Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


crvenilo i svrbež na penisu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:10

za Chocho
Poštovani,
Na penisu su mi se pojavile promene, u vidu promene boje na glavicu, nakon odnosa su jako crvene, kao da krvare, i svrbele su neko vreme, sada ne svrbe, ali su promene boje i dalje vidljive, negde je tamnije negde svetlije. Da li znate sta je u pitanju?

Poštovani bez pregleda ili barem slike je nemoguće reći o čemu se radi. Ako se javljaju nakon odnosa, vjerovatno je riječ o iritaciji. Ako promjene perzistiraju duže vrijeme potreban je pregled i bris.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:10

za Marko991
Postovani doktore,
Imam problem sa kozicom na penisu, kao da je nedovoljno duga. Ne prekriva celu povrsinu glavica, nego recimo do pola, i ta polovina koja nije prekrivena kao da je crvenkasta (crvenkasto flekavo) i suva, kolko god se trudio da istezem kozicu, ona se vraca na nekih pola glavica. Da li postoji neko resenje u vidu kreme da se povrati glatkost i boja glavica ili nesto drugo? Hvala.

Poštovani, postoji mogućnost da se radi o Lichen sclerosusu kada dolazi do suženja i težeg prevlačenja prepucija (kožice). Ako se radi o toj dijagnozi, postoje lokalni preparati koji se primijenjuju dulje vrijeme, ali da bi se dijagnoza potvrdila potreban je pregled.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:10

za Prehar98
Pozdrav
Prije par dana mi je pocelo svrbež oko penisa, nema peckanja prilikom uriniranja i na dnu penisa su mi se pojavili kao punice ili plikovi. Zadnji sekusalni odnos sam imao prije mjesec ipo. Jeli trebam biti zabrinut

Poštovani, da bi otklonili Vašu zabrinutost, morate se javiti na pregled Vašem liječniku ili dermatovenerologu.
Ovako napamet je ne moguće reći o čemu se radi. Moguće je riječ o iritaciji, kontaktnom dermatitisu, pa i gljivičnoj infekciji koja se dokazuje brisom.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:15

za ozbiljno123
imam problem sa glansom imam crvenilo i pece , svrbi me takodje mi se pocelo crvenilo siriti do testisa kome se obratiti i kako se lijeci da li je to opasno hvALA

Poštovani, prema opisu, moglo bi se raditi o bezazlenoj iritaciji, ali i gljivičnoj infekciji te je stoga uputno da se obratite dermatovenerologu radi brisa promjena i preporuke odgovarajuće terapije. Liječi se uglavnom lokalnim preparatima iako se neke infekcije liječe i tabletama.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:15

za daka12
Da li postoje odredjeni testovi koje bih mogao da odradim da bih bio 100% siguran i mozete li mi dati savjet u vezi sa lecenjem? Nemam vise ni vremena ni zivaca da posjecujem doktore i privatne klinike jer samo nagadjaju, i testiraju ljekove i kreme na meni. Molim za savjet.

Poštovani, u slučaju sumnje na alergijski kontaktni dermatitis postoji alergološko testiranje (epikutani test na osnovnu seirju alergena); u slučaju sumnje na gljivičnu infekciju bris promjene (mikološka obrada), u slučaju sumnje na bakterijsku spolno prenosivu bolest bris uretre ili PCR pretraga urina na 7 spolno prenosivih bolesti.
Za točan algoritam pretraga i odgovarajuću terapiju morati ćete posjetiti specijalistu dermatovenerologa.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:15

za Mataa
Poštovani doktore,
Zanima me dali bi ova 'izraslina' trebala bit razlog za brigu, imam ju od prvog puta kad sam mogao navuci kozicu (kasno cca s 10god).
Tako da nije nastala nakon spolnih odnosa.Ne boli me,niti iritira ,izgleda kao mali visak koze ispunjen vodom.
Slika: http://i66.tinypic.com/10cjka0.png
Hvala na odgovoru!

