Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ESWL


Autor Poruka

nedim

06.01.2002. 21:24

Postovani,
Prije izvjesnog vremana dijagnosticirana mi je hidronefroza II/III stepen
zbog kamencica u mokracnom kanalu (ureteru).Izvrsen je ESWL tretman nakon cega se hidronefroza povukala tako da je kanalni sistem sada opet u redu.Nakon ovoga izvrsena je analiza krvi koja je pokazala povecan nivo fosfora(1,9mmol/l) i kalcija(1.78 mmol/l).Sve ostalo je bilo u redu.U prethodnom nalazu bilo je Ca oxsalata u urinu.Molim Vas da mi odgovorite da li postoje predispozicije za nastajanja novog kamena negdje u urinarnom traktu?Moj ljekar mi je preporucio da jednom sedmicno napravim "hidricni udar" sa 2 litra tecnosti koje se popiju za 1 sat,uz svakodnevno konzumiranje 2-3 l tecnosti.Trenutno sam pod terapijom Rowatinex kapsula 3x2 utoku 30 dana.Isto tako bih trebao preporuku o eventualnom dijetalnom tretmanu i postupcima u svakodnevnom zivotu da se nastajanja novog kamena predupredi.

nedim

prim dr sci Josip Parazajder

28.01.2002. 18:50

Postoji ,no ne zbog vrijednosti Ca oxalata već zbog vaše predispozicije kamencima.Vaš dijetalni tretman treba se sastojati u uzimanju hrane bez kalcija , a obilna hidracija potrebna je svakodnevno.