te propuhujem , ali trenutno nema poboljšanja u odčepljenosti uha. Da li je potrebno otići liječniku ili da pričekam još i u kolikom periodu bi trebalo doći do poboljšanja? I da li postoji još neki savjet u rješavanju navedenog problema?
Hvala Vam.
Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2013. 15:10

Za Tina 7794: Poštovana, osjećaj začepljenosti ušiju i zujanje je vjerojatno povezano sa otežanim disanjem kroz nos, odnosno oslabljenom funkcijom Eustahijeve tube. Budući da problem niste uspjeli riješiti kapima i kortikosteroidnim sprejem za nos, svakako preporučujem pregled ORL specijaliste.

Za Crna ovca: Poštovani, upala nosne sluznice brzo prelazi na sluznicu Eustahijeve tube i srednjeg uha izazivajući oslabljen sluh i pucketanje u ušima. Dok se ne sanira upala nosne sluznice i sinusa, odnosno dok ispuhujete sadržaj iz nosa, nije preporučljivo raditi propuhivanje Eustahijeve tube kako ne bi došlo do propagacije procesa iz nosa u srednje uho, nego se koriste samo kapi u nos. Prilikom korištenja kapi u nos treba voditi računa o pravilnom korištenju, kako bi kapi došle u kontakt sa sluznicom ušća Eustahijevih tuba.