poštovani, ne mogu otvoriti sliku pa ne mogu dati drugi savjet osim da se javite na pregled Vašem liječniku, te prema potrebi i dermatovenerologu.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:15

za karlopop13
Poštovani doktore,
molim Vas za mišljenje o sljedećem. Naime, cura i ja od nedavno imamo problema nakon spolnog odnosa.
Redovito se nakon istog javljaju isti problemi i njoj i meni: iritacija, peckanje, bijele nakupine na spolovilu.
Prije nekih 2-3 mjeseca se to dogodilo po prvi puta i tada bijele nakupine (s neugodnim mirisom) nisu htjele proci tako brzo, nego tek uz konstatno mazanje Canestenom, pranje toplom vodom i blagim sapunom, i tako nekih 10-ak dana. Sada problema vise nema, sve dok nemamo spolni odnos. Iza toga se redovito problem vrati, samo sto je sada rijetko (ili vrlo malo) popraceno tim bijelim nakupinama na penisu, dok se najvise manifestira crvenilom, osjetljivom kozicom oko glavica i cak pucanjem iste zbog osjetljivosti (izgleda stegnuto, suho...).

Cura je bila god ginekologa i receno joj je da takve infekcije dolaze najcesce zbog stresa i sl. te da nema vecih razloga za brigu.
Kako se meni to nikada nije dogadalo, pa niti s njom (jer smo vec dvije godine zajedno!), ne znam sto je razlog tome? Je li rijec o kakvoj gljivicnoj infekciji ili je nekakva iritacija?
Primijetio sam da mi kod spolnog odnosa fizicki smetaju stidne dlacice (bockanje, grebanje...), pa ne znam je li to jedan od razloga?

Hvala puno!

Poštovani, moguće da se radi o iritaciji, ali na prvom mjestu treba isključiti gljivičnu infekciju - napraviti briseve na gljive (mikološka obrada) kod dermatovenerologa, pa prema nalazu brisa usmjeriti daljnju obradu ili ordinirati odgovarajuću terapiju.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:15

za Dzoni1
Postovani,radio sam bris glansa i nadjeno mi je proteus mirabilis,zatim je na ponovljenom brisu pronadjena enterokoka Faecalis,pio sam antibiotike i nakon ponovljenog brisa bilo je negativno,posle nedelju/dve na glansu mi se opet javilo kak crvenilo sa tackicama opet sam dao bris i nadjeno je enterokokus species u velikom broju,ja ne znam dokle ce ovo vise ici i sta da radim,ispio sam antibiotik po antibiogramu i cekam par dana da idem da obnovim bris ali mi se cini kao da nista nije bolje,ove probleme imam vec 4 meseca,ne znam kako i sta dalje,molim vas za pomoc

Poštovani, ukoliko ste radili briseve i uzimali terapiju uz apstinenciju od spolnih odnosa ili odnosa sa zaštitom, savjetujem da napravite kontrolni pregled kod dermatovenerologa. Ako ste u međuvremenu imali spolne odnose bez zaštite ili niste uopće bili kod dermatologa, preporučam privremenu apstinenciju od spolnih odnosa te se s nalazom brisa javite dermatovenerologu kako bi se preporučila odgovarajuća terapija.

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:16

za Tratinčica1199
Poštovani,
Prije nekoliko dana dečko je primjetio crvene točkice na penisu, nema nikakve druge simptome (niti iscjedak niti svrbež). Ja sam u prošlosti imala problema s gljivičnom infekcijom, a u zadnje vrijeme povremeno imam svrbež i iscjedak. Zanima me je li on možda dobio gljivice od mene ili se radi o nečemu drugome.

Poštovana, moguće je da i dečko ima gljivičnu infekciju, a da bi se to dokazalo potrebno je učiniti mikološku obradu uz barem 3 dana prije bez primjene lokalnih preparata kako bi nlaz bio relevantan
.

Tovar4588

20.11.2019. 14:35

Dobar dan!!
Poštovani..evo ovako nadam se da ce te mi uspjet pomoc..naime radi se o tome...Godinu dana se mucim sa crvenilom na kozici uspod glavića kad se navuce kožica..kad je u nornalnom stanju kad nije u erekciji nije mi crveno...(isao sam kod urologa on je rekao da ne vidi nikakve promjene i testirao se na markere tj.spolne testove) imao sam ureaplazmu i rijesio antibioticima...naime kad mi je u erekciji je jako crveno i kad stavim kondome i tako nekad zna bolit kad navlacim kozicu i nekad zna imat neugodan miris prije je bilo i bijele segme po njemu..nista me to ne boli i ne svrbi..bekad se zna dogodit kad nije u erekciji da imam po glansu i po glavicu par crvenih flekica koje svrbe i traje samo pola dana...naravno perem sa svakakvim samponima i tkt i spolno sam aktivan al naravno s kondomom uvijek..sad molim vas za pomoc sto raditi...bude izrazeno crvenilo i nekada neugodan miris i tesko navlacenje kozice kad je u erekciji...i kada dolazi do erekcije..dali su gljivice ili balantitis?...jedno sam vrijeme mazao sa plymicol kremoma al nista...molim vas da mj odgovorite
Hvala!!

