Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


crvenilo i svrbež na penisu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Borna Pavičić, dr. med.

29.12.2019. 19:15

Poštovani,

moguće je da se radi o iritaciji. Probajte s primjenom neutralnih preparata za njegu kože više puta dnevno u tankom sloju (npr. Bepanderm krema) uz redovitu higijenu blagim sredstvima za pranje intimne regije.

twixy

03.01.2020. 22:00

Postovani,

pogledao sam dosta odgovora na ovoj forum temi i vjerovatno se radi o istom slucaju (izvinjavam se unaprijed u koliko se pitanje ponavlja hiljaditi put) ali kod mene postoje jos neki dodatni simptomi, pa bih volio da cujem Vas odgovor.

Naime, prvo su mi se pojavile crvene tackice koje su prerasle u ranice i bol spolovila. Poslije toga je koza oko glavica pocela da otice (otok je jasno bio vidljiv okom) i poceo je da se javlja svrab. Nakon toga mi se pocela ljustiti koza oko i na glavicu gdje se uz otok poceo javljati i neugodniji miris (nista previse, ali se malo osjetilo). Higijenu spolovila odrzavam svakodnevno te sam spolovilo uvijek prao i sapunima (sto je, vjerujem, i moguci uzrok svega).

Citajuci teme, samoinicijativno sam krenuo koristiti bepanthen kremu i trentno prestao koristiti gelove i sapune oko spolovila.

Da li mi mozete reci da li su ovi dodatni uzroci alarmantni i sta tacno moze da bude uzrok ovakve jake reakcije? Koji su vasi prijedlozi u odrzavanju higijene pogotovo sada kada je, prema informacijama koje sam pronasao ovde, mogucnost infekcije veca. Da li postoje neke dugorocnije posljedice i kako mogu da ovo izbjegnem u buducnosti.

Unaprijed zahvalan

Keser84

03.01.2020. 22:00

Lijep pozdrav..
Prije dvije sedmice mi je urolog radio bris i nalaze krvi i ustanovio je da imam herpes ispod glansa penisa na desnoj strani..
Propisao mi je aciclovir tablete i mast..
Popio sam terapiju,i vec 14 dana mazem sa aciclovir kremom,pristici su nestali ali prije dva dana je pocelo da crveni i da pece,pa me interesuje da li je to normalna pojava za herpes ili je nesto drugo u pitanju??
I koliko od prilike vremenski traje lijecenje herpesa??
Hvala unaprijed..

Borna Pavičić, dr. med.

06.01.2020. 20:00

Poštovani,
aciklovir krema ima slab utjecaj na liječenje; tablete su glavni oblik terapije.
Uobičajena doza i trajanje terapije per os je 5x200 mg tijekom 5 dana
Krema se maže 5x dnevno tijekom 5-10 dana.
Ako je došlo do crvenila i pečenja, moguće da je riječ o iritaciji pa prekinite primijenjivati aciklovir kremu i probajte sa neutralnim kremama tipa Bepanthen i eventualno antibiotskom masti tipa mupirocin.
Ukoliko se promjene ne povuku ili se počnu širiti, treba prekinuti terapiju i javiti se na pregled i eventualno bris.

Bigpanicar

10.01.2020. 17:05

Postovanje doktore,moj decko ima neku crvenu mrlju na glansu penisa koja ga ne pece niti boli ali stoji tu vec mjesecima,nekad se jedva vidi nekad je jako izrazene boje, on se puno ne brine ali mene je uzasno strah za njega
Poslala bi sliku al ne znam na koji nacin se to radi na forumu

Borna Pavičić, dr. med.

