Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Uzimanje antibiotika


Autor Poruka

Stampy

06.09.2012. 12:05

Poštovana dr. Gulić,

Zanima me Vaše mišljenje vezano za uzimanje antibiotika. Prije nekoliko dana sam bio kod doktorice opće prakse zbog upaljenog grla i visoke temperature (koja je trajala jednu noć - 38.9). Ostali simptomi: curenje nosa (sekret svijetli) i kašljucanje. Doktorica je pregledala grlo poslušala pluća i propisala Sumamed 500 x3. Nakon dva dana opet sam došao na kontrolu, temperature nemam već dva dana, još uvijek nisam završio kuruSumamedom, grlo više ne boli, premda se vidi da je malo upaljeno ali nije gnojno, kašljanje povremeno, možda malo suho, s ponekim žućkastim iskašljajem, šmrcanje se smanjilo ovako subjektivno sve izgleda kao da se bolest smiruje i privodi završetku. Na kontroli mi doktorica pripisuje još dodatno kuru klavocina, jer nešto joj malo šumi još na plućima.

Sada me zanima je li to posve opravdano da se tako trpam antibioticima (jer meni se ovako laički čini kao da je tu ideja neka se uzme sve pa nešto će uspjeti). Iz priloženog se vidi da nisam pristaša antibiotika, ali nije da negiram njihvou korisnost kada zatrebaju, samo nisam siguran je li u ovom slučaju, kada još nisam završio s uzimanjem Sumameda, pravo vrijeme da se već izda nova kura s novim antibioticima, a svi simptomi koji se subjektivno mogu opažati idu prema boljem. Nemam problema s disanjem, mogu disati punim plućima i ništa me ne boli.

Zahvaljujem na Vašem mišljenju.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2012. 14:05

Poštovani,potpuno ste u pravu, nema potrebe za uzimanjem novog antibiotika, tim više što niste završili s uzimanjem prvog antibiotika produženog djelovanja. Vjerovatno niste uopće ni trebali uzeti antibiotik, budući da je do pada temperature i smirivanja simptoma došlo prije nego je nastupilo njegovo djelovanje. Simptomi upućuju na virusnu etiologiju.

Stampy

06.09.2012. 15:55

Zahvaljujem na stvarno brzom odgovoru.

Budem onda dovršio kuru Sumamedom, pričekat ću nekoliko dana i vidjeti kako se situacija odvija. Budući da doktorica najviše sumnja na pluća, osim povisivanja temperature (koju već nemam dva dana) ima li nekih drugih simptoma koji bi mi ukazali da ipak treba nešto poduzeti. Hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2012. 23:20

Osim lošeg općeg stanja, može se pojaviti otežano disanje, bol u grudnom košu ili kašalj koji zna često zaostati i nakon sanacije upalnog procesa. U slučaju nedoumice da li se radi o procesu na plućima ili ne, obično se osim auskulatacije plućnih krila preporučuje i rtg snimka pluća, te laboratorijske pretrage bijele krvne slike.