Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spermiogram


Autor Poruka

gabi

27.09.2001. 15:22

Poštovani,
molim vas za pojašnjenje nalaza suprugovih spermiograma,koje je radio zbog naše neostvarene želje za potomstvom.Prvi nalaz,otprije godinu dana, bio je loš, dijagnoza oligoastenozoospermia, s 20 mil/ml, nepokretnih spermija(pokretljivost 0-1) 85%, morfologija 30% no uzorak je bio uzet niti 2 tjedna nakon prehlade s visokom temperaturom 39,5°C te smo upućeni na ponovnu kontrolu. Za 3 mjeseca, dijagnoza je bila normozoospermia, 45 mil/ml, pokretljivih 75% (onih najbržih 40%), ali morfologija samo 9% normalnih. Nakon 6 mjeseci nalaz je ponovo normozoospermia, 28 mil/ml, pokretljivost otprilike ista 75%, a morfologija 18%. Cijelo vrijeme meni ginekolozi govore da uz takve nalaze svakako treba doći do trudnoće, s obzirom da su svi moji nalazi uredni. Tri mjeseca poslije, ovih dana, spermiogram je 20 mil/ml, nepokretnih 70%. (Ovog puta visoku temperaturu suprug je imao prije nešto više od 2 mjeseca!). Sugerira nam se inseminacija. Zanima nas što može izazvati takve velike oscilacije nalaza i što suprug (48 god)može poduzeti da bi se oni popravili.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. J. Pasini

08.10.2001. 21:45

Poštovana Gabi

Prvo se ispričavam zbog kašnjenja s odgovorom a koji je nastao zbog «elektroničkih» razloga.

Iz vaših se pitanja može razabrati da ste vrlo dobro upoznati sa dijelom andrologije koja očito muči i Vas i vašeg supruga, te neostvarene želje za potomstvom.
Možda to i nije utjeha, no šansa da se dogodi trudnoća kod «normalnog» muškarca i «normalne» žene u danima plodnosti manja je od 30%. Šansa za ostvarenje uredne trudnoće ovisna je o nizu čimbenika, gdje spermiogram može biti samo jedan od pokazatelja.
Spermiogram naime ovisi o nizu stanja. Poznato je naime, da više temperature (febrilitet od respiratornog infekta npr.) mogu privremeno smanjiti mogućnost oplodnje. Isto tako i upalna stanja prostate mogu poremetiti spermiogram. Poznato je još iz davnina da su Rimljani, kako bi spriječili trudnoću odlazili u «kaldarijume», tj. tadašnje oblike «saune» i potom bi bili nekoliko dana ili više, sigurni da ne mogu biti fertilni.
Stoga ne začuđuje da postoje takve znatne fluktuacije u kvaliteti spermiograma kod Vašeg g. supruga, tim više što suprug ima 48 godina i samim time ima šanse da ima i kronični prostatitis i druga, različita stanja koja mogu poremetiti spermiogenezu, tj. stvaranje i kasnije funkciju spermija.
S druge strane, mi uvijek govorimo o sterilnom braku, a ne sterilnom ili manje «oplodnom» muškarcu ili ženi. Kod pojedinih se parova, naime, trudnoća događa i uz znatno lošije spermiograme, kod drugih, iako «je sve u redu» trudnoće nema.
Sigurno je da se ispravnom prehranom, kretanjem, izbjegavanjem noksa – toksina bilo koje vrste, izbjegavanjem pretopljavanja, te drugih bolest,i spermiogram može poboljšati. No da li je to i rješenje odnosno odgovor na Vaše pitanje, ostaje upitno.
Poslušajte savjete liječnika čija je to uža specijalnost.

S poštovanjem

J. Pasini