Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Važne informacije o kontracepciji - obavezno pročitati


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

24.06.2018. 22:00

Poštovana, budući da dva dana niste uzeli tablete, kontracepcijska učinkovitost je smanjena, no to ne znači da će sigurno doći do ovulacije. Teško da ste eventualne nuspojave počeli osjećati nakon godinu dana. Vjerojatnije da su glavobolja i umor povezani s nečim drugim.

Anavi____

24.06.2018. 22:30

Poštivani,

Znaci bila je umanjena ali imali smo spolni odnos nezaštićen i nije ejakulirao u mene nego po mom trbuhu... ali tek je prošlo 3 dana od odnosa i danas osjećam jaku bol u grudima tj Ko pritisak ne bole me nego cijeli pritisak kod grudi i glavobolju?

Anavi____

24.06.2018. 23:15

I još sam dobila herpes na usnici danas?
A u utorak i srijedu znaci prije odnosa (odnos je bio u cet) imala sam temp glavobolju i grlo me bolilo tako da ne znam da li je to viroza ili šta? Strah me samo radi tog pritiska u grudima ali ne mogu nakon 3 dana imati simptome rane trudnoće?

Ivo Balenović, dr. med.

25.06.2018. 09:55

Prerano je za bilo kakve simptome trudnoće, a prema svemu navedenom ne postoji mogućnost da je došlo do oplodnje.

Anavi____

26.06.2018. 21:10

Poštovani,
zašto me već 3 dana bole grudi tj ne bole na dodir niti ništa nego samo neki pritisak neugodan a mengu bi trebala dobiti 12.7.?

Zara3003

26.06.2018. 21:55

Poštovani,

Ovaj mjesec bih prvi puta trebala poceti piti kontracepcijske pilule Rosanne s prvim danom menstruacije. Menstruaciju sam trebala dobiti u naredna 3 dana no medjutim danas mi se pojavio smedji iscjedak koji nije preobilan pa me zanima da li bih trebala pricekati pravo krvarenje ili mogu poceti piti kontracepcijske pilule?

Hvala Vam i lp

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2018. 12:10

Poštovana Anavi, prerano je za bilo kakve simptome eventualne trudnoće, a prema svemu što ste naveli vjerojatno je u pitanju viroza.

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2018. 12:10

Poštovana Zara3003, pričekajte pravo krvarenje.

Anavi____

28.06.2018. 10:55

Poštovani,

samo me još nešto interesira znaci kako sam Vam i rekla mjesečnicu sam imala 11.6. I u subotu 16.6. Trebala sam započeti 8. Dan piti novu pilulu no ja sam ju počela piti 18.6. U ponedjeljak, sad me zanima jesam li trebala propustiti tablete i započeti sa prvim danom menstruacije ili sam mogla tako napraviti ali sam imam kontracepcijsku zaštitu smanjenu? Posto sam odnos imala u četvrtak 21.6.? Pa me zanima sada da li sam trebala ovo pakiranje novih tableta započeti na dan prvog krvarenja ili sam mogla nastaviti piti posto sam zaboravila 2 dana i počela u ponedjeljak piti? I da li sam mogla imati u tom razdoblju posto sam kasnila 2 dana ovulaciju?

Anavi____

28.06.2018. 16:15

Poštovani,
Vadila sam krv i urin i ustanovljena mi je bakterija u urinu i sad me boli sad ne znam jel je lijevi jajnik i može li bakterija utjecati na jajnike?

Ivo Balenović, dr. med.

28.06.2018. 23:55

Teško da je zbog dva dana kašnjenja došlo do ovulacije, ali postoji teoretska mogućnost. Pošto je u urinu izolirana bakterija, trebate dobiti odgovarajuću terapiju. Jajnik nije u pitanju.

Anavi____

03.07.2018. 23:10

Poštovani,

da Vam se javim ovako nađena mi je bakterija u urinu i sljedeći dan sam imala jaku bol u lijevom jajniku koja se protezala sve po lijevoj nozi i Odma sam otišla do ginekologa i rekao mi je da imam upalu lijevog jajnika i dobila sam antibiotik. Smirilo se je malo no sada osjećam jaku bol identičnu Ko na lijevom jajniku sad osjećam na desnom i još čekam nalaze da vidim kakvu bakteriju imam u mokraći sad me zanima dolje me sve boli, otežano piskim ali me sad zabrinjava taj desni jajnik opet a pila sam summamed antibiotik?

Ivo Balenović, dr. med.

