Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Treći krajnik ili utjecaj alergije?


Autor Poruka

www

28.09.2015. 16:05

Poštovana dr.,

imamo dečkića 5,5 g. Alergičar je na vanjske utjecaje: ambroziju, pelud trave, brezu, grinje .....kroz cijelu godinu. Diše više na usta, manje na nos. Uslijed alergije ima i bronhitise, teško ponekad diše i nos je nekad slabije prohodan. Koristi nasonex, ventolin....

Sada je po prvi put u igraonici dobio upalu uha, upalu grla ima rijetko. Bilo smo kod dr.spec.orl. Uho je prošlo, ali sam ja u tom periodu kada ga je bolilo primjetila da slabije čuje. Prije te upale je bilo sve u redu. Naručeni smo bili na audiometriju i tiponometriju.

Nalaz je sljedeći:

Moram napomenuti da se jako vrtio i nije bio koncentriran prilikom slušanja.

Audiometrija

D Zand. ne 20-30-25-15 db
L uredan prvog sluha

Ti-ponometrija

Obostrano B krivulja.

Dr preporuča endoskopiju nosa da se vidi da li je treći krajnik. Dečkić ne hrče po noći i evo danas sve čuje. Da li to može biti treći krajnik i imali osim endoskopije nosa koji drugi način da se vidi da li je on povećan? Je li nalaz govori tome u prilog ili ipak sada alergija igra ulogu(ambrozija) te nedavna upala uha.

Puno hvala

Mama i Niko

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 23:10

Poštovana, ORL specijalista s razlogom traži endoskopiju nosa, odnosno epifarinksa jer jedino tako sa preciznošću može vizualizirati veličinu i smještaj treće mandule.Ponekad je treći krajnik veličine tolike da izaziva otežano disanje, a ponekad samo opstruira ušća Eustahijevih tuba izazivajući probleme sa sluhom. Obzirom na učinjenu audiološku obradu, dijete ima sekret u srednjem uhu i gubitak sluha ( nije navedeno o kojem se tipu gubitka sluha radi). Obično se dijete prva 3 mjeseca liječi konzervativno, a ako do tada terapija nije dala odgovarajuće rezultate, nastavlja se sa operativno, odstranjivanjem treće mandule i/ili ugrađivanjem ventilacijske cjevčice.