Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

19.02.2018. 18:26

Poštovana, dozvoljena je konzumacija tih čajeva.

Ichbin

24.02.2018. 13:45

Postovani, pocela sam uzimati yasmin i sada sam negdje na pola blistera. Prije pocetka sam uradila analizu krvi, sve je bilo uredu, ukljucujuci bubrege i jetru. Zatim sam zbog genetske predispozicije za trombofiliju radila aPTT rezultat mi je 31, INR 1.16, fibriogen 3.2. Takodjer vrijeme krvarenje i koagulacije su uredni. Moj ginekolog je rekao da yasmin uzimam 3 mjeseca zatim cu ponoviti analizu krvu. Sto ako bi nalazi ne budu uredni? Hoce li to znaciti da imam trombofiliju ili tromb u nastajanju? Hocu li u tom slucaju moci sprijeciti nastanak tromba? Moj ginrkolog mi nije rekao nista konkretno u vezi pusenja, kontracepcije i genet predispozicije za trombofiliju. Sto vi mislite o tome? Izvinite na dugom postu.

Ivo Balenović, dr. med.

24.02.2018. 22:55

Poštovana, trombofilija nije bolest nego grupa koagulacijskih poremećaja povezanih s povećanom sklonošću trombozi. To ne znači da će osoba koja ima trombofiliju razviti tromb. Kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju potrebne su redovite kontrole zbog povećanog rizika za tromboemboliju.

Ichbin

25.02.2018. 19:05

Postovani hvala Vam na odgovoru. I zanima me sto za mene znaci obiteljska amneza i uzimanje kontracepcije uz pusenje? Ako odem za 3 mj na kontrolu mogu li sprijeciti da se razvije tromb? Znam da sam u rizicnoj grupi i zato me sve ovo i jako brine. A zaista bih voljela izbjeci stavranje tromba i trmboemboliju. Nalazi krvi su mi uredni i je li to znaci da se sada ne moze razviti tromb?

Ivo Balenović, dr. med.

25.02.2018. 22:55

Poštovana, stvaranje tromba se ne može predvidjeti, ali se može spriječiti. Ukoliko se tromb razvije može se liječiti. Obiteljska anamneza je skup podataka o svim bolestima koje su prisutne ili su se javljale u obitelji. Žene koje puše i uzimaju kontraceptive imaju povećan rizik od tromboze i zato se preporuča prestanak pušenja.. Uz redovne kontrole nema razloga za brigu.

Ichbin

27.02.2018. 08:50

Postovani mnogo Vam hvala na odgovorima. Jos me zanima mogu li na svoju ruku piti aspirin svaki dan ili svaki drugi kao prevenciju stvaranja tromba? I vec dugo vremena pijem sumeci multivitamin svaki dan utice li to na kontracepcijske? Izvinite na puno pitanja.

Ivo Balenović, dr. med.

27.02.2018. 23:36

Aspirin možete uzimati. Multivitamin ne utječe na kontracepciju.

cocore15

06.03.2018. 19:20

Poštovani,
Pijem 3. kutiju yasmin. Jako su mi pilule utjecale na raspoloženje, postala sam opsjednuta izgledom svoje kose, koja je dosta opadala u zadnja dva mjeseca,malo se narušio izgled kose, ali ne bitno da bi ja bila toliko očajna koliko jesam. Po noći se budim i ne mogu spavati, nemam ni apetita, imam 50kg a visoka sam 165. Osjećam se ko da padam u depresiju bez nekog valjanog razloga.
Inače sam vedra osoba i nije mi jasno što se događa sa mnom. Može li to biti od yasmin?
Nebi željele prekinuti kontracepciju jer se bojim da će mi opet buknuti akne, zato ih i pijem.
Imam dijete od dvije godine o kojem trebam brinut, a nemam volje ni snage,užasno je teško. Zato mi ovo stanje predstavlja veliki problem.
Molim vas pomoć.

Ivo Balenović, dr. med.

07.03.2018. 09:50

Poštovana, pokušajte prekinutu terapiju na neko vrijeme. Tada će se sa sigurnošću znati da li su Vaši problemi povezani s uzimanjem tableta. Ukoliko bi stanje ostalo nepromijenjeno preporučam da porazgovarate s psihologom. Prema onome što ste naveli moguće da se kod Vas radi o depresiji.

Ichbin

08.03.2018. 13:35

Postovani, opet imam pitanje. Naime pri kraju sam prve kutije yasmina, i nemam glavobolju, mucninu dobro se osjecam. Ali prije nego sto sam pocela sa kontracepcijom na par dana sam imala bolove u nogama ( misici) koje se nastavilo do danas, nije neka jaka bol, i javlja se i u rukama i to samo ako mirujem. Kao da imam upalu misica je li to normalno? Takodjer dojke su mi osjetljivije nego inace i ono sto me najvise muci jeste to da krvarim vec 13 dana. Od pocetka menstruacije, sada to vise nije svjeza krv nego malo obojeni iscjedak, ponekad i svijetlo smedj. Da li smijem nastaviti uzimati yasmin ili bolje da prekinem?

