Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


AD


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

17.12.2022. 23:00

Postovani,

Moja djevojcica je negdje sa 2 mj pocela pokazivati znakove suhe koze, no rjesavali smo to obicnim neutralnim kremama. Sa 4 mj je imala ekcem na vratu koji se iskomplikovao kandidom (nismo radili bris, ali je izgledalo kao kandida i proslo na nistatin, bez kortikosteroida). Otkako smo dosli na odmor u Hrvatsku, lice se iskomplikovalo. Bili smo kod dermatologa, preporucila je neke kreme, kortikosteroide samo ukoliko bebi smeta i bris koze. Bris lica je pokazao zlatni stafilokok, mazala sam mupirocinom dva puta dnevno, 5 dana. Malo je bilo bolje, ali se vrat izuzetno crvenio i smetao djevojcici (to sam namazala tri puta kroz dva dana Vobadermom). Lice nisam mazala kortikosteroidima, bilo me strah jer je zahvacena povrsina velika, a smeta samo meni estetski, beba se nije zalila, bila nervozna, grebala i slicno, samo taj vrat. Vrat se nesto smirio, ali lice nikako.

Kontrolu dermatologa imamo u najboljem slucaju za dvije sedmice (dolazi po potrebi, nema u nasem gradu). Ne zelim pretjerivati sa kortikosteroidima, jer sam svjesna da ce se subovi vracati, odlaziti i dolaziti, no ne bih voljela da se situacija dodatno iskomplikuje. Telefonski je dr rekla da jos par dana probam mupirocin, ako se bude sirilo onda da pomijesam 1:1 afloderm i pantenol. Mi smo bili na skijanju sedam dana i tu je nekako krenulo to pogorsanje, na hladnom zraku. Koza je perutava, crvena, oba obraza zahvacena, podbradak i nesto malo i vrat (on se malo smirio nakon vobaderma).

Koristimo kamilicu i octenisept za ciscenje nakon bljuckanja (ima refluks pa cesto bljucne kiselo). Eucerin mi je bio neutralan, niti bolje niti gore, Avene smo koristili zadnje i on joj je samo jos vise isusio kozu (Cicalfate i XeraCalm).

Ne znam sta vi preporucujete. Meni je jasno da je AD neizljeciv, da ce dolaziti i prolaziti. Pocela sam voditi dnevnik, da bih uspjela mozda primjetiti sta joj smeta. Prvo pogorsanje je npr. doslo nakon sto smo krenuli ves susiti u ves susilici. Ukoliko spava u sobi gdje je grijanje, ocekujem pogorsanje nrp. Sta preporucujete jos za njegu?

Moj problem sa kortikosteroidima je sto bih htjela naci balans, jer ne znam da li ce beba ima ceste subove pa da ih onda ne koristim precesto. Ne ocekujem cistu kozu preko noci i da se vise ne ponavlja, samo bih voljela miran san za bebu i da nemamo superinfekcije.

Kao sto rekoh, dermatologu mozemo tek za 2 sedmice, pa ako imate kakav savjet do tada. Ja sam i sama ljekar, ali daleko od dermatologije, no sa iskaznicom mogu kupiti vecinu lijekova. Malo se plasim da mi je trenutno prevelika povrsina za kortikosteroide zahvacena. Vrat sam namazala Vobadermom jer nije mogla da spava, ali to lice me muci, koje ruzno izgleda, ima stafilokok, ali joj ne smeta toliko.

Od krema imam nistatin, mikonazol, vobaderm, neven, lanolin, mupirocin (nisam sve na djevojcici isprobavala, nego iz kucne apoteke).

Hvala!

Krešimir Musa, dr. med.

19.12.2022. 22:45

Poštovani,
pošto ste i sama medicinske struke (liječnik kako ste naveli), znate i sami kako je atopijski dermatitis kompleksna kožna bolest. Putem ovog foruma, odnosno ovako samo na osnovu opisa, a bez pregleda i praćenja stanja i promjena kože mogu Vam preporučiti nešto za ublažavanje simptoma. Pokušajte s lokalnim kortikosteroidnim preparatom - metilprednizolon mast 1xdnevno tijekom 3 dana, uz primjenu mupirocin masti 2xdnevno tijekom 6 dana. Uz to bi preporučio lokalnu intenzivnu neutralnu njegu preparatima LRP Lipikar.