Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Važne informacije o kontracepciji - obavezno pročitati


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

25.08.2018. 10:40

Poštovana, androgeni hormoni su muški spolni hormoni od kojih su najznačajniji: testosteron, androstendion i dehidroepiandrostendion sulfat čija je skraćenica DHEAS.

Corn923

06.10.2018. 23:55

Poštovani,

pijem Estal već godinu dana (prije toga sam nekoliko godina bila na Dijanama pa uz pauzu od godinu dana ponovno krenula s oralnim kontraceptivima), nakon prethodne kutije odlučila sam početi piti novu kutiju pilula bez sedmodnevne pauze kako bi odgodila menstruaciju zbog putovanja. No, nakon jedno 7 pilula iz nove kutije dobila sam oskudno krvarenje uz prethodne simptome pms-a (pojačana želja za slatkim, promjene raspoloženja i pritisak u donjem dijelu trbuha). Nisam se zabrinula jer znam da je probojno krvarenje moguće i normalno nakon uzimanja dvije kutije za redom. No, sad to krvarenje već traje skoro 2 tjedna bez prestanka (ostala mi je još jedna pilula do kraja kutije). Sve tablete uvijek pijem točno u isto vrijeme, bez greške. Nažalost, prvi termin za ginekološki pregled kod svoje ginekologice mogu dobiti najranije za mjesec dana. Trebam li se zabrinuti ili je ova pojava normalna? Da nastavim normalno sa sljedećom kutijom nakon 7-dnevne pauze ili uzmem još jednu bez pauziranja? Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

07.10.2018. 12:20

Poštovana, najvjerojatnije se radi o probojnom krvarenju zbog preskakanja pauze. Nakon zadnje tablete obavezno uradite 7 dnevnu pauzu i tada krenite s novom kutijom. Ukoliko bi se krvarenje i tada nastavilo javite se liječniku.

kampala

21.10.2018. 23:35

Poštovani,

Pijem oko godinu dana Femicept 150/30 i dosada sam bila vrlo zadovoljna s njima. Ono što me brine je da je menstruacija izostala u potpunosti posljednja tri mjeseca ( odnosno svaki put se pojavila ukupno kap ili dvije krvi). Otkada sam na pilulama , menstruacija je poprlično oskudna, ali nikada nije bila ovakva. Testovi na trudnoću su stalno negativni te dosada nisam imala nekih zdravstvenih poteškoća. Izuzev toga što su mi otkrili manju cistu na jajniku u 7.mjesecu na pregledu koji se ticao drugih poteškoća nevezanih za reproduktivni sustav (liječnici su rekli da će se cista sama povući). Imam li razloga za brigu? i koji bi mogli biti uzroci nestanka mensturacije? Hvala lijepa i srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

22.10.2018. 18:25

Poštovana, kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju obilnost krvarenja se smanjuje, a ponekad krvarenje može i izostati u potpunosti. To je zbog djelovanja kontraceptiva na sluznicu maternice. Osim što sprječavaju ovulaciju kontraceptivi stanjuju sluznicu maternice zbog čega krvarenja postaju vrlo oskudna.

Milena90

27.10.2018. 00:45

Treba sad da pocnem da pijem pilule (novynnete)
Znam da treba prvi dan ciklusa, ali meni je juce posle 18h krenulo svetlo rozikasto jaaako malo, kao jako sveza krv jedva vidljivo pa nisam juce popila. Jutros mi je krenulo normalno, ali ja zelim da ih pijem u vecernjim satima, veceras npr. oko 19 ili 20h. Da li mogu tek veceras poceti ili moram sad ujutru tu prvu da popijem? Prvi dan ciklusa spada u 24h.... Imala sam kiretazu pre 36 dana posle spontanog...Hvala vam unapred na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

27.10.2018. 11:15

Poštovana, slobodno možete početi s tabletama navečer. Nije problem niti ako se ne krene od prvog dana ciklusa, samo što u tom slučaju zaštita ne nastupa odmah.

Suzica31

02.11.2018. 23:25

Poštovani, razmak između mjesečnica mi je 30-31 dan. Jako su bolne traju do 7 dana i imam akne. Kako koristiti pilule i koje? Uz to imam i problem sa štitnjačom Hashimoto sindrom koji tek nastaje. Pomoć molim

Ivo Balenović, dr. med.

03.11.2018. 10:20

Poštovana, prema navedenome moguće da imate povišene vrijednosti testosterona. U tom slučaju preporučuje se oralna kontracepcija s antiandrogenim djelovanjem. Savjetujem da se javite Vašem liječniku radi obrade (hormonske analize) i terapije sukladno nalazima.

jpp

14.11.2018. 23:20

Postovani, koristim daylette (24 aktivne i 4 placebo tablete). U prethodnom pakovanju sam na poslednjoj aktivnoj tableti pojela 1 grejpfrut i pola grejpfruta dan nakon. Inace ga ne jedem nikad. Menstruaciju sam dobila kao i uobicajeno. Zanima me da li je zastita uopste bila umanjena i da li je umanjena u narednom blisteru? I da li drugo voce kao limun i pomorandza uticu na zastitu? Unapred zahvalna

Ivo Balenović, dr. med.

