Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Obrezivanje


Autor Poruka

Pero

02.11.2001. 00:48

Sto je obrezivanje kako se obavlja i gdje u Zagrebu..ako moze malo detaljnije..kako dolazi do toga i moze li se nakon toga imati spolni odnos?

prof dr J. Pasini

05.11.2001. 14:58

Obrezivanje (cirkumcizija) jedan je od najstarijih i svakako najučestaliji kirurški zahvat na svijetu. Dijelimo ga na tzv. obrednu cirkumciziju i medicinski indiciraju cirkumciziju.
Obredna se cirkumcizija provodi u većini židovskog i islamskog svijeta, a najvjerojatnija podloga tome činu je održavanje higijene koja u ondašnje vrijeme i u ondašnjim uvjetima nije bila ni laka ni moguća. Time se smanjivao broj upalnih, pa vjerujem i karcinomskih slučajeva.
Medicinski je cirkumcizija indicirana kod bolesnika koji imaju preusku kožicu (prepucij), bilo kao posljedicu razvoja, bilo kao posljedicu upalnih procesa. To je svakako zajednička odluka bolesnika i urologa. U svakoj se urološkoj ustanovi, a i u većini privatnih ustanova takav zahvat radi u lokalnoj anesteziji i uz minimalni morbiditet. Po cirkumciziji može se naime stvoriti manji hematom, otok, crvenilo i sl, no kranji su rezultati gotovo kod svih dobri i zahvata se ne treba bojati. Tim više, što nakon obrezivanja glans (glavić) ostaje suh, higijena je znatno lakša i mogućnosti razvoja upalnih ili drugih procesa (prekanceroza, pa i karcinoma) se znatno smanjuje.
Ponovno naglašavam, da odluka o tok zahvatu (u bilo kojoj životnoj dobi) donose liječnik i bolesnik zajedno.
S poštovanjem
J. Pasini