Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4021 | Broj poruka: 47216

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kontracepcijske pilule i antibiotici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

01.01.2019. 20:05

Poštovana, dovoljno je tjedan dana dodatne zaštite.

pmarinaa

25.01.2019. 15:15

Postovani, ako sam juce, u cetvrtak, pocela da pijem antibiotik, trebalo bi par dana da ga pijem, a danas, u petak sam popila poslednju pilulu iz kutije, sada nastupa pauza od 7 dana, da li treba da pocnem novu kutiju pilula ranije zbog antibiotika koji je mozda delovao na ove dve poslednje pilule ili da pocnem novu kutiju posle 7 dana pauze kao uobicajeno? Jesam li potpuno zasticena od nove kutije? Da li ce biti nekih posledica ako ipak pocnem kutiju dva dana ranije nego sto bi trebalo? onda bi pauza trajala 5 dana a ne 7. Veliki pozdrav i hvala najlepse na odgovorima.

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2019. 21:10

Poštovana, napravite uobičajenu 7 dnevnu pauzu. Zaštita se neće smanjiti.

matka

26.01.2019. 11:30

Poštovani,
Pijem Lindynette 30. Dobila sam antibiotik Ospamox bid (8 dana primjene) treći dan pauze. To znači da ću antibiotik i pilule 3 dana uzimati zajedno. Piše u uputi o lijeku da imaju utjecaj na kontracepciju. Da li i koliko dugo trebam koristiti dodatnu zaštitu?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2019. 23:35

Poštovana, za svaki slučaj koristite dodatnu kontracepciju tijekom 7 dana od 1. dana uzimanja antibiotika, iako su minimalne šanse da će kontracepcijska učinkovitost biti smanjena.

pmarinaa

29.01.2019. 23:35

Hvala Vam puno na odgovorima, imam samo jos jednu nedoumicu. Ako sam antibiotike pocela da pijem pre nego sto sam zavrsila kutiju (ostala mi je jos jedna pilula do kraja kutije kad sam pocela antibiotike) i nastavila sam antibiotike da pijem i u pauzi, da li je potrebna dodatna zastita tokom 7 dana nakon zavrsetka sa antibioticima ili je zastita popuna od nove kutije??

Ivo Balenović, dr. med.

30.01.2019. 16:00

Nema potrebe za dodatnom zaštitom.

emily128

01.03.2019. 13:45

Poštovani,

propisan mi je antibiotik Sumamed radi bronhitisa te preporuceno da pijem Lekadol, dakle paracetamol, u slucaju glavobolje i temperature te diazepam od 2mg radi jako narusene kvalitete sna uslijed bolesti. Naravno, bilo mi je jasno da zastita moze biti smanjena za vrijeme uzimanja terapije, stoga sam od odnosa apstinirala. Treci dan uzimanja ove kombinacije lijekova nastupilo je jako, obilno probojno krvarenje popraceno grcevima, a traje vec treci dan. Lijekove sam prestala uzimati jucer. Inace pijem Belaru, a do kraja blistera i pauze imam jos 4 pilule. Zanima me je li pametno, s obzirom na jako i obilno probojno krvarenje koje daje do zanja da je razina hormona u krvi poremecena, da ovaj mjesec preskocim pauzu i odmah nastavim s novim blisterom? Jer, nekako mi se cini riskantno popiti ove 4 pilule koje su ostale iz blistera i tijekom njih imati nezasticene odnose

Ivo Balenović, dr. med.

01.03.2019. 15:15

Poštovana, obzirom na situaciju možete odmah nastaviti s novom kutijom, bez pauze.

m_1990

13.06.2019. 00:05

Pijem Yaz skoro dve godine. Dali Zinnat antibiotik I Daselta za alergiju umanjuju ucinkovitost kontraceptivnih tableta? U uputsvu Zinnata pise da moze smanjiti ali htela sam I vas pitati. Dali trebam dodatnu zastitu samo tekom uzimanja antibiotike ili I neki period nakon toga?

Ivo Balenović, dr. med.