04.07.2018. 10:15

Poštovana, bez pregleda mi je teško odgovoriti da li se radi o upali jajnika. Ukoliko je upala u pitanju ona bi se trebala smiriti na antibiotik koji ste dobili. Bol koja se širi u nogu nije karakteristična za jajnik. Prije bi se moglo raditi o kralježnici. Prema nalazu urinokulture vidjet će se treba li uvesti dodatnu terapiju.

windrunner

20.07.2018. 23:05

Postovani, u starijim postovima na temi Yaz procitala sam odgovor vase ginekologice Natase Semnicki u kojem savjetuje djevojku koja je napravila pauzu sa uzimanjem pipula od samo mjesec dana da sa novom kutijom slobodno nastavii s Yazom, ali da pri tom pije svaki drugi dan Aspirin 50mg kako bi maksimalno reducirala eventualne probleme s koagulacijiskim sustavom. Pri tome isticem da djevojka koja je postavila pitanje nije istaknula nikakve faktore rizika vezane uz koagulaciju, vec je samo pitala moze li joj ta pauza od mjesec dana nastetiti. S obzirom da sam i sama napravila pauzu od samo mjesec dana zbog imobilizacije te vec pijem novu kutiju bez ikakvih posljedica zanima me kakav je odnos između te kratke pauze i koagulacije? To je prvi puta da sam prictala da se savjetuje s pilulama uzimati tablete za koje stanjuju krv kao prevenciju. Pila sam andol dok sam pila u gipsu samo i bila sam puna modrica, a i ne vidim zasto dodatno opetercivati jetru. (ili je nuzno?)

Također, napominjem da ja pijem Lyndinette 20 vec dvije godine i znam da je rizik od ugruska najveci u prvoj godini, ali s obzirom da sam ucinila tu pauzu od mjesec dana, da li se sada ponistavaju te dvije godine i gleda na to kao da ih pijem prvi puta i je li rizik od ugruska sada pak vec zbog pauze nego li je bio prvi prvom uzimanju ikad u zivotu? (Obiteljska anamneza negativna)

Sve me to jako zbunjuje pa bih molila detaljniji odgovor. Također, citajuci po netu ispada da redovita kontrola prosirenog koagulograma (sto cinim) i uredni nalazi zapravo nista ne pokazuju, ginekolog na ordinaciji.hr je napisao cak da testove koagulacije nema smisla raditi, da je to zastarjelo i da nam nista ne pokazuje u u sustini.

Hvala na odgovoru, razrijesite me muka i nedoumica :'D

Ivo Balenović, dr. med.

21.07.2018. 16:15

Poštovana, slobodno nastavite s uzimanjem tableta. Nema potrebe za dodatnu terapiju aspirinom. Rizik od tromboembolije je 21 na 100000, a kod žena koje uzimaju kontracepciju raste na 30 na 100000. Kontraceptive ne bi smjele uzimati žene koje imaju oštećenu funkciju jetre, šećernu bolest sa komplikacijama na krvnim žilama, preboljelu tromboembolijsku bolest, migrene, nekontrolirani krvni tlak, žene koje su dulje vrijeme nepokretne, pretile, te žene koje puše, a starije su od 35 godina. To što ste učinili pauzu neće povisiti rizik od tromboembolije. Testovima koagulacije ne možemo predviditi tromboembolijsku bolest, ali dobro je kontrolirati koagulaciju da se ženama koje imaju loš nalaz ne propisuje kontracepcija.

windrunner

21.07.2018. 22:55

Hvala vam puno na odgovoru. Slucajno sam poslala isti upit na jos jednu temu, ali vidim da nije objavljeno jos, ukoliko bude zanemarite jer ste mi dali odgovor. Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2018. 22:00

Nema na čemu.

Anita.n

24.07.2018. 11:50

Dobar dan, imam jedno pitanje vezano ug kontracepciju.
Pijem Lindynette redovito vec godinu i pol. Prije uzimanja sam bila na svim pretragama i dane su mi radi uzasno bolnih i neredovitih mjesecnica. Zadnju menstruaciju sam imala prije 2 tjedna i nakon pauze od 7 dana sam se vratila na kontracepciju ali sam prije 2 dana dobila mjesecnicu iako ih redovito uzimam. Zanima me postoji li neki razlog tome ili da se obratim svojoj doktorici

Ivo Balenović, dr. med.

24.07.2018. 14:50

Poštovana, vjerojatno se radi o probojnom krvarenju, uobičajenoj nuspojavi kontraceptiva. Ono je oskudno, nije opasno i ne umanjuje djelotvornost tableta. Ono može trajati od nekoliko dana pa sve do kraja kutije, tj. do pravog krvarenja. Ukoliko bi se pojačavalo i bilo poput prave menstruacije ili još obilnije javite se liječniku.

Lili.v123

24.08.2018. 23:10

Poštovani,
koja je skracenica za androgene hormone na nalazu?

Nazad
1 ... 9 10 11 12 13 14 ... 18
Naprijed