Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


crvenilo i svrbež na penisu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ljermontov

14.04.2022. 09:25

Poštovani ,prije 5 god sam imao jaku upalu sinusa.Liječnik mi je propisao 2 kutije makcin,a nakon što to nije uspjelo propisao mi je summamed .Nakon uzimanja summameda,dobio sam balanitis,otišao kod dermatovenerologa koji mi je propisao Travocort.Iza tretmana Travocortom bilo je sve OK jedno 10 ak dana,da bi se crvenilo pojavilo iznova.
Tada mi je propisao Daktanol.
Pomogao je,ali isto kratko.
Tako da sam već 5 god u začaranom krugu,budem OK.dok ne pretjeram sa slatkišima i općenito ugljikohidratima,prvo se pojavi bijela fleka na glaviću,zatim odmah sutradan crvenilo glavića penisa i lagani svrbež.
Na svoju ruku uzmem Daktanol 10 ak dana,budem OK jedno mjesec i opet iznova sve počme.
Davaoc sam krvi,šećer je OK,nikad me nisu odbili na akciji davanja.
Sa suprugom imam uredan seksualni život,nijedno od nas nije promiskuitetno.
Kako se riješiti ovog crvenila,da li je to candida?

Borna Pavičić, dr. med.

26.04.2022. 10:25

Poštovani,
da bi se uzrok crvenila diferencirao, za početak je potreban pregled dermatovenerologa i bris na gljive kako bi se isključila kandida.
Primjena krema ex iuvantibus često zamaskira kliničku sliku i vodi u začarani krug poboljšanja i pogoršanja, ali i lažno negativnih nalaza brisa.

Mina9891

10.02.2023. 16:15

Poštovani,

Prije 5 mjeseci pojavilo mi se crvenilo na vanjskom dijelu velikih stidnih usana uz iscjedak. Liječena sam raznim vaginaletama i antimikoticima koji nisu doveli do poboljšanja. Potom su napravljeni cervikalni brisevi kod ginekologa koji su pokazali ureplasmu <10na4 i neidentificirane gram negativne bacile. Dobila sam antibiotike Doksiciklin i Cefaleksin i lokalnu terapiju Geonistin vaginaletama te sam nakon propisane terapije i ponovila cervikalne briseve koji su 2 puta bili uredni. Problem je što i dalje imam crvenilo na velikim stidnim usnama (čak se i pojačalo nakon antibiotika) i osjećaj iritacije, neugode i laganog peckanja prilikom hodanja. Slične simptome peckanja i iritacije počeli su se javljati i u analnom dijelu no crvenilo u tom području nije prisutno.
Dobila sam Triderm kremu 5 dana koja je malo ublažila crvenilo te sam potom mazala Cicaplast Baume B5 kremom koja je dosta ublažila peckanje no simptomi su i dalje prisutni, poboljšaju se preko noći, ali nakon hodanja ili duljeg sjedenja koža je dosta crvena. Koji bi mogao biti uzrok ovih tegoba ako su brisevi na bakterije negativni?
Puno hvala

Krešimir Musa, dr. med.

10.02.2023. 22:40

Poštovana,
Vaš opis promjena i tijek imponira kao gljivična infekcija u genitalnoj regiji. Pogotovo zato što ste koristili peroralne antibiotike, kao i lokalni preparat Triderm koji zbog sadržaja kortikosteroida može još "razbuktati" gljivičnu infekciju.
Savjetovao bi Vam da koristite lokalni antimikotik; mikonazol krema 2xdnevno tijekom 14 dana, a potom neutralne preparate za njegu kože (npr. Bepanthen krema i sl.)