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2018. 21:30

Poštovana, radi se o probojnom krvarenju što je moguća nuspojava u početku kontracepcijske terapije. Nije opasno i ne umanjuje zaštitu. Bolovi koje opisujete ne bi trebli biti povezani s terapijom. Ukoliko bi se pojačavali javite se liječniku.

cocore15

12.03.2018. 01:55

Poštovani,
Pred par dana sam vam se obratila zbog problema u raspoloženju zbog uzimanja yasmin pilula i moguće depresije.
Završila sam treću kutiju.uglavnom mi postaje sve teže pred večer, osjećam jaku tjeskobu i potrebu za plakanjem, tad popijem dva normabela koja me smire i mogu prespavati noć.preko dana je stanje ok. Sutra idem kod svog ginekologa na pregled i htjela bi da mi da neke druge slabije kontracepcijske pilule. Iako nerado odustajem od yasmin.
Postoji li mogućnost da je ovo samo početna nuspojava i da će proći?
Hvala vam na odgovorima, puno mi znače.

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2018. 07:10

Poštovana, moguće da je ovo samo nuspojava koja će proći, ali prema onome što opisujete moguće da se radi o depresiji koja nije povezana s terapijom. Savjetujem da posjetite psihijatra. Ne morate brinuti, depresija se uspješno liječi. Ona je danas jedna od vodećih zdravstvenih problema.

Ichbin

14.03.2018. 23:05

Doktore opet ja s pitanjem. Yasmin sam popila u 20:15 nakon toga 40 min otprilike sam imala proljev. A prije toga nisam imala stolicu. Mislila sam da se nije apsorbovala te sam popila jos jednu. Jesam li dobro postupila?

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2018. 10:00

Dobro ste postupili. Nastavite s uobičajenim uzimanjem tableta.

cocore15

19.03.2018. 21:50

Poštovani,

Opet se obraćam u vezi promjene raspoloženja na pilulama yasmin. Prošli tjedan sam imala pauzu od 7 dana kad sam dobila menstruaciju i u tih tjedan dana moje raspoloženje se vratilo na staro, super sam se osjećala, veselo i raspoloženo, nisam imala problema sa spavanjem, i prestala sam uzimat normabel.
Bila sam kod doktora, sve ciste su se povukle i doktor je jako zadovaljan,jer je sve u najboljem redu.
Rekla sam mu za promjene raspoloženja, plačljivost, i rekao je da to nebi trebalo bit povezano s pilulama,i da probamo još mjesec dva ako se stanje ne promijeni da ćemo onda mijenjati pilule. Čitala sam malo o simptomima depresije i ne nalazim se baš u tome. Volim bit među ljudima, ne volim bit sama ni u zatvorenom prostoru, samo eto ta tjeskoba, imam osjećaj da je povezana s hormonima.
Ja nebi htjela prekinuti sa kontracepcijom jer mi se pročistio ten i ne masti mi se koža što mi je jako važno, bojim se da ako prekinem s pilulama da će se ten pogoršati, iako zadnji put kad sam prekinula kontracepciju ten je ostao čist i ciklusi su se znatno popravili.
Zanima me postoje li pilule koje nebi toliko utjecale na raspoloženje, a da imaju utjecaj na ten?

cocore15

19.03.2018. 21:50

Samo da naglasim da pilule koristim samo u svrhu regulacije hormona, kako nebi imala problema s aknama. U svhu kontracepcije mi nisu preko potrebne.

cocore15

19.03.2018. 21:50

Zaboravila sam napisat da sam danas popila prvu pilulu 4. kutije i opet me je uhvatila tjeskoba i plačljivost.

Ivo Balenović, dr. med.

20.03.2018. 10:50

Poštovana, svi kontraceptivi sadrže slične hormonske pripravke, uz malu razliku u koncentraciji tako da je mala vjerojatnost da bi promjena tableta utjecala na raspoloženje. Ipak možete pokušati sa kontraceptivima s nižom dozažom hormona.

Ichbin

23.03.2018. 00:26

Postovani doktore opet imam pitanje. Menst sam dobila nakon 4 dana pauze. Na pocetku je bila oskudna, cak nije ni bila svjeza krv i to se pojacavalo, i sada je cak malo obilnija nego inace. Imala sam povremene grceve, koji su prestali. Rekli su mi da se to ne bi trebalo desavati te da menstruacija postaje oskudna na kontracepciji, zato sam malo zabrinuta zboh ovoga. Prije 2 mjeseca sam radila uz i sve ke bilo uredu.