Urologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 167 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Varikokela/fimoza


Autor Poruka

Pero

23.10.2001. 16:18

Poštovani Dr. Pasini,
Imam 35 godina i imam dva "problema" te molim Vaš komentar.
1. Sa 16 godina (nakon vaše dijagnoze) operirana mi je lijeva varikokela na KBC Rebro. Bolovi koji su se javljali u zoni testisa prije operaacije su nestali. Nakon zahvata nije učinjen spermiogram tako da ne znam kakva je tu situacija. Nedavno sam radio UZV urogenitalnog trakta te mi je rečeno da operacija zapravo nije uspjela jer su vene oko lijevog testisa ostale. (iz nalaza "...značajna varikokela lijevog testisa..."blunk. Vaše mišljenje ?

2. Sa 19 godina zbog fimoze sam obrezan. Nedavno sam prijetio da mi se preostala koža koja je bila sašivena ispod glavića "povukla" prema korijenu za 3-4 mm. (odnosno dio bez kože se povećao za toliko ?!?!) Da li je to moguće toliko godina nako operacije i zašto ?

S poštovanjem,
Pero

Prof. dr. J. Pasini

26.10.2001. 19:07

Poštovani gosp. Pero,
pitate me za dva problema - jedno je varikokela koja je operirana, a zaostali su varikoziteti (proširenje vena) uz testis. Naime, smisao operacija varikokle jest u tome da se spriječi povrat krvi iz renalne vene u spermatični odn. pampiniformni pleksus i na taj način spriječi negativan učinak "grijanja" testisa na spermiogenezu (stvaranje i odrastanje spermija). Nije stoga čudno da je zaostalo proširenje vena u skrotumu. Postoje i načini da se pomnom disekcijom čak uz upotrebu operacijskog mikroskopa odstrane sve proširne vene u skrotumu. To još nažalost, nije naša rutina ni praksa, a i pitanje je koliko je taj zahvat učinkovitiji od uobičajenog. Spermiogram se običpno radi oko 6-12 mjeseci nakon zahvata, no nije jedini prediktor oplodne mogućnosti svakog bolesnika.
A što se tiče fimoze, nejasno mi je što se zapravo događa - Vaš mi je opis nejasan i volio bih vidjeti "u živo" u čemu je problem. Javite se urologu na pregled.
S poštovanjem
J. Pasini

marijan

08.01.2002. 21:50

Imam 24 godine i prije 4 mjeseca sam operirao varikokelu.
imam varikokelu od svoje 19 godine, no kako sam bio mlad,nisam se obazirao. To je varikokela lijevog testisa koji je puno manji nego desni.
spermiogram pokazuje oligozoospermiju(18.7 millions)ako uzmemo u obzir da je donja granica 20 millions.Novi spermiogram ne pokazuje bolje rezultate iako po nekim saznanjima treba proći i više od 4 mjeseca.Varikozne vene još su uvijek prisutne i jako izražene.Da li će se vene povući i da li njihova prisutnost znači da operacija nije uspjela?
Da li će testis uspjeti narasti kao što je i desni s obzirom na godine ?.
Molim vas da mi odgovorite,jer od liječnika koji me operirao ne dobivam željene informacije,pa ih pronalazim putem interneta.
da li bi se i leydigove stanice u lijevom testisu trebale obnoviti.
Bavim se tjelovježbom,pa može li to utjecati na povećanje vena.
Napominjem da mi se varikokela pojavila prije nego sam počeo vježbati