cudan_momak777

12.03.2023. 06:35

Pozdrav, Ispricavam se odmah na širomom komentaru ali mislim da je potrebno u detalje da vam opišem problem.
Dakle imao sam odnos s curom, i nakon odnosa sam odmah primjetio da mi je glavic penisa cudan.Bio je gladak a pore na njemu zatvoren.Nisam previše obračao paznju na to.Dok me nakon otprilike dva tjedan nije počelo peckati prilikom mokrenja i svrbiti glavic. Počeo sam korisiti menozu koja je privremeno smirila malo simptome zatim sam koristio i canesten kremu.Ona je svrbez stavila pod kontrolu.U Međuvremenu sam nabavio biljni lijek s ekstratot.brusnice i poljske preslice...I uz puno tečnosti riješio se peckanja.No zatim mi se javila blaga bol ili nelagoda u donjem djelu trbuha.To me drzalo dva dana (takoder radio sam trbušnjake pa ne znam dali je bol zbog toga nastala) Zatim jedno posljepodne(tocnije danas) su se svi simptomi smirili.Ali sam iz penisa primjetio sekret žučkste boje.Što me baš zabrinilo, tada mi je penis bio istog izgleda kao i nakon seksa s tim da je onaj otvor na vrhu penisa bio otvoren.Otisao sam tada mokrit i glavic je opet postao normalan.
Nakon toga svi simptomi su nestali.
Po rijecima cure ona je imala gljivice kandida.(Ne znam koliko je uopce mogu vjerovat za tu informaciju) Ali čitajuci po internetu simptomi se poklapljaju. Ona je svoj problem rijesila tako sto joj je ginekog dao neke kreme s kojim je uklonila sve to.
Ja još nisam bio doktoru, mislio sam da ce proci pa sam evo do sad cekao.Sad svakako mislim otici.Stvar je u tome sto u doktoricu opce prakse nemam nikakvo povjerenje.Pa bih nju nastojio i izbjeci .
Uz molbu da mi date vaše misljenje , molio bih vas da me uputite kojem doktoru se tocno trebam obratiti dali dermatologu ili urologu.I dali bi bilo dobro da dam urin na analizu.Jer zbog situacije kod doktorice opce prakse svakako bih otisao privatnom lijecniku.

Unaprijed hvala na odgovoru i ispričavam se na opširnom komentaru.lp

Krešimir Musa, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Poštovani,
Moglo bi se raditi o infekciji kandidom.
Pokušajte s Canesten kremom 2xdnevno tijekom 2 tjedna.
Ukoliko kožne promjene ne nestanu javite se na pregled dermaovenerologu.

Tactless0214

15.03.2023. 11:20

Postovanje,

vec sam pisao u 2. temi, ali imao sam par kondiloma na podrucju penisa i oko penisa. Za taj problem nisam isao dr., nego sam odlucio sam pokusati rijesiti problem "kucnim metodama"... Koristio sam propolis i Apipol mast, te jabucni ocat. Malo jedno, malo drugo, malo trece - kako koji dan. Najveci pomak sam uocio koristenjem jabucnog octa, te su se bradavice pocele smanjivati/nestajati s vremenom.
Vec nakon duljeg koristenja (recimo 3 tjedna), sam poceo kod koristenja jabucnog octa osjecati peckanje koze te sam ga prestao koristiti.
Nakon toga, jedan dan odmah nakon masturbacije sam osjetio i primijetio kako kako mi je koža postala dehidrirana, crvena, pocela se ljustit (sljedeći dan), te me pocela svrbit.
Vidim da je crvenilo, svrbez, suhoca koze naom podrucju gdje sam koristio jabucni ocat...
Samo me zabrinjava to sto mi je sada i koza pri vrhu glavica sužena - manji je otvor i teze je prevlacim preko glavica.
Od toga je proslo kojih 5 dana. Pokusao sam mazati kremom za tijelo, te losionom, ali nije se nista promijenilo. Koza mi je na tom podrucju (gdje sam koristio ocat) i dalje suzena, suha, crvena, ljusti se, svrbi, zategnuta kod glavica, pa teze prevlacim kozicu. Zapravo bojim je se prevući da ne bi puknula, ali moze se prevući ipak s osjecajem zategnutosti (najlakse kod tusiranja)..
Molim pomoć sto bi moglo biti, te da li da pokusam sa Bepanthen masti?
Hvala!

Tactless0214

16.03.2023. 10:30

Samo da javim da sam jucer namazao kozu penisa sa Bepanthen masti, te mi je koza kod glavica natekla. Ne znam da li to znaci da sam alergican na neki od sastojaka ili sto...
Kako da se sada rijesim otekline?

Tactless0214

16.03.2023. 10:55

Nakon sto sam uocio oticanje isprao sam Bepanthen mast i namazao samo propolisom.
Oteklina nije splasnula, nego se danas jos vise i povecala.
Ne primjecujem da ima oteklina na podrucju oko penisa, nego samo na podrucju koze pri vrhu penisa. Cini mi se da vise ne mogu niti spustiti kozicu preko glansa kako je nateklo...

