Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dugotrajne tegobe s mjehurom


Autor Poruka

duda

09.10.2001. 12:32

Štovani!

Molim za Vašu stručnu pomoć jer sam već pomalo očajna.
Prije 2 mjeseca dobila sam jaku upalu mjehura uz krv u mokraći i jake grčeve i bolove u donjem dijelu trbuha. Dobila sam Nolicin 1 kutiju nakon čega sam osjetila samo malo poboljšanje. Tada sam napravila urinokulturu i urin je bio sterilan. Uz to napravila sam pregled, UZV bubrega, testiranje na klamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu ( mislim da se tako zvala pretraga ), cervikalni bris. Svi nalazi bili su uredni no ja sam još uvijek osjećala žarenje, nenormalno pražnjenje mjehura, česta potreba za mokrenjem... Prije tjedan dana opet sam učinila urinokulturu i nađeni su E.coli 10 na3 i Enteroccoccus 10 na3. Nije rađen antibiogram pa mi je doktorica prepisala Novocef ( alergična sam na Klavocin i Sinersul ). Sada pijem Novocef 5 dana i ne osjećam poboljšanja. Inače, cijelo vrijeme uzimam Uvin čaj, sok od brusnice, peršinov čaj...
Molim za savjet jer evo nakon već 2 mjeseca još uvijek imam simptome žarenja, čestog mokrenja, otežanog pražnjenja mjehura.
Napominjem da prije ove upale nisam imala problema sa mjehurom.29 mi je godina.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru !

Prof. dr.J. Pasini

09.10.2001. 21:41

Poštovana Sandra,
Vi ste jedna od mnogin bolesnica sa sličnim tegobma. Očito je da ste imali epizodu vrlo jakog urinarnog infekta donjeg urinarnog trakta. To se događa mnogim ženema u fertilnoj dobi.
Odgovor na to pitanjenije jednostavan. Kao prvo pravilo uključuje se ginekološki pregled s brisevima i rješavanje ev. genitalnog infekta. Kao drugo, ne manje važno, moramo znati da je introitalna flora (dakle bakterije oko vanjskog uretralnog ušća) podložna promjenama. Neke od tih promjena uzrokovane su i higijenskim navikama - npr. učestalim pranjem posebice jačim sapunima.
Kao prvenciju takvih infekcija preporuča se:
1. izmokriti se nakon odnosa
2. prati genitalije s pH neutralnimsapunima i to ne prečesto
3. ukoliko se stanje ponavlja, dobro je nakon odnosa (kad je vjerojatan ulaz bakterija kroz žensku, relativnio kratku uretru vrlo vjerojatno), uzeti neki od uroantiseptika (tipa Nolicin, Sinersul ili sl.) kako bi se u slijedećoj mokraći našla visokia razina lijeka i onemogućila urinarni infekt.
Ukoliko i to ne pomaže, postoje načini kao npr. dugotrajno uzimanje uroantiseptika, no uz kontrole kulture urina i kontrole ginekloga.

S poštovanjem
J. Pasini

duda

10.10.2001. 14:55

Štovani prof. Pasini!

Zahvaljujem na opširnom odgovoru.
Željela bih samo postaviti još jedno pitanje; naime na uputstvima za Nolicin i Novocef navodi se da oni baš i nisu djelotvorni protiv Enteroccoccusa te Vas molim da mi preporučite koji lijek bi djelovao i na njih, a ne samo na E.coli.
Inače, vaših savjeta o prevenciji infekcija ( higijenskim navikama ) se uvelike pridržavam ali na žalost, to u mom slučaju nije dovoljno.

Još jednom zahvaljujem !