Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


varicocella


Autor Poruka

Eldar

09.02.2002. 10:08

Postovani doktore. Imama 30. god. Nadam se da ce te mi moci dati nesto opsirnije informacije o mojoj dijagnozi. Zanima me sta znači dg. varicocella testis sin. Oligoastenospermia. Nalaz spermograma je pokazao sljedece:

Volumen 4,8 u cm3
ph 8
viskoznost 0
Broj spermatozoida u cm3 30 000 000
Progresivno pokretnih 6%
Slabo pokretnih 14%
Nepokretnih 80%

Ljekar je predlozio operaciju, kaze da nije komplikovana, mene zanima zasto je potrebno uraditi tu operaciju i da li ce spermogram biti bolji. Ljekar je spomenuo hirurski zahvat na nekoj veni, kakva je to vena i zasto je ona znacajna za kvalitet sperme. Takodje me zanima da li je ta operacija opasna i da li je i kada moguce ocekivati neke rezultate po pitanju planiranja potomstva, te da li je ta operacija neophodna u mom slucaju, mislim, postoji li neko drugo rjesenje za to. U nadi da ce Te mi odgovoriti unaprijed hvala.

prof. dr. J. Pasini

11.02.2002. 21:07

Poštovani Eldare,

Jedna od najčešćih dijagnoza u urološkoj praksi prilikom dijagnosticiranja neplodnosti jest varikokela.
Što to znači? Varikokela je u stvari proširenje vena uz najčešće lijevi testis (a zbog anatomskih uvjeta) a koje "griju" ne samo lijevi, već i desni testis i čine oplodnu spodobnost manju. Prema vašem spermiogramu, očito se radi o smanjenoj pokretljivosti spremija, a što može biti posljedica postojanja varikokele.
Operacija varikokele sastoji se u tome da se podveže vena koja u pri varikokeli u stvari dovodi toplu krv iz bubrežne vene u venski sustav oko testisa (tzv. plexus pampiniformis) i na taj način poboljšava oplodni potencijal. Prema onom što je predloženo, svakako preporučam operativni zahvat, koji je brz, jednostavan, može se učiniti u svakoj urološkoj ustanovi u Hrvatskoj, i koji će vjerojatno poboljšati kvalitetu i šansu za uspješnu oplodnju. No, ni tu nema garancija - svaki je bolesnik drugačiji, povećanje pokretnosti spermija ne znači i uspješnost oplodnje. Za uspješnu oplodnju uvijek je potrebno dvoje.
Strpljenja je ponajviše potrebno!
s poštovanjem

J. Pasini

Eldar

11.02.2002. 21:41

Postovani prof. dr. J. Pasini,

zahvaljujem se na Vasem iscrpnom odgovoru.