U strahu sam jer ne znam kako da postupam, te sam se narucio kod urologa (privat), ali cekam potvrdu termina. Ne znam sto da radim u medjuvremenu ako se stanje pogorsa...
Molim vas za savjet!

Krešimir Musa, dr. med.

16.03.2023. 23:35

Poštovani,
Javite se što prije kod liječnika. Kod ovakvog stanja, a bez pregleda mogao bih samo preporučiti primjenu lokalnog kortikosteroidnog preparata 2xdnevno tijekom nekoliko dana za akutnu fazu upale.

Tactless0214

17.03.2023. 11:20

Poštovani dr.,

ne znam što točno smatrate pod primjenom lokalnog kortikosteroidnog preparata.
Našao sam Banival kremu u SLO ljekarni. Što mislite o tome?

Inače, jučer sam malo hladio oteklinu u 2 navrata i sad ne znam da li je splasnula radi toga... Uglavnom, sada je oteklina na kožici kod glavića manja, ali i dalje postoji.
I jučer navečer i danas ujutro sam ponovno namazao područje sa Bepanthen masti i nije bilo novog oticanja...

Definitivno se planiram naručiti na pregled urologu. Ili smatrate da bi s obzirom na cjelokupnu situaciju možda trebalo dermatovenerologu? Ili nije toliko važno?

Zahvaljujem!
Lp!

Krešimir Musa, dr. med.

17.03.2023. 19:40

Poštovani,
trebali bi što prije primjeniti lokalno kortikosteroidnu kremu (betametazon i sl.) za smanjenje upale i lokalne reakcije u smislu sužavanja prepucija.
Javite se što hitnije liječniku (spec. dermatolog ili urolog), a kod ovakvih stanja, za početak Vam može pomoći i liječnik obiteljske medicine.

Jimmy2times

03.05.2023. 08:50

Postovani dr,

Imam problem sa suhim glavicem koji traje otprilike 3 mjeseca i nikako ga se rijesiti, prvo sam koristio 2 tjedna triderm kremu i problem se vratio odmah nakon prestanka koristenja, povremeno se javlja srvbez koji je umjeren i javlja se samo kada je glavic suh, a suh je stalno ako ujutro ne namazem bepanthen kremu ili kokosovo ulje koje sam koristio cca 3 tjedna. Na glavicu nema nikakvih crvenila niti promjena. Trenutno mazem bepamthen kremu 2 puta dnevno vec jedno 10-tak dana. Ukoliko ne namazem kremu opet bude suh. Na sve spolne bolesti sam negativan. Molim za savjet. Hvala na odgovoru.

Krešimir Musa, dr. med.

06.05.2023. 15:20

Poštovani
bez pregleda i samo na osnovu Vašeg opisa preporučio bi da pokušate koristiti bademovo ulje 2xdnevno tijekom nekoliko tjedana.

Clash0275

26.05.2023. 23:20

Postovani,
Vec zadnjih 4-5 mjeseci imam problem sa crvenilom na glavicu. Crvenilo je uglavnom po rubu glavica i nekada cak izgleda i tamnoplave boje. Na samom glavicu vidljive su i crvene tockice, a i kozica glavica pri vrhu zna biti crvene boje i "žilice" na kozici su također izrazenije i crvene. Posjetio sam dermatologa koji je rekao da je rijec o iritaciji i prepisao mi Beloderm (3 dana), Protopic (3 tjedna) i nakon toga mast Cicaplast. Proslo je sada vec mjesec dana od pocetka terapije, međutim ne vidim nikakav preveliki napredak, crvenilo je i dalje prisutno. Nemam nikakvog svraba, neugodnog mirisa, perutanja ili bilo cega slicnog ali mi je cudno da se ni nakon mjesec dana terapije ne vidi pomak.
Napominjem i da sam prije godinu dana dobio pozitivan test na HPV koji je i dalje prisutan jer je test prije 2 mjeseca bio pozitivan (tip 16, visokorizican) ali mi je dermatolog rekao da samo crvenilo nije produkt HPV-a vec je moguca iritacija radi upotrebe kondoma.
Da li da pricekam jos malo i nastavim sa terapijom ili da se ponovno javim dermatologu?
Hvala.

Krešimir Musa, dr. med.

28.05.2023. 11:35

Poštovani,
bilo bi neozbiljno nagađati o čemu se točno radi bez pregleda. Imate propisanu terapiju, te se javite kod svog dermatologa na kontrolu i daljnju obradu.