13.01.2020. 12:50

Posštovana,
vjerovatno je riječ o iritaciji ili nečem bezazlenom, no jasno je da je bez kliničkog pregled nemoguće postaviti dijagnozu. Može probati s primjenom neke neutralne kreme tipa Bepanthen , ali najbolje da ode na pregled pa postupi prema savjetu liječnika.

nene42w

13.10.2020. 13:10

Dobar dan, pre par meseci sam primetio bele tackice na Glansu za koje su mi objasnili da je normalna stvar, da bi se posle pojavila svrab ali ne konstantna pa sam bio kod Urolaga i on mi je dao Bepanthen kremu i jos jednu sto su mi u Apoteci miksali, ime sam zaboravio. Medjutim sad nakon mesec dana mi se javila bela boje koze na vrhu kozice i ponekad je teskoprevuci jer pecka i nije elasticna kao pre i peruta se. Hvala

Borna Pavičić, dr. med.

15.10.2020. 01:20

Poštovani,
prema opisu se radi o normalnim žlijezdama na glansu, a za drugi problem je nemoguće reći o čemu se radi bez pregleda uživo te stoga savjetujem da se javite dermatovenerologu.

dp1234

26.11.2020. 23:30

Poštovani,

Pročitao sam mnogo problema sa kojim su se članovi sajta susretali, međutim nisam nigde pročitao da je neko imao totalno isti problem koji mene lično muči, ako jeste, oprostite što se ponavljam, moguće da nisam video u moru poruka.

Dakle, imam jedan problem vezan baš za ovu temu, imao sam odnos sa devojkom, nakon odnosa smo zaspali, nisam se istusirao, sutradan sam primetio crvenilo na glavicu penica sa crvenim tackicama i laganim svrabom koji se ne povlaci vec 3 dana.
Napomenuo bih da nemam nikakvih bolova, mokrenje mi je normalno, samo sam primetio i pored svega toga da mu je kozica malo smezurastog oblika i takodje crvene boje, kao da je iziritirana.
Moze li to znaciti da sam zakacio neku infekciju ili je to mozda neki vid iritacije, dodao bih samo jos da smo imali dosta grub odnos.

Unapred hvala.

Borna Pavičić, dr. med.

07.12.2020. 12:05

Poštovani,
prema opisanom , najvjerovatnije se radi o iritaciji. Preporučam pranje sredstvima za intimnu njegu i primjenu krema protiv iritacije i svrbeža tipa Bepanderm ili Cicaplast baume B5. Ukoliko se ne smiri, može se kratkotrajno primijenjivati kortikosteroidna terapija (Advantan ili Elocom 1x dnevno kroz par dana).
Ukoliko i to ne pomogne, javite se spec. dermatovenerologije na pregled.

Xyxx

13.12.2020. 22:55

Poštovani,
U zadnje dosta često mi se na glaviću pojavljuje crvenilo i svrbi. Na svoju ruku sam prije koristio canasten kremu, pomogla je ali ništa dugotrajno. I ja i partnerica smo se mazali, ona je koristila i vaginalete. Bio sam kod liječnika i radio kontrolu krvi i sve je u redu. Partnerica je bila na papa testu, jer je trudnica i također sve u redu. Prepisana mi je rojazol krema. Nakon što sam je neko vrijeme koristio bilo je dobro, no nakon cca 2 mjeseca crvenilo se opet vratilo. Može pomoć oko situacije? Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

16.12.2020. 11:15

Poštovani,
moguće je da se radi o iritaciji ili nekoj drugoj dermatozi, ali nemoguće je to diferencirati bez kliničkog pregleda, stoga preporučam da se javite na pregled dermatovenerologu.

cleodonn

12.01.2021. 15:10

Pozdrav i poštovanje, nigdje nisam našao problem koji mene muči tačno, otprilike prije 3 i po 4 mjeseca na rubu glansa mi se pojave sitne bijele tačkice , jedno 4-5 njih, i nista samo mi je tu malo bilo osjetljivije i tek prije 2 mjeseca sam otisao na pregled da bi mi doktor potvrdio da se radi o izrazenim zlijezdama i da je to normalna stvar.
Međutim nekih mjesec dana posle tih tackica mi se na donjoj strani ruba glansa, obrezan sam, gdje se spaja kozica i glana penisa, pojavilo crvenilo i pucala mi je koza tu bila mi se stvorila i kao mala ranica.. to me jako zabrinjava.
Unaprijed hvala, i zelim da pitam da li ja igdje mogu postaviti sliku da vidite o cemu se radi? Pozdrav

Borna Pavičić, dr. med.

