Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4021 | Broj poruka: 47220

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


yasmin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ichbin

23.03.2018. 00:26

Postovani doktore jos samo nesto, sto sam zaboravila u prethodnom postu. Naime, pijem aspirin protect 100 svaki drugi dan, nekada i svaki dan za sprijecavanje ev problema sa koagulacijom i nastajanjem tromba ali guglajuci sam procitala da nema nekog smisla uzimati aspirin jer kontracepcijske umanjuju dejstvo aspirina. Sto sada? Da nastavim uzimati apsirin kao preventivu ili to nema apsolutno nikakvog smisla?

Ivo Balenović, dr. med.

23.03.2018. 09:35

Poštovana, možete uzimati aspirin, on smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka kod uzimanja kontracepcije.

cocore15

23.03.2018. 16:35

Poštovani doktore hvala na odgovorima. Budući da ova tjeskoba postaje tolika da ne mogu normalno funkcionirati razmišljam o prekidu hormonalne kontracepcije po završetku ovu kutije.
Kako mi je na početku uzimanja pilule pojačano ispadala kosa, i prorijedila se dosta, zanima me hoće li se to ponoviti kad prestanem uzimati pilule?

Ivo Balenović, dr. med.

23.03.2018. 22:10

Poštovana, to ne možemo znati. Prekinite s terapijom.

Ichbin

30.03.2018. 18:15

Postovani, vec dva mjeseca pijem yasmin. Danas sam imala nezasticen odnos i doslo je do ejakulacije unutra, a po kalendaru mi je danas ovulacija. Kakva je sansa za trudnocu? Moj ginekolog je rekao da u vrijeme ovulacije koristino i perzervativ te da kontracepcijske nisu sigurne. Jako sam zabrinuta.

cocore15

30.03.2018. 19:55

Poštovani doktore,
Zbog tjeskobe koja mi se javlja zbog pilula, a o tome sam vam već pisala bi htjela prekinuti uzimanje kontracepcije.
Bila sam kod psihijatrice i rekla je da je gotovo sigurna da je tjeskoba uzrokovana hormonima. Međutim ona mi savjetuje da probam sa slabijim pilulama budući da su mi one terpija, a ne samo kontracepcija.
Imam još 8 pilula za popit, i do tad moram odlučit. Ja bi najradije prekinula uzimanje kontracepcije, ali se bojim nuspojava nakon prestanka uzimanja pilula. Budući da ih pijem samo 4 mjeseca mislite li da bi moglo doći do većih nuspojava ukoliko prekinem uzimati kontracepciju, u vidu izbijanja akni, iako sam prije uzimanja imala tu i tamo neki prištić ništa strašno. Pitam zato jer mi je zbog prirode posla važno da mi lice bude u redu.

Hvala unaprijed na razumijevanju.

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2018. 23:25

Poštovana cocore15. pokušajte, prestanite uzimati pilule. Ne bi trebale nastati neke veće nuspojave, ali ako nešto i bude uvijek možete ponovno početi s terapijom.

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2018. 23:30

Poštovana Ichbin, pošto pijete kontracepciju nemate ovulaciju i ne postoji šansa za trudnoću.

starchild1819

01.04.2018. 13:35

Poštovani, imam 28 godina i uzimam Yasmin kontracepcijske pilule zbog PCOS-a već gotovo 4 godine. Savršeno mi odgovaraju, no zbog nešto povišene vrijednosti d-dimera i fibrinogena ginekologinja me poslala na dodatnu obradu zgrušavanja krvi. Rekla je da je to normalno tijekom višegodišnjeg uzimanja pilula, no da odem za svaki slučaj.
Jedino što "ne štima" je smanjena vrijednost antitrombina III (kod mene je 0.75, a normalno je od 0.85, prema vrijednostima navedenim na nalazu).
Doktorica koja je radila tu analizu smatra da bih trebala prestati s uzimanjem pilula radi sigurnosti, iako mi nitko u obitelji nikada nije imao problema s trombozama, niti srčanim ili moždanim udarima. Također nikada nisam bila pušačica niti sam pretila. Nemam visoki tlak niti neke čudne glavobolje, problema sa zglobovima i sl, znači ništa što bi upućivalo na moguću trombozu ili sklonost tome.