Borna Pavičić, dr. med.

21.11.2019. 19:55

Poštovani, moguće je da se radi o iritaciji, kontaktnoj alergiji na kondom, lichen sclerosusu, a manje vjerovatno gljivičnoj infekciji, ali i da je riječ o normalnom nalazu; s obzirom da se u erekciji penis napuni krvlju pa je i crveniji u tom području.
Ako ste isključili spolno prenosive bolesti, preostaje Vam učiniti mikološku obradu (bris na gljive) i pregled dermatovenerologa.
Do tada možete probati u higijeni koristiti sindete za pranje genitalne regije koji su manje agresivni od klasičnih šampona za pranje uz povremenu primjenu neutralnih krema tipa Bepanthen.

30.11.2019. 19:35

Poštovanje,
ne znam gdje postaviti ovo pitanje pa ću pokušati ovdje.
Prije 8 godina sam osjetio probleme za koje sam mislio da se radio o gljivicama na spolnom organu.
Radilo se o blagom crvenilu penisa, bijelim nakupinama, a ako se dobro sjećam imao sam i žućkaste točkice na bijelom donjem rublju (inače ne nosim bijelo rublje pa ne znam točno).
S obzirom da sam tada bio u jako stresnom razdoblju života i pao mi je imunitet.
No tada sam promijenio prehranu, održavam higijenu jako pažljivo, pazim na unos šećera. Mislio sam dakle da neću imati problema sa gljivicama, i u 90% vremena nisam imao nikakvih problema (žarenja, crvenila) itd, osim tu i tamo kad bih imao drugačiju prehranu ili stres.
Sada 8 godina poslije sumnjam da imam kandidijazu, i podvrguti ću se testiranju.

Međutim, ono gdje mi nastaje problem: sada kad sam se bolje informirao, strah me da sam tada prije 8 godina uz gljivice imao i klamidiju.
Već sam 8 godina u stabilnoj vezi, djevojka mi nije imala spolne odnose prije mene, ali ja jesam prije nje.
Ja i djevojka smo u tih 8 godina možda imali 3-4 puta spolni odnos s penetracijom bez zaštite.
Ostalo je bilo ili bez penetracije ili uz prezervativ.

Ono što me zanima je:
1) je li moguće da sam djevojku zarazio klamidijom? Gljivičnih pak problema nikad nije imala,
2) je li moguće da imam klamidiju svih ovih 8 godina iako niti dan-danas nemam nikakvih posljedica koje se vežu uz klamidiju. Naime, niti nakon 8 godina nemam upalu mjehura, mokrim normalno, možda samo malo slabijeg mlaza (ali to ne znam procijeniti, možda je zbog godina), ejakuliram bez problema, ne osjećam bolove pri spolnom odnosu, itd..
3) što ako se pokaže da imam klamidiju već 8 godina - je li kasno za izlječnje???

Hvala vam i isprike na dugačkom upitu!

Borna Pavičić, dr. med.

01.12.2019. 19:35

Poštovani,
ukoliko nikada niste imali simptome i niste se testirali na klamidiju ne vidim razlog zašto bi se bojali da ste zaraženi.
Odgovor na sva vaša pitanja će najjenostavnije dati bris uretre na klamidiju ili pretraga na 7 spolno prenosivih bolesti iz urina (PCR na STD7).

Djole995

04.12.2019. 10:10

Pojavile su mi se dve crvene tacke na stablu penisa aa desne strane izdrazline koje bole samo kad ih probam stisnuti,nikakvih drugih problema nemam.ako moze mala pomoc

Borna Pavičić, dr. med.

04.12.2019. 11:55

Poštovani, prema vašem opisu nemoguće je zaključiti o čemu se radi pa se svakako javite dermatovenerologu na pregled.

dylan

12.12.2019. 23:00

Poštovanje,
možete li mi molim vas pomoći?

