Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pijelektazije


Autor Poruka

Andrea

12.10.2001. 09:07

Ovu poruku sam poslala na forum nefrologija prije mjesec dana i nitko mi nije odgovorio

Autor: Andrea (---.net.hinet.hr)
Datum: 12.09.01 13:35

Poštovani,
Moja beba sada ima 11 mjeseci. U 37 tjednu trudnoće dijagnosticirane su mu pijelektazije oba bubrega (8 do 11mm) te sam zbog toga bila hospitalizirana radi UZV praćenja. Posije poroda UZV bubrega uredan.
Kontrola za mjesec i pol dana pokazala je da su pijeloni do 8mm i nalaz urinokulture bio je E. coli 10 na 4. Preporučena nam je UZV kontrola svaka tri mjeseca i urinokultura. Od navršenih 5 mjeseci djetetova života urinokultura je sterilna a pijeloni su 6mm i 7mm. Molim vas da mi odgovorite da li bi trebalo raditi invazivnije nefrološke pretrage.

Unaprijed hvala.

Prof. dr. J. Pasini

14.10.2001. 21:12

Poštovana Andrrea,

Za Vaš mail znam već poodavno, no "mail" je bio upućen nefrologu, a ne urolgu. To je možda bio razlogom za čekanje.
"Pijelektazija" je naime jedan izraz za početnu hidronefrozu - odn. znakove da postoje znaci začepljenja, ili smetnji odvoda mokraće iz bubrega u mokraćovod.
Razvoj genitourinarnog sustava jedan od najkompliciranijih u emebriologiji, a postoji i niz anomalija, čiiji spektar ide od "greške u ljepoti" do pravih, ozbiljnih anomalija koje mogu ugroziti život.
Sudeći prema Vašim podacima ne radi se o ozbiljnoj, ugrožavajućoj anomaliji. "Pijelektazija" može biti i samo varijanta razvitka odvodnog mokaćog sustava.
Za sada Vam preporučam učestalo praćenje (UZV, urin sed, kultura urina), te u slučaju pogoršanja nalaza dinamička scintigrafija bubrega.
Tim se problemom bave dječji urolozi, moja je preporuka: KBC Šalata, nefrološki odjel ili Prof. dr. S. Batinica, Kirurška klinika, KBC Rebro.
S poštovanjem
J. Pasini