Nakon toga mi je jedna druga liječnica rekla da je normalno na pilulama koje sadrže estrogen da je vrijednost antitrombina III snižena i da ne bi trebalo biti straha zbog toga. Čak štoviše, ako bih napravila pauzu od pilula, učinila bih samo još veću štetu zbog policističnih jajnika i nuspojava koje bi uslijedile nakon toga.


Sad nisam pametna što da radim, trebam li se stvarno skinuti s pilula ili nema nekog velikog rizika? 4 godine otkako sam na njima se stvarno dobro osjećam. Prošle godine je bio kratak period u kojemu me ginekologinja koja je bila na zamjeni prebacila na Belaru jer mi Yasmin nije baš u potpunosti pomogao s aknama, no one mi nikako nisu odgovarale, lice se još pogoršalo te me mučila jaka nadutost i nakupljanje vode pa sam se vratila na Yasmin i opet je sve ok.
Moram čekati da se ginekologinja vrati s godišnjeg pa da čujem njezino mišljenje, no svaki savjet u međuvremenu je dobrodošao. Unaprijed puno hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

02.04.2018. 16:20

Poštovana, snižena vrijednost antitrombina je zbog uzimanja kontracepcije. Nema razloga za brigu, nastavite s terapijom uz redovite kontrole.

starchild1819

08.04.2018. 01:30

Poštovani, puno Vam hvala na odgovoru, sad sam mirnija.

Zanima me samo još, ginekologinja mi je, s obzirom da mi sam Yasmin nije pomogao za akne (a Belaru nisam dobro podnosila) predložila uzimanje spironolaktona uz Yasmin jer i on dodatno ima antiandrogeno djelovanje. Pa me zanima Vaše mišljenje, bi li to bio dobar i siguran izbor?

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2018. 10:35

Poštovana, možete pokušati s tom kombinacijom, ili s nekim drugim kontraceptivom koji ima antiandrogeno djelovanje (Diane)

cocore15

10.04.2018. 10:00

Poštovani,
Pred 3 dana sam prestala uzimati yasmin zbog nuspojava u vidu blage depresije, promjene raspoloženja i plačljivosti. Kada mogu očekivati povlačenje ovih nuspojava?

Ivo Balenović, dr. med.

10.04.2018. 23:15

Poštovana, ukoliko su tegobe bile uzrokovane lijekovima, onda će se povući kroz tjedan dana.

cocore15

13.04.2018. 23:30

Poštovani,
Prije tjedan dana sam prestala uzimati yasmin pilule, nakon 4 mjeseca uzimanja.
Željela bih ostati trudna. Zanima me kada mogu početi sa nezaštićenim odnosima, tj. kolika bi trebala biti pauza između pilula i trudnoće?

Ivo Balenović, dr. med.

14.04.2018. 20:55

Poštovana, odmah možete početi raditi na trudnoći. Nije potrebna nikakva pauza.

Ichbin

14.04.2018. 20:55

Postovani, da li lijekovi poput rhinostop tableta, prospan sirupa, propolis i echinaceea ampula umanjuju dejstvo kontracepcijskih?

Ivo Balenović, dr. med.

15.04.2018. 21:35

Poštovana, ništa od navedenog ne umanjuje učinak kontracepcije.

Ichbin

18.04.2018. 00:35

Postovani,
Trebam poceti sa novim blisterom yasmina, i do sada sam ih uzimala u 20:15, no sada bih htjela promijeniti termin, te ih uzimati oko 22h. Mogu li to uciniti bez posljedica ili je bolje da nastavim uzimati kao do sada?
Unaprijed Vam hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

18.04.2018. 10:00

Poštovana, slobodno možete promijeniti vrijeme uzimanja.