15.11.2018. 10:40

Poštovana, niti grejp, niti limun, niti bilo kakvo drugo voće ne smanjuju kontracepcijsku učinkovitost tableta.

dandzi

28.11.2018. 22:40

Postovani, pijem azalia pilule, popila sam jednu kutiju, ali posto nisam lepo razumela pocela sam da pravim pauzu, naime u kutiji ima 28 pilula i trebala sam odmah da pocnem drugu ali ja sam napravila pauzu od tri dana, misleci da se pravi od 7 dana kada bi trebalo da dobijem, u subotu je 24.11 je bila poslednja tableta(kada sam imala i odnos). U apoteci su mi rekli da nastavim da pijem i dalje tako da sam veceras 28.11 pocela drugu kutiju. Da li sam zasticena i dalje, sta ce se desavati sa menstruacijom, kada bi trebalo da dobijem jer sam u medjuvremenu pocela da osecam sve simptome pms-a? Unapred zahvalna

Ivo Balenović, dr. med.

29.11.2018. 11:40

Poštovana, pošto ste propustili 3 tablete, moguće da je došlo do smanjenja kontracepcijske učinkovitosti. Menstruacije nakon nekoliko mjeseci primjene tableta postaju rjeđe, a moguća su i nepravilna krvarenje tijekom uzimanja tableta.

Delilah93

29.11.2018. 22:35

Pozdrav, prvi mi je mjesec uzimanja Daylla kontracepcijskih pilula (21 aktivna + 7 placebo). Menstruacija mi je inače dolazila svakih 30 dana. Prvu kutiju sam počela na prvi dan menstruacije. Zanima me hoću li sada točno dobiti menstruaciju na prvi dan druge kutije? Ako ne, nastavljam li tablete piti svaki dan neovisno od menstruacije ili moram pričekati 1-2 dana do dolaska menstruacije da počnem s drugom kutijom? Naime na uputama mi piše da odmah se nastavi s drugom kutijom ali zanima me što ako odmah taj dan kada krenem s drugom kutijom ne dobijem menstruaciju. Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

30.11.2018. 11:55

Poštovana, krvarenje obično nastupi 2. do 3. dana uzimanja placebo tableta. Vi uzimajte terapiju kako je propisano bez obzira na menstruaciju.

logestina183

22.12.2018. 11:35

Postovani, pijem logest godinama.
Jucer sam uzela trecu pilulu u novom pakovanju oko 17:45, a 4h posle sam povracala, i posle tog prvog povracanja, povratila sam vise puta tokom noci.

Zanima da li se tableta apsorbila, i da li ima veze sto sam vise puta povracala tokom noci a ne jednom? Takodjer, ako ima veze, napomenula bih da je povracanje bilo uzrokovano uzimanjem alkohola. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

22.12.2018. 22:37

Poštovana, tableta se uspjela apsorbirati. Zaštita nije smanjena

Bony_tina

15.01.2019. 13:30

Poštovani
uzimam kontracepciju od 18 godine sa manjim pauzama ,sad sam na pauzi od 4 mjeseca jer mi moj ginekolog ne želi dati niti jedne druge tablete osim Yaza koji meni ne paše .
Imam 40 godina ,ne pušim .Do sad svi papa testovi uredni i utz uredan,na svoju ruku sam radila krvnu sliku i tamo je također sve uredno ,nema šećera niti kolesterola.U obitelji imam rak maternice(prabaka i baka su oko 40 izgubilimaternicu)mama je imala miom koji je skupa sa maternicom odstranjen oko 55 godine,a prabaka je oko 90 godine dobila rak dojke i umarla od njega .
Išla sam kod privatnog ginekologa i on mi je preporučio Adexa pilule i
rekao je da šta se njega tiče ja mogu nastaviti piti pilule ,dok moj socijalni kaže da još neko vrijeme pa da ću morati prestati jer sam prestara.
Šta je vaše mišljenje,dali s obzirom na moje godine ja mogu uzimati kontracepciju

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2019. 18:50

Poštovana, oralna hormonska kombinirana kontracepcija se može koristiti i iza 40-e godine života. Oralna kontracepcija pomaže kod navala vrućina koje u toj dobi već mogu započeti, povoljno djeluje na kosti i smanjuje rizik od karcinom jajnika, maternice i debelog crijeva. S druge strane sklonost zgrušavanju krvi raste u dobi iznad 40-e godine tako da kod žena koje koriste oralnu kontracepciju učestalost tromboze iznosi 100 slučajeva na 100000 žena. Rizik raste kod žena s pretjeranom tjelesnom težinom, kod pušačica i kod žena s povišenim krvnim tlakom. Potrebne su redovite kontrole, i ukoliko je sve u redu možete nastaviti s oralnom kontracepcijom.

Bony_tina

16.01.2019. 14:46

Hvala na brzom odgovoru.
Još samo par pitanja ,dali su Adexa pilule dobre za mene ,koliko sam razumijela doktora to su pilule na kojima ima najmanje šanse za ugrušcima?
Mogu uz njih piti ulje noćurka i koliko dugo ?

Nazad
1 ... 10 11 12 13 14 15 ... 18
Naprijed