Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Učestali E.coli


Autor Poruka

Mirna

27.12.2001. 09:26

Poštovani,
imam 29 godina i unatrag dvije godine česte cistitise. Redovito je u urinokulturi prisutna E.coli (100.000 ili 1.000.000), a u kolovozu i Citrobacter koseri. Serološkom obradom dokazana je patogena E.colo 0-4. Početkom prosinca uzet je obrisak cerviksa, nalaz na chlamydiu, mycoplasmu i ureaplasmu je negativan, anaerobne bakterije nisu izolirane, ali je pronađen Enterococcus i E.coli (uropatogenost soja je potvrđena dokazom serotipa 04). Najzanimljivije je da sada uopće nemam nikakvih tegoba (pečenje, učestalo mokrenje), kada je bakterija prisutna. UZV mokraćnog mjehura i bubrega je uredan, kao i provedena intravenska pijelografija (nalaz uree je uredan). Svi ostali nalazi krvi su uredni.
Inače uzimam 2-3 litre tekućine dnevno (od toga je većina urološki čaj), iznimno pazim na higijenu, a niti moj suprug nema takvih problema (njegov nalaz na chlamydiu, ureaplasmu i mycoplasmu je negativan). Sve ovo vrijeme moj liječnik mi prepisuje Nolicin, Klavocin, Cedax, Amoxil, Novocef, uglavnom "šaramo po antibioticima" prema antibiogramu, ali čini se da oni ne djeluju. Pijem i kapsule brusnica. Kako se riješiti tih bakterija, s obzirom da planiram trudnoću, tj. da je odgađam zbog neprestanog korištenja nekog antibiotika? Mogu li ovi uporni problemi uzrokovati neplodnost. Moj ginekolog smatra da sam "tome sklona, pa da će se to vjerojatno ponavljati i u trudnoći", ali je ne želim svjesno pod antibioticima ući u trudnoću. Srdačan pozdrav i svako dobro u Novoj godini!

Dr Ivica Mokos

10.01.2002. 21:40

Poštovana Mirna!
Sa malim novogodišnjim zakašnjenjem odgovaram na Vaše pitanje.
Recidivni uroinfekti u vašoj dobi mogu imati nekoliko uzroka;
-neadekvatna antimikrobna terapija uroinfekta bez antibiograma (što kod Vas nije slučaj)
-recidivni uroinfekti vezani uz kratku uretru i seksualnu aktivnost (vrlo važna higijena i postkoitalno mokrenje)
-preegzistentna anomalija mokraćnih puteva od kojih je najčešća vezikoureteralni refluks - dijagnosticira se mikcijskim cistogramom.
Obzirom na planiranje trudnoće refluks je kod vas vrlo važno isključiti, zbog potencijalnih komplikacija u trudnoći.
Navedenu pretragu možete izvršiti u Kliničkom bolničkom Centru Rebro, gdje ja radim i ukoliko se dokaže refluks neophodan je urološki tretman ovisan o stupnju refluksa.
Za daljnje preporuke možete mi se javiti sa učinjenim nalazima u Kliniku za urologiju.
Srdačno,
Ivica Mokos