Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prostata


Autor Poruka

Kreso

02.10.2001. 11:36

Štovani!

Zanima me koja je vjerojatnost za naslijeđivanje karcinoma prostate? Naime, prije dvije godine mome ocu (tada 54 g.) je ustanovljen karcinom prostate. Uslijed te dijagnoze, a uz urađene brojne predoperativne pretrage koje su pokazale da tumor nije zahvatio limfne žlijezde niti skelet, izvedena je operacija "radikalne prostatektomije".
Moja pitanja:
1. Vjerojatnost naslijeđivanja?
2. Rizični faktori za nastanak bolesti?
3. Faktori koji djeluju povoljno na prostatu (protiv nastanka bolesti) - prehrana, kretanje i sl.?
4. Dob od koje bi trebalo početi kontrolirati prostatu (meni je 28 g.) - PSA kontrole i sl.?
5. Prognoza nakon operacije, mogućnost recidiva i PSA vrijednost nakon operacije?

Unaprijed hvala na odgovorima.

Prof. dr. J. Pasini

08.10.2001. 20:34

Poštovani Krešo,

Ispričavam se zbog kašnjenja odgovora a do kojeg je došlo zbog «elektroničkog» problema.
Postavili ste mi 5 pitanja:
Na pitanje kolika je vjerojatnost nasljeđivanja karcinoma prostate. To je vjerojatno najveći rizični čimbenik. Zna se da je ukoliko je jedan od bližih srodnika (otac, brat) ima ili imao karcinom prostate, šansa da i vi dobijete istu bolest se udvostručuje. Ukoliko su to imali više od jednog srodnika, rizik se povećava do 5-11 puta. Svega oko 9% bolesnika, pak ima stvarnu hereditarnu sklonost k razvitku karcinoma prostate, a čija prognoza, pak, ukoliko se na vrijeme otkrije, nije lošija no onih koji tu hereditarnu (obiteljsku) sklonost nemaju.
Rizični faktori za razvitak bolesti (pitanje broj 2) nisu jasno definirani. Osim nasljedne sklonosti, uobičajeni su rizici, kao i kod ostalih karcinoma: loša prehrana, smanjenje fizičke aktivnosti, način života. O tome govore brojni podaci u literaturi (posebice epidemiološki) prema kojima je npr. incidencija karcinoma niska u Japanu, no kod Japanaca koji su se preselili u SAD raste na razinu stanovnika SAD-a.
Kontrola i rano određivanje PSA kao jednog od «markera» bolesti u vašem bi slučaju trabalo početi znatno ranije no kod ostale populacije, pa tako digitorektalni pregled i određivanje PSA i odnosa slobodnog i vezanog PSA bi trebalo započeti već u dobi od oko 45 godina.
I na kraju, odgovor na 5. pitanje: prognoza nakon operacije. Naime, prognoza ovisi o nizu čimbenika, od kojih su početni PSA, deferencijacija tumora bazirana na tzv. Gleason score određivanju, nalazu na rubovima preparata, dobi bolesnika, zahvaćanju limfnih čvorova itd. Ukoliko su svi ti čimbenici uredni, tj. povoljni, bolesnik bi se trebao smatrati izlječenim nakon radikalne prostatektomije.

S poštovanjem,

J. Pasini