Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Urološki problem


Autor Poruka

Ksenija

28.09.2001. 11:26

Molim Vas ako možete da mi pomognete!


Imam 25. godina i prije nekoliko mjeseci saznala sam da imam desni bubreg spušten, mobilan i da u njemu imam “urođena” proširenja kanala, kao i “urođeno” suženje mokraćne cijevi koja vodi iz bubrega prema mjehuru. Funkcija desnog bubrega smanjena je za 20%, a lijevi bubreg je uredu-funkcija mu je malo smanjena. Mjehur je isto tako spušten. Bubrezi su me boljeli i imala sam problema sa mokrenjem (malo krvi u mokraći i bakteriju ENTEROCOCUS) , ali to je izliječeno. Na temelju pretraga koje su me specijalisti urolozi poslali (IVP, dinamička studija bubrega,UVZ) preporučuju mi operativni zahvat. Taj zahvat bi obuhvaćao proširenje suženog kanala, podizanje bubrega i rezanje dijela bubrega kako bi se prošireni kanali uklonili. Budući da nisam još rodila i planirala bi trudnoću, zanima ako mi možete pomoći savjetom da li da pristanem na operaciju i odgodim trudnoću za poslije ili da rodim pa onda planiram operaciju. Budući da niko nezna da li ću imati problema u trudnoći sa ovakvim bubregom ili sa operiranim bubregom. U svakom slučaju molim Vas da pregledate nalaze koje Vam šaljem i da sami procjenite cijelu situaciju. Nadam se da će te moj slučaj promotriti i savjetovati me.


Unaprijed Vam zahvaljujem!!!






UZV:
Bubrezi su uredne veličine, očuvanog CHE uz dilataciju kaliksa I. stupnja (u OB), bez sigurnih znakova za kamenac.
Urin: SE: 4, E: 3-4, L: 3-5, malo epitelne sluzi i mikroorganizama, bakterijološki nalaz uredan.


IVP:
Nativna snimka: u projekciji urotrakta ne uočava se sjena vapnenog karaktera.Uredna funkcija lučenja i koncentracije. Lijevo je nalaz uredan. Desno zakašnjela funkcija lučenja, te se uočava dilatacija pijelona, te kaliksa desnog bubrega. U stojećem stavu dolazi do kaudalnog pomaka desnog bubrega zab jedan trupl kralješka.
DG: Hydronephrosis renis 1.dex (stenosis pu)
Ren mobilisl. dex




DINAMIČKA STUDIJA BUBREGA (Funkcionalno ispitivanje mobilnog bubrega):

Ukupni protok kroz bubrege iznosi u ortostazi : 267 ml/min/1.73 m2
u ležanju : 368 ml/min/1.73 m2

Separatni protok desnog bubrega iznosi u ortostazi : 43%-116 ml/min/1.73 m2
u ležanju : 46%-171 ml/min/1.73 m2

Separatni protok lijevog bubrega iznosi u ortostazi : 57%-151 ml/min/1.73 m2
u ležanju : 54%-197 ml/min/1.73 m2

Na konstruiranoj renografskoj krivulji iz dinamike radiofarmaka u ortostazi :
vrh krivulje (lijevo): 3 (desno): 13 minuta
t/2 eliminacije (lijevo): 3 (desno): 18 minuta

Lijevi je renogram izdašan i urednog tempa, bubreg urednog oblika i veličine, homogen, urednog prometa radiofarmaka.

Desni je renogram izrazito usporen, nakon aplikacije diuretika dolazi do nešto izdašnije drenaže sa retencijom aktivnosti na kraju oko 20%.
Ovaj bubreg je diskretno niže smješten, ventromedijalno zarotiranog donjeg pola. Uz uredan parenhimski tranzit usporena je drenaža iz čitavog proširenog pijelokaliksa. U ležećem položaju bez bitnih novih elemenata.

Statička scintigrafija bubrega:
Bubrezi su podjednake veličine i oblika, homogeni. U ortostazi lijevo bez značajnog kaudalnog pomaka, desno mobilnost od ukupno 6 cm.

ZAKLJUČAK:
Ukupni je protok kroz bubrege u ortostazi snižen i raste do urednih vrijednosti u ležećem položaju, a taj se porast značajnije reflektira na porastu separatnog protoka mobilnog desnog bubrega. Isto upućuje na reverzibilne hemodinamske smetnje mobilnog desnog bubrega.
Bubrezi su morfološki uredni, lijevo bez značajne mobilnosti, desno mob. od 6 cm sa značajnijom ventralnom torzijom.
Lijevo uredan promet radiofarmaka, desno usporena drenaža iz čitavog proširenog pijelokaliksa koja se u uvjetima stimulirane diureze gotovo u potpunosti prevladava – isto upućuje na funkcijske drenažne smetnje, najvjerojatnije stenoza na nivou pijeloureteričnog vrata.
Molim Vas da mi što je moguće prije odgovorite, budući da sam 08.10.2001. naručena na operaciju.

Prof. dr. J. Pasini

08.10.2001. 21:21

Poštovana Ksenija,

Ispričavam se zbog kašnjenja do kojeg je došlo zbog elektroničnih problema.

Vrlo ste mi opsežno i hvalevrijedno poslali relevantnu medicinsku dokumentaciju o problemu «spuštenog» bubrega.
Iz njih je vidljivo da u Vas postoji određena anatomska anomalija koja je praćena s komplikacijama, naime, urinarnim infektom. Prema nalazima: sada je urinarni infekt izliječen. Na ultrazvuku postoji dilatacija (proširenje) kanalnog sustava desnog bubrega I stupnja (dakle blago). Na urografiji postoji zakašnjenje lučenja desnog bubrega uz proširenje nakapnice, dok se mokraćovod ne opisuje. Uz to opisuju mobilnost bubrega za 1 trup kralješka. Učinjena je i dinamička diuretska scintigrafija bubrega na kojoj postoji smetnja u eliminciji radiofarmaka bez obzira na položaj bolesnice, no da isto tako postoji poremećaj u protoku krvi kroz mobilni bubreg.
To je jedan od graničnih problema u urologiji – da li predložiti ili ne operacijski zahvat. Naime, ostaje nejasno da li se radi o suženju pijeloureteričnog spoja ili pak o kombinaciji mobilnosti bubrega i suženja pijeloureteričnog spoja.
Mislim da je nemoguće bilo kome na osnovu ovih, pisanih podataka, a bez uvida u snimke i nalaze dati suvereno mišljenje o potrebi operacijskog zahvata. Isto tako vjerujem da je urolog, koji ga je indicirao, imao uvid u sve snimke i nalaze, te se u Vašem slučaju odlučio za operaciju.
Prema svim nalazima, mislim da je opravdana indikacija za zahvat, no ipak se moram ograničiti da nemam uvid u snimke, već samo u prijepise nalaza.


S poštovanjem

J. Pasini