Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hidronefroza


Autor Poruka

Janja

12.04.2002. 17:23

Poštovanje! Iako sam postavila isto pitanje na forumu pedijatrije, zamolila bih Vas odgovor. Moja kćerkica je u dobi od 6 godina. Sa 14 mjeseci nakon jakog uroinfekta dijagnosticirana je stenoza uretera, koja je za posljedicu imala hidronefrozu 4. stupnja. Operirana je, bubreg je spašen, no nešto je tanjeg parenhima i smanjene funkcije. Prije operacije on je bio blokiran, pun gnoja. Nalaz scintigrafije prije operacije je 55% i 45% separatnog protoka (manji protok je za bolesni bubreg). Sada je u 8. mjesecu 2001. imala blazi uroinfekt (e.coli 10 na 7), a prije mjesec dana drugi slučajno otkriven (e.coli, 10 na 5). Ovaj drugi infekt prošao je bez temperature, a otkrila sam ga prema sumnjivom izgledu urina (zamućen). Svake godine rade se kompletne pretrage (urografija - pokazuje sporiji otklon ali se bubreg ipak isprazni za oko 2 sata, retrogradna urografija - nema mehaničkih prepreka niti ožiljaka od operacije, mikcija - sve b.o. i ultrazvuk koji pokazuje proširene gornje čašice bolesnog bubrega ali i njegovu upotrebljivost). Nalaz nove scintigrafije, prve nakon operacije je 62% i 38% (potonje je za bolesni bubreg). Moja pitanja glase: Je li smanjeni postotak separatnog protoka za bolesni bubreg znak atrofije bubrega? Je li e.coli u navedenim kolicinama (iako su svi cesto uzimani urini između infekata bili b.o.) znak pogorsanja rada bubrega, ili je to infekt koji dolazi izvana? Kako i je li moguće prevenirati takav infekt? I ono što nas često muči: može li sadašnja situacija naštetiti zdravom bubregu, pa da oba otkažu? Što mislite o indikatorima Combur 5 (jesu li, naravno i dalje uz redovite preglede, pouzdano sredstvo npr. za tjednu kontrolu?). Napominjem da kontrole kod kirurga i pedijatra nefrologa obavljamo redovito, no na ova pitanja ili nam nitko nije odgovorio ili smo dobivali kontradiktorne odgovore. Kirurg je optimističan, dok nefrolog opreznije pristupa slučaju i nisu mu simpatični ovi infekti. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Oprostite na dužini poruke.

prim. dr. sc. Parazajder Josip

08.06.2002. 09:18

Smanjeni postotak separatnog protoka je znak atrofije bubrega.Uzrok infekta može biti dilatirani šupljinski sustav bubrega ali može poticati i izvana.Takav infekt moguće je prevenirati dugotrajnom upotrebom uroantiseptika.Sadašnja situacija ne može utjecati na stanje bubrega ako je njegova funkcija uredna.Indikatori su dovoljni za tjedne kontrola samo kao screening da li postoji infekcija ili ne.