Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spermiogram II


Autor Poruka

Ivan

19.02.2002. 12:55

Štovani prim dr sci Parazajder,

Imam 31 godinu, i u braku sam 2 godine, do sada bez djece pa smo se odlučili na preglede. Nedavno sam dobio rezultate spermiograma i prema tumačenju nije baš sjajno.
Dio nalaza:
VOL -1,7
LIKVEFAK - 600
APST. - 5
pH - 7,8
ST. SPERM. - 1,2
VITAL.- 36
HOS - 41
LEU. -0,1
KONC.SP.-6,3
POKRET - 29
PROG.-15
brzina (VCL)-75,6

Nalaz spermograma kako kaže tumačenje liječnika je: "Oplodni potencijal sjemana nizak. Nezadovoljava ni broj spermija ni njihova pokretljivost".

Kako sam naručen za ponovan pregled, molim Vas odgovor na koji način se broj i pokretljivost spermija može povećati (vitamini, minerali, sport, čajevi????), te koje faktore je potrebno umanjiti. Koliko clamidia može negativno utjecati na spermije?

Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru te Vas srdačno pozdravljam

Vaš Ivan

prim dr sci Josip Parazajder

06.03.2002. 21:44

Kod vas se radi o oligoastenospermiji (smanjeni broj i pokretljivost spermija).Uzrok tome može biti varikokela (proširenje vena u sjemenom snopu) ili upala muških adneksa (prostate i sjemenjača) koje mogu mogu biti uzrokovane i klamidijom.Ovisno o dijagnozi pristupa se tretmanu (varikokela se liječi operativno a infekcija antibioticima prema antibiogramu).Vitamini i ostalo što ste naveli mogu koristiti ali nisu odlučujuči u liječenju neplodnosti.Potreban je urološki pregled.