Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


E.coli.koga poslušati?!


Autor Poruka

Larisa

06.11.2001. 10:32

Poštovana doktorice,
Moja dilema je kako liječiti E.coli.
Naime, nakon trećeg ponavljanja e.coli u samo dva mjeseca poslana sam od doktorice opće prakse u Ambulantu za urogenitalne infekcije, gdje mi je praćen urin tijekom 3 dana i gdje su mi uzeti brisevi cervixa. Nakon obavljenih pretraga a u čekanju rezultata moja doktorica opće prakse prepisala mi je Ceporex.
Pretrage su pokaza postojanje e.coli u urinu 3x te u rodnici(izrazito mnogo). Trtichomonas vaginalis i Chlamidia trachomatis nisu izolirani. Izolirana je Ureaplasma urelyticum (10 na 4 ). Specijalist infektolog mi je na temelju navedenih rezultata prepisao terapiju Nolicinom tijekom 6 mjeseci ( pola teblete svaku vecer) plus Lactobacil vaginalete prvi tjedan svaku vecer ,te redovito dalje jedan dan u tjednu tijekom 6 mjeseci. Za mjesec dana narucena san ponoviti preglede.
Gdje nastaje problem ?! Moja doktorica opće prakse ne slaže se u potpunosti sa prepisanom terapijom , jer kaže da je infektolog zanemario postojanje Ureaplasme(koja pogoduje razvoju e.coli) te da Ceporex neće biti dovoljan. Ona mi savjetuje prije prelaska na Nolicin terapiju od 10 dana Hiramicinom.Inače nisam spomenula da smo istovremeno uzimali Ceporex moj partner i ja. Terapiju Hiramicinom takodjer bi trebao uzimati i moj partner.(Partner nije obavljao nikakve preglede). Dakle moja dilema je koga poslušati jer možda je spec. infektolog u onih 5 min. koliko sam bila u sobi stvarno napravio propust ne vidjevši izoliranu Ureaplasmu a možda i nije.
Htjela bih još napomenuti da koristim oralnu konratcepciju( Cilest) te me zanima kako se on ponaša u kombinaciji sa prepisanim lijekovima.Spec. infektolog napomenuo mi je da oralna kontacepcija pogoduje razvoju E.col.
Nadam se da ćete mi pomoći u razriješavanju dileme,
sa štovanjem
Larisa
PS-Imam 27 godina. E.coli me muči godinama,no nikada nije bila ovako učestala.

Prof. dr. J. Pasini

10.11.2001. 19:08

Poštovana Larisa,
poznavajući pažnju i kvalitetu usluge, znanja i iskustva infektološkog tima preporučam Vam da se i dalje s njima konzultirate, te da slušate njihove savjete.
Vaš je problem očito kompleksan, i prema podacima koje dajete nije u domeni urologa već infektologa. Naime, ukoliko postoji neka morfološka ili funkcionalna anomalija uz prisutan infekt, tada je na kirugu ocijeniti postoji li ili ne indikacija za operativnu intervenciju.
Kod vas se očito radi o mnogostrukim problemima infektološke naravi koje bi trebao rješavati infektolog, a jednostavan odgovor tipa "uzimajte Ceporex" ili ne ne mogu se davati a da se nema uvid u epidemiološku i osobnu anamnezu, sve bakteriološke analize, ginekološki nalaz i posebice morfološke analize (tipa UZV urotrakta, ginekološki UZV itd).
Možda Vam nisam pomogao, no u ovakvim, graničnim područjima to i nije moguće na ovaj način.
S poštovanjem
J. Pasini