Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala uha i grla


Autor Poruka

natasa

28.05.2001. 11:32

Poštovani,
Za pocetak sve pohvale hvalevrijednoj inicijativi da lijecnike priblizite zaposlenim ljudima sa malo slobodnoga vremena.
Majka sam dvogodisnjeg djecaka koji je u zadnjih 6 mjeseci imao pet teskih upala uha i grla (krajnika) sa vrlo visokim temperaturama od 41 - 43. Definitivno smo svaki puta zavrsili u zaraznoj bolnici i na antibioticima, ali nam nitko nije pojasnio uzroke tako cestih upala, ili nam dao savijet kako bi to mogli sprijeciti.
Pedijatrica je u jednom trenutku spominjala nekog specjalistu na Rebru, ali nista vise.
Molimo Vas imate li kakav savjet ili naputak da nam odgovorite.
S postovanjem,

Natasa B.

prof.dr.sc. Željko Bumber

30.05.2001. 02:41

Ovakvu povezanost upala krajnika i uha mogao bi povezati sa velikom trećom tonzilom koja se nalazi na prijelazu nosa u ždrijelo i smeta disanju kroz nos.
Vjerojatno treba izvršiti operaciju treće tonzile i smanjenje krajnika laserom (ne vadjenje, obzirom na dob djeteta). Prije odluke o op. molim na uvid briseve ždrijela, KKS,SE, imunoelektroforezu. Privremeno isključite dijete iz kontakta sa drugom djecom iz grupe (vrtić, jaslice).

Tomislav

05.06.2001. 16:06

Od nedavno, možda mjesec dana primjetio sam šum u lijevom uhu, nije posebno jak ali ga čujem, kao šištanje zraka.

23.05.2001. bio sam na ORL-u nalaz je slijedeći.

Tlak mi je bio normalan 130/82, krvna slika sve pozicije u granicama normale.

Otoskopski :lijevo bubnjić bjelkast,sjajan, desno cerumen obturans, učini se toalet, potom bubnjić bjelkast, sjajan.
Rinoskopski : septum deviiran
Ždrijelo : mirno

TA- pokazuje obostrano do 2048 Hz uredan prag sluha sa skotomima u visokim frekvencijama ( 6000 Hz ) desno do 45, a lijevo do 50 db

Timpanogram : uredan

Th. Čuvati uha od buke

stugeron forte 2x1 tbl
Plibex 3x2

Tomislav

05.06.2001. 19:57

Na samom početku želim pohvaliti ovakvu inicijativu.
Zamolit ću za jedan savjet. Imam čestu upalu uha. Doktorica kaže da je to gljivica. Uvijek koristim lijek dexamethason-neomycin kapi.Poslije upotrebe kapi, bolovi prestanu. Kapi koristim po desetak dana, međutim nakon izvjesnog vremena ti mi se bolovi opet javljaju i to tako več po deseti puta. Kako iskorijeniti to na naki drugi način ?Napominjem još i to da se to javlja samo u jednom uhu.



Hvala unaprijed.

mr.sc.dr.med.D.Markov

06.06.2001. 11:25

Da bi bili sigurni da se radi glivicama potrebno je uzet bris uha prije samog lijecenja. Kako navodite nakon lijecenja s Dexamethason Neomycin kapima upala se smiri, koji nije lijek za gljivice. Kod ponovne upale uha savjetujem vam da se obavezno uzme bris uha .