18.01.2021. 22:40

Poštovani,
prema opisu moguće je da se radi o iritaciji. Probajte s primjenom krema za poticanje epiteliztacije. Ako ne bude bolje, javite se na pregled kod dermatovenerologa.

Marko123456789

13.05.2021. 10:00

Poštovani, bicu opsiran i prica je jako naporna ali vas molim da mi odgovorite jer me interesuje mišljenja jako stručnog doktora iz Zagreba. Prije 28 dana sam imao zašticen odnos sa djevojkom sumljivog morala, nije doslo do penetracije vec samo do trenja vrha glavica pomalo bolnog jer nije postignuta zeljena erakcija...nakon zavrsnice ocistio sam se vlaznim maramicama i tokom tog cina penisom sam dodirivao posteljivu itd. Okupao sam se 3-4 dana posle toga namjerno vrucom vodom sam isprao i tri puta samponom penis i 3 puta isprao....sjutradan javili su mi se prvi simptomi: osjecaj zarenja,osjecaj kao vlaznosti blage hladnoce na glansu itd . koliko god se trudio nije lako opisati simptome... to tako traje najvise taj dan a svakim danom blazi simptomi.. Nikakvo crvenilo niti svrabez nisam osjecao ako ne racunam crvenilo ispod glansa na kozici koje cini mi se oduvjek tu bilo nekad crveno nekad blijedo nekad modro..rekao bih da je to normalan izled mada ti simptomi su mi se osjecali samo na glansu..negdje 8 dan slusam neciji savjet i odlazim u apoteku kupujem canesten kremu i oni mi kazu da mazem tanak sloj 2 puta dnevno i da prije mazanja operem sapunom laktodzinom zatim da isperen Bornom kisjelino sacekam da upije pa onda osusim sve to fenom i namazen tanak sloj canestena ..sve to 2 puta dnevno... ja sam to radio ali sam pretjerivao..susio sam fenom posle svakog mokrenja i prao sapunom i ponavljao tretman... mazao sam.ne tanak sloj canestena nego u vecim kolicinama 3 puta dnevno..jednom sam pred spavanje toliko namazao da sam to bukvalno ostavio bijelim i legao da spavam....tretman sa canestenom sam radio 2 i po -3 dana nakon cega mi se na glansu pojavio kao osip 2,3 jedva golim okom vidljive kao ranice ne znam kako to da opisem..takodje toliko mi je sve to mazanje pranje susenje fenom itd isusilo kozu koja je inace uvijek bila suvlja da pri erakciji mi se desavalo da vidim neke bijele linije koje sam mogao odmah ocistiti a kozicu ispod glansa sam mogao da gulim to sam prepisivao da mozda koza izbacije kremu ili da puca posto se desavalo pri erakciji...sjutra dan to se sve povuklo i taj osip i koza se kao oporavila i nije se moglo vidjeti opet nista cudno kao i prije...9-10-ti dan posjecujem urologa kome sam sve ovo ispricao kao i vama i koji mi je odgovorio da ima iskustva koliko i ja godina i iskljucio je polne bolesti zbog toga sto nemam nikakvih uroloskih problema...dao mi je savjet da higijenu genitalija odrzavam jedno dnevno djecijim sapunom i mlakom vodom..ja sam poslusao i prestao sa bilo kakvim svojim tretmanima...prolazili su dani simptomi su se pojavljivali tek sporadicno...čak uz svo naprezanje da primjetim nesto desio se period od 3 dana to je mozda bio 20-ti dan da nikakav simptom nisam imao...uradio sam u medjuvremenu analizu urina koja je pokazala sve normalno i negativno bukvalno perfektno sa izuzetkom leukocita cija je labaratoriska normalna vrijednost 5 i manje od 5 a meni je pokazalo da imam 5-6 leukocita sto su mi rekli da je takodje normalno...posle 3 dana bez ijednog simptoma( u ta tri -4 dana namjerno nisam posvecivao paznju higijeni) javili su me se ponovo i rekoh idem da se okupam i da se ponovim tretman djecijim sapunom...okupao sam se cijav djecijim sapunom...noge su mi bile crvene i pekle jedno 5 minuta posto sam se osusio..takodje kozica na penisu je pocela da peče..simptomi su se u potpunosti vratili kao i prvog puta kad sam ih osjetio...26-27 dan primjecujem dok lezim a piski mi se kao da curi nesto ja pogledam i vidim kao kap providnog iscjedka prozirnog totalno..mislio sam da je mokraca ali kad sam to dotakao vise lici na prozirnu spermu jer je pomalo lepljivo....odmah idem u labaratoriju da uradim sve briseve na polno prenosive bolesti medjutim tokom konsultacija sa (tehnicarom ili doktorom ) koji uzuma briseve on kaze da previse obracam paznju i iskljucio je sve polne bokesti rekavsi mi da je taj iscjedak normalan i da ako nemam nikakvih problema sa mokrenjem( a meni je mokrenje prijatno) da nemam bilo kakve potrebe da ista radim...rekao mi je ne znam kakav da ti je imunitet to se ne moze javiti 27-mi dan ni hlamjdija ni gonoreja ni mikro-urea plazma itd i da je to mozda samo normalan iscjedak...Poštovani vi kao vrsan doktor molim vas pomozite mi...simptomi ne prolaze...nema crvenila ne svrbi nista samo osjecaj zarenja na glansu koji nikao ne prolazi evo vec 3 dana....ako i vi iskljucujete polne bolesti ja sam ovdje citao puno o kandidi..da nije kandida? Da nije iritativni dermatitis? Sta je u pitanju? Molim vas za pomoc unaprijed zahvalan!!