13.06.2019. 13:40

Poštovana, nakon terapije nije potrebna dodatna zaštita.

zabrinuta55555

01.07.2019. 22:00

Pozdrav, pijem kontracepcijske tablete Zoely godinu dana. Imala sam upalu grla te sam pila antibiotik 6 dana.
Imam redovite spolne odnose većinom sa prezervativom a ponekad bez no samo prvih par minuta. Zanima me da li Amoksicilin umanjuje djelatnosti kontracepcije jer sam negdje pročitala da može umanjiti djelovanje kontracepcije. Mjesečnica mi kasni 6 dana, imam simptome ko pred mjesečnicu no nikako da dođe.

Ivo Balenović, dr. med.

02.07.2019. 16:30

Poštovana, amoksicilin ne umanjuje učinkovitost kontracepcijskih tableta.

Martina.tina112

07.07.2019. 12:25

Lijep pozdrav doktore.

Smatram da nemam razloga za brigu ali uvijek je tu ono zrno straha pa bih trebala Vase strucno misljenje. Imala sam upalu mokracnih kanala i gljivice za sto sam dobila rojazol vaginalete i kremu a za upalu antibiotik noflox. Kremu i vaginalete sam prestala koristit prije 5 dana a sa antibiotikom sam zavrsila jucer. Sinoc sam imala dva uzastopna odnosa sa deckom. Koristili smo kondome za oba odnosa. Drugi odnos se desio 8 sati nakon prvog i decko kada je stavljao kondom stavio je prvo na krivu stranu pa ga okrenio. Svjesna sam da je ostalo spermija u uteri jer izmedu ta dva odnosa decko nije mokrio. Moje pitanje je, kolika je mogucnost trudnoce ako je iz njegovog spolovila izlazila sluz koja je potjerala zaostale spermije, on je to dotaknu sa kondomom koji je krivo okrenio i nakon toga je bio spolni odnos? Ne znam jesu li mogli jos biti aktivni spermiji nakon 8 sati od zadnjeg odnosa?

Pijem kontracepcijske pilule vec 3 godine ali smatram da im se ucinkovitost smanjila zbog antibiotika i krema i vaginalete? Ili sam u krivu?

Hvala na strpljenju.

Ivo Balenović, dr. med.

07.07.2019. 18:20

Poštovana, ne postoji mogućnost trudnoće. Antibiotik nije umanjio kontracepcijsku učinkovitost tableta. A i na način koji ste opisali mogućnost trudnoće je samo teorija.

Mima456

09.08.2019. 10:15

Poštovani,
Koristim pilule Yasmin mesec dana, danas mi je prvi placebo dan. Vec nedelju dana zbog E.Coli pijem antibiotik Cefaleksin 2x na 12h. Da li ovaj lek umanjuje kontraceptivnu zastitu od trudnoce, i ako umanjuje, da li bi trebalo da popijem pilulu za dan posle jer sam imala odnos tokom primene leka? Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

09.08.2019. 11:40

Poštovana, antibiotik ne umanjuje djelotvornost zaštite i nije potrebno uzeti dodatnu kontracepciju.

nady97

09.09.2019. 01:10

Poštovani,pijem Diane 35 već par godina.Danas sam bila kod ljekara koji mi je propisao Cipromed 500 mg antibiotik (aktivna supstanca ovog lijeka je ciprofloksacin,lijek djeluje tako da ubija bakterije) jer mi se pojavio gnoj na nožnom palcu zbog neadekvatnih kozmetičkih tretmana.Antibiotik Cipromed trebam biti 2 puta na dan svakih 12 sati.Koja vremenska razlika treba biti između popijenog antibiotika i Diane 35?
Da li će ovaj antibiotik smanjiti učinkovitost Diane 35 i da li trebam koristiti dodatnu zaštitu u toku spolnog odnosa?
Unaprijed hvala! Srdačan pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

09.09.2019. 17:00

Poštovana, antibiotik neće smanjiti kontracepcijsku učinkovitost. I antibiotik i kontracepcijska pilila će se apsorbirati u potpunosti bez obzira u kojem ih razmaku uzmete.