Naime prije 6 mjeseci sam po prvi put primjetio da mi se pri masturbaciji širi nekakav čudan miris. Nikada prije nisam imao takav osjećaj. Prvih tjedan dana nije bilo nikakvih problema, samo se širio taj miris.
Uskoro, tjedan dana poslije imao sam i prvi put situaciju da sam imao nekakvu infekciju na penisu, crvenilo.
Isto tako, slijedilo mi je razdoblje velikoga stresa zbog posla, nekako se to dvoje poklopilo vremenski, razbolio sam se i pao mi je imunitet.
Ono što sam tada primjetio na svome penisu bilo je određeno crvenilo, ali kao da se sastojalo od malih točkica ili mrlja. Bio je i dalje taj miris, a isto tako i peckanje.
Nakon toga mi je pocrvenjela i kožica s unutrašnje strane.
Isto tako jednom prigodom sam imao bijelo donje rublje, i primjetio sam da su mi na donjem rublju ostali i nekakvi žuti tragovi.

Ja sam cijelo vrijeme mislio da se radi samo o nekakvoj običnoj iritaciji jer sam primjetio da mi se javlja uvijek kada bi slabije pazio na higijenu, a prestalo bi mi nakon što bih penis ispirao sa čistom mlakom vodom prilikom tuširanja (u biti dosta dobro održavam higijenu, tuširam se svaki dan).

Uglavnom, čini mi se da gljivice imam sigurno (jer i sada imam nakupine nečeg bijelog ispod glavića, na onom rubu),
međutim zanima me je li moguce da uz gljivice još imam i klamidiju (iako nisam imao problema sa mokrenjem, a sada više nemam niti velike iritacije, osim što me tu i tamo svrbi i pecka kad jedem nešto slatko).

Naime, negdje nekoliko tjedana prije pojave simptoma imao sam spolni odnos sa dvije djevojke u kratko vrijeme za koje ne mogu biti siguran jesu li imale ili ne klamidiju.
Ali sada imam djevojku i strah me da sam joj prenio klamidiju (ona nema problema sa gljivicama).

Što biste mi mogli savjetovati? Kod dermatovenerologa i urologa ću ići sigurno, ali bih htio vaše mišljenje da li da budem oprezan i zbog klamidije, tj. što bih mogao očekivati, jer sam malo u panici zbog klamidije..

Ispričavam se na podužem pitanju! Hvala unaprijed na odgovoru!

Borna Pavičić, dr. med.

15.12.2019. 22:55

Poštovani,
najsigurnije je da odete na testiranje na spolno prenosive bolesti, odnosno bris uretre na klamidiju ili pretragu urina na 7 spolno prenosivih bolesti (PCR STD7).
Također da bi se potvrdila gljivična infekcija potrebno je učiniti mikološku obradu.
Naklon pretraga se može prema nalazu provesti terapija, a do tada savjetujem odnose uz kondom.

dylan

16.12.2019. 10:00

Poštovanje,

hvala na odgovoru!

Bitno mi je samo je li ona opisana reakcija (prvi tjedan neugodan i cudan miris, a tjedan dana poslije i crvenilo i pecenje) uistinu odgovara mogucoj spolnoj bolesti klamidije ili i upala gljivicama (candidom) moze to uzrokovati?

Jer nisam sada jos u mogucnosti napraviti pregled prije sredine sijecnja, a htio bih sto prije javiti partnerici ukoliko je velika mogucnost da je neka STD?

Borna Pavičić, dr. med.

16.12.2019. 12:45

Poštovani,

simtomi mogu i ne moraju biti uključeni kod klamidije ili gljivične upale tako da je bez briseva nemoguće biti siguran.
Ukoliko partnerica ima tegobe neka i ona ode na pregled, a ukoliko će biti potrebna antibiotska ili antimikotska terapija svakako svi spolni partneri moraju terapiju provesti istovremeno.

Filip99

28.12.2019. 12:20

Poštovani, potrebno mi je Vase misljenje.
Na glansu i predelu vrata glansa pojavio mi se svrab. Takodje koza na glansu i perpucijumu je suva i dosta zategnuta. Otezano mi je prevlacenje kozice preko glansa, zategnutija je nego pre. Koza na glansu mi se "peruta", odnosno prilikom pranja se pojavljuju beli ostaci,verovatno sloja koze. To se pojavilo par dana posle odnosa, iako sam tokom odnosa koristio prezervativ. Sta biste mi savetovali da koristim? Naravno ukoliko posle tog saveta ne prodje javicu se lekaru. Hvala unapred!