Borna Pavičić, dr. med.

15.06.2021. 20:10

Poštovani, potreban je detaljan pregled dermatovenorologa uživo. Spolno prenosive bolesti (bakterijske, gljivične i virusne) se mogu isključiti brisevima, a moguće da je riječ i o iritativnom dermatitisu. Možete probati primjenu protuupalne kortikosteroidne masti navečer kroz 5-7 dana, a ujutro primijenjivati preparat na bazi bakra i cinka za smirenje iritacije.

Hrki20

28.08.2021. 13:35

Poštovani,
Prije godinu i pol sam radio cirkumciziju i sad imam bijelu mrlju na glaviču penisa sa unutarnje strane...pa dal mi možete reči dal se to može ikako maknut otprilike.

Borna Pavičić, dr. med.

01.09.2021. 15:10

Poštovani,
na vaše pitanje je moguće dati odgovor tek nakon kliničkog pregleda dermatovenerologa.

Dzevdet411photography

07.02.2022. 14:05

Ujutro kada se probudim kao i prilikom velike nužde imam iscjedak iz penisa.
(Prilikom nužde je poput želatina, a nekad i poput sperme)
Radio sam test na SPB kao i bris uretre, spermokulturu. Svi su nalazi uredni. Išao sam urologu i rekao je da imam prostatitis ch, blago uvećanu prostatu. Radio sam i PSA on je povišen (kaže sigurno zbog upale prostate) i ako nebi trebao biti pošto imam 32 god. Za mjesec dana i pored nekog sirupa i tableta sto sam pio za prostatu, stanje se nije popravilo. Trenutno pijem neki antibiotik. Pa me zanima vaše mišljenje u vezi ovoga. Postoji li mogućnost i pored lijekova da se ovo stanje nastavi i da taj iscjedak bude uvijek prisutan?

Borna Pavičić, dr. med.

15.03.2022. 12:10

Poštovani, savjetujem da nastavite kontrole kod urologa i da se prema potrebi uključi terapija. Bez kliničkog pregleda je nemoguće davati prognoze da li će se stanje nastaviti.