Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Makrohematurija


Autor Poruka

Lana

18.06.2002. 02:36

Prije pet godina pila sam veće količine coca-cole, koju inače ne konzumiram, i dogodilo mi se da mi je prvi jutarnji urin bio krvav, bez bolova. Nisam isla na pretrage jer se nije ponavljalo, ali sam od tada izbjegavala coca-colu. Prošli tjedan sam pila summamed zbog upale sinusa, i u društvu popila oko litru coca-cole. Ne tog istog jutra, već sljedećeg, ponovno hematurija, bezbolna. Zanima me je li moguće da coca-cola toliko iritirajuće djeluje. Namjeravam sada otići na pretrage, pa me zanima koje su sve pretrage neophodne da bi se utvrdilo u čemu je problem. U medicinskom leksikonu sam pročitala da je makrohematurija često simptom karcinoma bubrega ili mokraćnog mjehura. Napominjem da osjećam blago probadanje u tom području, ali bez izrazitih simptoma.
Inace, nekada sam patila od proteinurije, uzrok nije bio otkriven. To je spontano proslo, u trudnoci. Kasnije sam imala česte vrlo bolne cistitise, ali i to se posljednjih godina smirilo.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

prim.dr.sc. Josip Parazajder

09.07.2002. 22:21

Hematurija je uvijek ozbiljan simptom i može biti uzrokovana bolestima kao što je tumor ,kamenac i sl,ali ima i hematurija koje uopće nisu uzrokovane poremećajima urogenitalnog trakta (infektivne bolesti određenih organa-tzv. fokusi), a postoji i hematurija i kod fizičkih napora.Potrebno je učiniti kompletnu urološku obradu.Nije mi poznato da coca-cola uzrokuje hematuriju.